CD: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 65: Γραμμή 65:
[[Κατηγορία:Ψηφιακή τεχνολογία]]
[[Κατηγορία:Ψηφιακή τεχνολογία]]
[[Κατηγορία:Μέσα αποθήκευσης]]
[[Κατηγορία:Μέσα αποθήκευσης]]
[[Κατηγορία:Αποθηκευτικός χώρος ήχου]]

Έκδοση από την 18:12, 4 Δεκεμβρίου 2017

Το «CD» ανακατευθύνει εδώ. Για άλλες χρήσεις, δείτε: CD (αποσαφήνιση).
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Δίσκος (αποσαφήνιση).
Συμπαγής Δίσκος
Η αναγνώσιμη επιφάνεια ενός Συμπαγούς Δίσκου περιλαμβάνει μια σπειροειδή τροχιά τυλιγμένη αρκετά σφιχτά ώστε να περιθλά το φως σε ένα πλήρες ορατό φάσμα.
Τύπος μέσουΟπτικός δίσκος
ΚωδικοποίησηΔιάφορες
ΧωρητικότηταΤυπικά μέχρι 700 MB (μέχρι 80 λεπτά ήχου)
Μηχανισμός ανάγνωσηςΛέιζερ ημιαγωγού 780 nm, 1200 Kb/s (1×)
Μηχανισμός εγγραφής1200 Kb/s (1×)
Ανεπτυγμένο απόPhilips, Sony
ΧρήσηΑποθήκευση ήχου και δεδομένων

Το CD (αρκτικόλεξο του αγγλικού όρου Compact Disk, συμπαγής δίσκος), ή αλλιώς ψηφιακός δίσκος, είναι ένας οπτικός δίσκος που χρησιμοποιείται για αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων ή για αποθήκευση ψηφιακού ήχου.

Ιστορία

Για πρώτη φορά το 1980, η Philips και Sony παρουσίασαν αυτό το μέσο ως αποτέλεσμα σχετικής συνεργασίας. Το CD είναι διαθέσιμο στην αγορά από τα τέλη του 1982 και παραμένει ως το επίσημο μέσο για τις εμπορικές μουσικές καταγραφές έως σήμερα.

Οι προδιαγραφές των συμπαγών δίσκων διαμορφώνονται σε διεθνώς καθιερωμένα πρότυπα που διατυπώνονται από τον Διεθνή Οργανισμό Προτύπων (ISO).

Χαρακτηριστικά

Δισκάκι 8 εκατοστών, γνωστό και ως Mini CD

Το μουσικό CD αποτελείται από μία ή περισσότερες στερεοφωνικές διαδρομές που αποθηκεύονται χρησιμοποιώντας τη 16-μπιτη κωδικοποίηση PCM σε ένα ρυθμό δειγματοληψίας 44,1 kHz ανά κανάλι. Με βάση την αρχική τους τυποποίηση οι συμπαγείς δίσκοι έχουν μια διάμετρο 12,0 εκατοστά, ενώ η δυνατότητα αποθήκευσης τους σε ασυμπίεστο ψηφιακό ήχο είναι 74 λεπτά (ενώ σήμερα έχει επεκταθεί στα 80 λεπτά). Η χωρητικότητα ενός συμπαγούς δίσκου φθάνει τα 800 MB. Υπάρχουν επίσης και δισκάκια 8,0 εκατοστών, που αποθηκεύουν 18 - 24 λεπτά ψηφιακού ασυμπίεστου ήχου ή 155 - 210 MB στοιχείων και χρησιμοποιούνται συχνά σε CD single.

Διάμετρος Χωρητικότητα ήχου Χωρητικότητα στοιχείων CD-ROM Σημειώσεις
120 χιλιοστά 74 – 99 λεπτά 650 – 870 Megabyte Στάνταρ διαστάσεις
80 χιλιοστά 21 – 24 λεπτά 185 – 210 Megabyte Δισκάκια 8 εκατοστών
85x54 χιλιοστά - 86x64 χιλιοστά ~ 6 λεπτά 10 - 65 Megabyte «Business card»

Μεταγενέστερες εξελίξεις

Η τεχνολογία του συμπαγούς δίσκου προσαρμόστηκε αργότερα για χρήση σε Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές ως συσκευή ανάγνωσης αρχείων, γνωστή ως CD-ROM όπου υπήρχε η δυνατότητα μίας μόνο ανάγνωσης και CD-R με δυνατότητα μιας μόνο εγγραφής/πολλών αναγνώσεων και CD-RW για πολλαπλές εγγραφές και αναγνώσεις. Τα CD-ROM/CDR/CDRW ως συσκευές δεν παράγονται πλέον αφού έχουν αντικατασταθεί πλήρως από τα DVD ROM/DVDR+/- /DVDRW. Το CD και οι επεκτάσεις του είναι εξαιρετικά επιτυχείς: το 2004, οι ετήσιες παγκόσμιες πωλήσεις του CD-Audio, του CD-ROM και του CD-R έφθασαν στους 30 δισεκατομμύρια δίσκους.

Προγράμματα μετατροπής CD-Audio

  • To CDex είναι δωρεάν πρόγραμμα ανοικτού λογισμικού που μετατρέπει τα περιεχόμενα ενός CD Audio σε ασυμπίεστα WAV ή συμπιεσμένα mp3 , vgf και ogg αρχεία. Υποστηρίζονται ακόμη οι μη απωλεστικοί αλγόριθμοι APE και FLAC.
  • Με κάποια μικρή ρύθμιση στις επιλογές του προγράμματος μετατρέπονται ακόμη και τα πιο φθαρμένα CD-Audio.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι