Γιουρούκι Φλώρινας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Το '''Γιουρούκι''' είναι μικρό παραμεθόριο χωριό της Ελλάδας στον Νομός Φλώρινας|Νομό Φλώρινα...
 
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 10: Γραμμή 10:
|- style="background: #ececec;"
|- style="background: #ececec;"
|+'''Πληθυσμός του Γιουρουκιού'''
|+'''Πληθυσμός του Γιουρουκιού'''
!`Eτος απογραφής
!Έτος απογραφής
!Κάτοικοι
!Κάτοικοι
|-
|-

Έκδοση από την 16:00, 22 Οκτωβρίου 2017

Το Γιουρούκι είναι μικρό παραμεθόριο χωριό της Ελλάδας στον Νομό Φλώρινας, με πληθυσμό 31 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011[1]. Είναι κτισμένο σε μεσοσταθμικό υψόμετρο 720 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε οδική απόσταση 20 χιλιομέτρων περίπου ανατολικά-βορειοανατολικά από την πόλη της Φλώρινας, στους πρόποδες του όρους Βόρας. Από τη γραμμή των συνόρων με την ΠΓΔΜ απέχει 1,4 χιλιόμετρα σε ευθεία.

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες του Γιουρουκιού είναι πλάτος 40°51,5΄ Βόρειο και μήκος 21°36΄ Ανατολικό. Κοντινότεροι οικισμοί είναι η Αχλάδα Φλώρινας και η Άνω Αχλάδα Φλώρινας, που βρίσκονται προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά.

Διοικητικά το Γιουρούκι υπάγεται σήμερα στην τοπική κοινότητα Αχλάδας της Δημοτικής Ενότητας Μελίτης του Δήμου Φλώρινας, στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Παλαιότερα, εντελώς αντίστοιχα, ήταν οικισμός της κοινότητας Μεσαίου, της Επαρχίας και Νομού Φλωρίνης.

Η εξέλιξη του πληθυσμού του Γιουρουκιού στις επίσημες απογραφές φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Πληθυσμός του Γιουρουκιού
Έτος απογραφής Κάτοικοι
1991 52
2001 49
2011 31

Ο ενοριακός ναός του χωριού τιμάται στο όνομα του Αγίου Γεωργίου.

Από το 2011 το ιδιωτικό Λιγνιτωρυχείο Αχλάδας, που τροφοδοτεί τον ατμοηλεκτρικό σταθμό Μελίτης της ΔΕΗ, έχει επεκταθεί με σκάμμα σε μήκος άνω του 1 χιλιομέτρου και στο Γιουρούκι.[2] Σε έκθεση του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας το 2011, αναφέρεται κατά λέξη: «Για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αχλάδας είναι απαραίτητη η άμεση μετεγκατάσταση του ομώνυμου χωριού, που είναι αναπτυγμένο σε τρεις επιμέρους Οικισμούς (κατά σειρά Γιουρούκι, Αχλάδα, Άνω Αχλάδα)»[3]. Στις αρχές του 2015 η εταιρεία κατέθεσε αίτηση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των οικισμών, εκτιμάται όμως ότι η διαδικασία θα είναι μακρόχρονη και δύσκολη ελλείψει χρημάτων.[4]


Παραπομπές

  1. Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. ΜΟΝΙΜΟΣ Πληθυσμός. Ελληνική Στατιστική Αρχή.
  2. «Ορυχείο Αχλάδας...», εφημ. Κοζάνη 2015
  3. «Θέσεις του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας για τα προβλήματα τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης και τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων Φλώρινας», 17 Μαΐου 2011
  4. Εφημ. Κοζάνη, όπ.π.

Πηγές

  • Ελλάς: οδικοί-τουριστικοί χάρτες, έκδ. Ν. & Ι. Φώτης, 33η έκδοση, Αθήνα 2005/6
  • Google Earth