Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ζαν-Ζακ Ρουσσώ»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αναίρεση έκδοσης 6708822 από τον 5.55.186.99 (Συζήτηση)
(Αναίρεση έκδοσης 6708822 από τον 5.55.186.99 (Συζήτηση))
Ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ εγκαταλείπει την γενέτειρα του Γενεύη σε ηλικία 16 ετών, το [[1728]]. Είναι ο εφημέριος του Κονφινιόν που τον στέλνει στην βαρώνη Μαντάμ ντε Βαράνς, πρόσφατα προσηλυτισμένη στον καθολικισμό. Αυτή με την σειρά της τον στέλνει στο [[Τορίνο]] της [[Ιταλία]]ς, όπου ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ ασπάζεται τον καθολικισμό.
 
Τον επόμενο χρόνο ο ΡουσσοΡουσσώ επιστρέφει στο σπίτι της βαρώνης, την οποία πλέον θεωρεί μητέρα του.
Το [[1730]] ταξιδεύει με τα πόδια ως το [[Νεσατέλ]], όπου διδάσκει [[μουσική]]. Μέχρι το [[1739]] περιπλανιέται σε διάφορα μέρη στην Ελβετία, ενώ μάλιστα η βαρώνη γίνεται και ερωμένη του. Το ίδιο έτος συγγράφει και το πρώτο του βιβλίο, ''Le verger de Madame la baronne de Warens''.
 
* Το [[1755]], σε έναν άλλον διαγωνισμό της ίδιας Ακαδημίας, απαντάει με το πρώτο μεγάλο έργο του ''Διατριβή για την προέλευση και τις βάσεις της ανισότητας μεταξύ των ανθρώπων''. Το έργο αυτό όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κατά του Ρουσσώ.
 
== Απόψεις του ΡουσοΡουσσώ ==
'' Οι φορείς της εκτελεστικής εξουσίας δεν είναι αφέντες του λαού, μα υπάλληλοί του. Ο λαός πρέπει να μπορεί να τους διορίζει και να τους απολύει όποτε θέλει. Δεν υπάρχει θέμα να συμβληθούν με το λαό, πρέπει να τον υπακούσουν.''
 
*''Rêveries du promeneur solitaire'' (Εξομολογήσεις του μοναχικού οδοιπόρου, 1782)
 
== Έργα του Ζαν Ζακ ΡουσοΡουσσώ στα Νέα Ελληνικά ==
* Αιμίλιος ή Περί αγωγής. α) Μετάφρ. Στέλλα Βουρδουμπά. «Δαρεμά», Αθ. χ.χ. β) Μετάφρ. Γιάννης Σπανός, Επιμ. Πολυτίμη Γκέκα. 2 τόμοι, «Πλέθρον», Αθ. 2001-2.
* Η κοινωνική ανισότητα. Μετάφρ.-Σχόλια Στάθης Πρωταίος. «Δαρεμάς», Αθ. 1963.
 
== Βιβλιογραφία ==
*Μαμάκη, Ζερμαίν, «Βολταίρος και ΡουσΡουσσώ. Το προανάκρουσμα της Γαλλικής Επανάστασης», Νέα Εστία 126 (1989), 50-56.
*[[Δημήτρης Κιτσίκης]], Jean-Jacques Rousseau et les origines françaises du fascisme. Nantes: Ars Magna Editions, 2006
*Starobinski, Jean, Ζαν-Ζακ Ρουσώ. Η διαφάνεια και το εμπόδιο. Μετάφρ. Κωστής Παπαγιώργης. "Ελληνικά Γράμματα", Αθ. 2005.
12.456

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης