Ένας Άγγελος στη Γη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 57: Γραμμή 57:
[[Κατηγορία:Αισθηματικές κωμικές ταινίες]]
[[Κατηγορία:Αισθηματικές κωμικές ταινίες]]
[[Κατηγορία:Αμερικανικές αισθηματικές ταινίες φαντασίας]]
[[Κατηγορία:Αμερικανικές αισθηματικές ταινίες φαντασίας]]
[[Κατηγορία:Ταινίες γυρισμένες στη Μινεσότα]]

Έκδοση από την 11:36, 24 Νοεμβρίου 2017

Ένας Άγγελος στη Γη
ΣκηνοθεσίαΧένρι Κόστερ
ΠαραγωγήΣάμιουελ Γκόλντγουιν
ΣενάριοΡόμπερτ Σέργουντ
Λεονάρντο Μπερκοβίτσι
Μπίλι Γουάιλντερ
Τσαρλς Μπράκετ
Ρόμπερτ Νέιθαν (Μυθιστόρημα)
ΠρωταγωνιστέςΚάρι Γκραντ
Λορέτα Γιανγκ
Ντέιβιντ Νίβεν
Γκλάντις Κούπερ
ΜουσικήΧιούγκο Φρίντχοφερ
ΦωτογραφίαΓκρεγκ Τόλαντ
ΜοντάζMonica Collingwood
Εταιρεία παραγωγήςSamuel Goldwyn Productions και RKO Pictures
ΔιανομήRKO Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 9/12/1947
Κυκλοφορία1947
Διάρκεια109 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαAγγλικά

Η ταινία Ένας Άγγελος στη Γη (Πρωτότυπος Τίτλος The Bishop's Wife) είναι χριστουγεννιάτικη αισθηματική κωμωδία παραγωγής 1947, σε σκηνοθεσία Χένρι Κόστερ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Κάρι Γκραντ, η Λορέτα Γιανγκ κι ο Ντέιβιντ Νίβεν. Η ταινία είναι κινηματογραφική προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ρόμπερτ Νέιθαν που κυκλοφόρησε το 1928. Η ταινία έλαβε κι πέντε υποψηφιότητες για όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και βραβεύτηκε με Όσκαρ Ήχου.

Υπόθεση

Ο επίσκοπος Χένρι Μπράουχαμ (Ντέιβιντ Νίβεν) προσεύχεται στο Θεό για βοήθεια, εφόσον έχει συναντήσει δυσκολίες με την κατασκευή του καθεδρικού του ναού. Οι προσευχές του εισακούονται κι ο Θεός του στέλνει έναν γοητευτικό άγγελο με το όνομα Ντάντλεϊ (Κάρι Γκραντ) για να τον βοηθήσει. Ο Ντάντλεϊ αποκαλύπτει αρχικά την ταυτότητα του μόνο στον Χένρι. Η αποστολή όμως του Ντάντλεϊ δεν είναι να βοηθήσει τον ιερέα να κατασκευάσει την εκκλησία που τόσο λαχταράει, αλλά να τον βοηθήσει να βρει τον εαυτό του. Η παρουσία του Ντάντλεϊ εκνευρίζει τον Χένρι κι εκνευρίζεται ακόμα περισσότερο όταν διαπιστώνει ότι όλα τα πλούσια μέλη της ενορίας του έχουν γοητευτεί από τον άγγελο, που τους πείθει να προσφέρουν τα χρήματά τους για αγαθοεργίες κι όταν διαπιστώνει ότι η σύζυγός του, η παραμελημένη από τον Χένρι, Τζούλια (Λορέτα Γιανγκ) έχει ερωτευτεί τον Ντάντλεϊ. Ο άγγελός ερωτεύεται επίσης τη Τζούλια ενώ πλησιάζει η μέρα των Χριστουγέννων.

Πληροφορίες

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Νέιθαν, που κυκλοφόρησε το 1928 και το οποίο διασκεύασαν για τη μεγάλη οθόνη ο Ρόμπερτ Σέργουντ κι ο Λεονάρντο Μπερκοβίτσι. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Γουίλιαμ Α. Σάιτερ, ενώ το ρόλο του αιδεσιμότατου Χένρι Μπράουχαμ επρόκειτο να ερμηνεύσει αρχικά ο Ντέινα Άντριους, εκείνο της συζύγου του η Τερέζα Ράιτ κι εκείνο του αγγέλου Ντάντλεϊ επρόκειτο να ερμηνεύσει ο Ντέιβιντ Νίβεν. Όταν η Ράιτ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ρόλο λόγω εγκυμοσύνης, ο Σάμιουελ Γκόλντγουιν δανείστηκε την Λορέτα Γιανγκ από την RKO δίνοντας ως αντάλλαγμα τον Άντριους. Ο Γκόλντγουιν τότε αποφάσισε να απολύσει τον αρχικό σκηνοθέτη Γουίλιαμ Σάιτερ και να τον αντικαταστήσει με τον Χένρι Κόστερ ξαναγυρίζοντας την ταινία από την αρχή (κάτι που τον έκανε να χάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια που είχε ξοδέψει για την αρχική παραγωγή της ταινίας). Ο Χένρι Κόστερ ανέθεσε το ρόλο του αιδεσιμότατου στον Κάρι Γκραντ, ο οποίος επέμεινε να υποδυθεί τον άγγελο. Τότε ο ρόλος του αιδεσιμότατου πέρασε στον Ντέιβιντ Νίβεν, που επρόκειτο αρχικά να ερμηνεύσει τον άγγελο. Η δοκιμαστική προβολή της ταινίας συνοδεύτηκε από αρνητικά σχόλια από το κοινό κι ο Σάμιουελ Γκόλντγουιν κάλεσε τους Μπίλι Γουάιλντερ και Τσαρλς Μπράκετ να κάνουν αλλαγές.

Υποδοχή και βραβεία

Η ταινία έκανε επιτυχία μετά την επίσημη πρεμιέρα της κι έλαβε 5 υποψηφιότητες για βραβείο όσκαρ μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας[1]. Τελικά κέρδισε μόνο Όσκαρ ήχου, χάνοντας το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας από την ταινία του Ελία Καζάν Συμφωνία Κυρίων (Gentleman's Agreement, 1947). Ο Χένρι Κόστερ έχασε επίσης το Όσκαρ Σκηνοθεσίας από τον Ελία Καζάν.

Βράβευση:

  • Ήχου – Γκόρντον Σώγιερ

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Ταινίας - Σάμιουελ Γκόλγουιν
  • Σκηνοθεσίας – Χένρι Κόστερ
  • Μοντάζ – Μόνικα Κόλινγουντ
  • Μουσικής Επιμέλειας – Χιούγκο Φρίντχοφερ

Επανεκτελέσεις

Η ταινία γυρίστηκε ξανά το 1996, με πρωταγωνιστές τους Γουίτνεϊ Χιούστον και Ντένζελ Ουάσινγκτον και με τίτλο Φτερωτός Έρωτας (The Preacher's Wife, 1996).

Παραπομπές

  1. «The 20th Academy Awards (1948) Nominees and Winners». oscars.org. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι