Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Συμμαχική κατοχή της Γερμανίας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
===Αμερικανική ζώνη===
Η αμερικανική ζώνη απαρτίζονταν από τη [[Βαυαρία]] και την [[Έσση]] στη Νότια Γερμανία και τις βόρειες περιοχές του σημερινού γερμανικού κρατιδίου της [[Βάδη-Βυρτεμβέργη|Βάδης-Βυρτεμβέργης]]. Τα λιμάνια της [[Βρέμη|Βρέμης]] και του [[Μπρεμερχάφεν]] ήταν επίσης υπό αμερικανικό έλεγχο λόγω του αμερικανικού αιτήματος να έχουν πρόσβαση στη Βόρεια Γερμανία . Η έδρα της αμερικανικής στρατιωτικής κυβέρνησης ήταν το [[κτήριο της IG Farben]] στη [[Φρανκφούρτη]].
===Βρετανική ζώνη===
Η ζώνη ελέγχου του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελείται από το [[Σλέσβιχ-Χόλσταϊν]], το [[Αμβούργο]], την [[Κάτω Σαξονία]] και τη σημερινή [[Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία]]. Η έδρα της Βρετανικής Στρατιωτικής Διοίκησης στη Γερμανία βρίσκονταν στο Μπαντ Οευνχάουζεν της [[Ντέτμολντ (διοικητική περιφέρεια)| περιφέρειας Ντέτμολντ]] της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
===Γαλλική ζώνη===
Στη Γαλλία καταρχήν δεν είχε χορηγηθεί ζώνη κατοχής στη Γερμανία. Αργότερα, όμως, οι βρετανικές και αμερικανικές κυβερνήσεις αναγνώρισαν το ρόλο της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και συμφώνησαν να παραχωρήσουν στο γαλλικό στρατό ορισμένα δυτικά τμήματα των ζωνών κατοχής τους. Αυτό δημιούργησε μια γαλλική ζώνη κατοχής στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας. Αποτελούνταν από δύο σχεδόν γειτονικές περιοχές της Γερμανίας κατά μήκος των γαλλικών συνόρων που συναντιόνταν σε ένα μόνο σημείο κατά μήκος του ποταμού [[Ρήνος|Ρήνου]].
===Σοβιετική ζώνη===
Η σοβιετική ζώνη ελεγχου ενσωμάτωσε τη [[Θουριγγία]], τη [[Σαξονία]], τη [[Σαξονία-Άνχαλτ]], το Βρανδεμβούργο και το [[Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία]]. Η Σοβιετική Στρατιωτική Διοίκηση στη Γερμανία είχε την έδρα της στο Βερολίνο - Κάρλσχορστ.
 
==Βερολίνο==
Το Βερολίνο ενώ βρίσκονταν εξ ολοκλήρου εντός της σοβιετικής ζώνης, λόγω της συμβολικής σημασίας της ως πρωτεύουσας και έδρας της ναζιστικής κυβέρνησης, καταλαμβάνεται από κοινού από όλες τις συμμαχικές δυνάμεις και υποδιαιρείται σε τέσσερις τομείς. Το Βερολίνο δεν θεωρήθηκε μέρος της σοβιετικής ζώνης.
2.252

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης