Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μοντανισμός»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Διόρθωση συνδέσμου
μ (Ρομπότ: Προσθήκη: id:Montanisme)
μ (Διόρθωση συνδέσμου)
Υπό την έννοια αυτή εξηγείται η επιβίωση του προφητικού χαρίσματος στην προφήτιδα της Φιλαδέλφειας Αμμία και στον προφήτη Κορδάτο, τους οποίους "''αι περί Μοντανόν διεδέξαντο γυναίκες το προφητικόν χάρισμα''" (Ευσεβίου, Έκκλ. Ιστορία, V, 17, 4).
Τα επιχειρήματα λοιπόν των μοντανιστών περιέχουν κάποιο πυρήνα αληθείας, αφού η ταχεία απήχηση της Νέας Προφητείας στη Φρυγία προϋποθέτει οπωσδήποτε και κάποια προηγούμενη οικειότητα του λαού προς το περιεχόμενό της. Η συνέχιση αυτή του προφητικού χαρίσματος (Φίλιππος-θυγατέρες, Κορδάτος-Αμμία, Μοντανός-Θεόδοτος, Μαξιμίλλα και Πρίσκιλλα) και των γενικότερων ενθουσιαστικών τάσεων των πιστών της Φρυγίας αποδεικνύεται και από την πρόθυμη σπουδή τους προς το μαρτύριο.
Η προθυμία για το μαρτύριο υπαινίσσεται τη γενικότερη διατήρηση στη Φρυγία των χαρισμάτων, των ενθουσιαστικών τάσεων και της ιδέας της εγγύτητας της Παρουσίας του Κυρίου. Σε αυτό πρέπει να συνετέλεσε όχι μόνο η Ιωάννεια χριστιανική παράδοση της Φρυγίας, αλλά και ο ιδιότυπος χαρακτήρας των Φρυγών. Στη [[Φρυγία]] ήταν πολύ διαδεδομένη η μυστηριακή [[θρησκεία]] της [[Κυβέλη (μυθολογία)|Κυβέλης]] και η λατρεία του Άττιος, οι μυστηριακές πράξεις των οποίων είχαν έντονο οργιαστικό χαρακτήρα. Ο ίδιος ο [[Μοντανός]], πριν ακόμη ασπασθεί τον Χριστιανισμό, υπήρξε Ιερέας της Κυβέλης, ωστόσο, η ιδιότητα του αυτή δεν ήταν αναγκαία για το περιεχόμενο του κινήματος της Νέας Προφητείας.
 
== Κύριος άξονας των διδασκαλιών του ==

Μενού πλοήγησης