Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 35: Γραμμή 35:


[[Κατηγορία:Χάρι Πότερ|Χάρι Β4]]
[[Κατηγορία:Χάρι Πότερ|Χάρι Β4]]
[[Κατηγορία:Βιβλία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ]]
[[Κατηγορία:Μυθιστορήματα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ]]

Έκδοση από την 15:26, 24 Νοεμβρίου 2017

Αυτό το λήμμα αφορά το βιβλίο. Για την ομώνυμη ταινία, δείτε: Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς (ταινία).
Ο Χάρι Πότερ
και το Κύπελλο της Φωτιάς
Εξώφυλλο της διεθνούς έκδοσης.
ΣυγγραφέαςΤζ. Κ. Ρόουλινγκ
ΤίτλοςHarry Potter
and the Goblet of Fire
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημιουργίας8  Ιουλίου 2000
Ημερομηνία δημοσίευσης8  Ιουλίου 2000
2000
ΜορφήΝουβέλα Φαντασίας
ΣειράΧάρι Πότερ
ΧαρακτήρεςΧάρι Πότερ, Ερμιόνη Γκρέιντζερ, Σέντρικ Ντίγκορι, Λόρδος Βόλντεμορτ, Peter Pettigrew, Fleur Delacour, Άλμπους Ντάμπλντορ, Barty Crouch, Barty Crouch Jr., Viktor Krum και Ρον Ουίσλι
ΤόποςHogwarts grounds
Little Hangleton
Little Whinging
Σκωτία
ΒραβείαΒραβείο Χιούγκο για την Καλύτερη Νουβέλα
LC ClassOL82560W[1]
LΤ ID113
ΠροηγούμενοΟ Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν
ΕπόμενοΟ Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα

Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς (Harry Potter and the Goblet of Fire) είναι το τέταρτο από τα εφτά βιβλία της επιτυχημένης και δημοφιλούς σειράς μυθιστορημάτων Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, με ήρωα το νεαρό μάγο Χάρι Πότερ.

Το βιβλίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ στις 8 Ιουλίου του 2000.Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Υπόθεση

Ο Χάρι Πότερ επιστρέφει για το τέταρτο έτος των σπουδών του στο Χόγκουαρτς. Εκεί μαθαίνει ότι ετούτην την χρονιά θα διεξαχθεί στο Χόγκουαρτς το Τρίαθλο Μαγείας, ένας θεσμός διοργάνωσης στον οποίον συμμετέχουν διάφορα σχολεία μαγείας τα οπία συνεργάζονται μεταξύ τους για την πραγματοποίηση αυτού του θεσμού και ο οποίος περιλαμβάνει τρεις άθλους. Τα σχολεία τα οποία θα συμμετέχουν θα είναι το Μπόμπατον και το Ντάρμστρανγκ. Απο το κάθε σχολείο επιλέγεται ένας πρωταθλητής, ο οπίος είναι και ο εκπρόσωπος του κάθε σχολείου στους άθλους αυτούς.Ο πρωταθλητής επιλέγεται από το Κύπελο της Φωτιάς, ένα μαγικό αντικείμενο, κύπελλο, το οποίο θεωρείται ο αμερόληπτος κριτής αφού αυτό επιλέγει μονάχα τους πρωταθλητές που θα εκπροσωπήσουν το κάθε σχολείο. Ωστόσο, για την ασφάλεια των μαθητών, θεσπίζεται ένας κανονισμός σύμφωνα με τον οποίον κανένας μαθητής κάτω των 17 ετών δεν θα μπορεί να δηλώσει συμμετοχή σε αυτούς τους άθλους. Παρ 'όλα αυτά, ο Χάρι Πότερ, παρότι μικρότερος σε ηλικία απ' ό,τι προβλέπει ο κανονισμός, επιλέγεται να συμμετάσχει στο Τρίαθλο Μαγείας, συμμετέχοντας έτσι και στους τρεις άθλους του Τριάθλου. Ο πρώτος άθλος θα είναι να αντιμετωπίσει έναν δράκο σε μια αρένα και να του κλέψει το αυγό του, ο δεύτερος άθλος θα είναι να αντιμετωπίσει τους γοργονανθρώπους στη λίμνη του Χόγκουαρτς ενώ ο τρίτος άθλος θα είναι να μπει σε έναν λαβύρινθο και εκεί να βρει και να πάρει πρώτος το κύπελλο του Τριάθλου.Στην πορεία ο Χάρι θα ανακαλύψει μια σκοτεινή συνωμοσία που υφαίνεται γύρω του η οποία θα τον επηρεάσει στη συμμετοχή του στους άθλους αυτούς κι όχι μόνο.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

  1. «Harry Potter and the Goblet of Fire by J. K. Rowling | Open Library». Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2023.