Έμπωνας Ρόδου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 31: Γραμμή 31:


== Ονομασία ==
== Ονομασία ==
Σύμφωνα με ορισμένους η ονομασία του χωριού προέρχεται από τη λέξη [[άμβωνας]] λόγω της λατρείας του [[Δίας (μυθολογία)|Δία]]. Άλλοι υποστηρίζουν ότι σχετίζεται με το ρήμα "εμβαίνω" (=μπαίνω), αφού το χωριό γίνεται ορατό μόνο αφού κάποιος μπεί σε αυτό<ref name=":0" />.
Σύμφωνα με ορισμένους η ονομασία του χωριού προέρχεται από τη λέξη [[άμβωνας]] λόγω της λατρείας του [[Δίας (μυθολογία)|Δία]]. Άλλοι υποστηρίζουν ότι σχετίζεται με το ρήμα "εμβαίνω" (=μπαίνω), αφού το χωριό γίνεται ορατό μόνο αφού κάποιος μπει σε αυτό<ref name=":0" />.


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==

Έκδοση από την 19:48, 19 Σεπτεμβρίου 2017

Έμπωνας
Έμπωνας is located in Greece
Έμπωνας
Έμπωνας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΝοτίου Αιγαίου
Περιφερειακή ΕνότηταΡόδου
ΔήμοςΡόδου
Δημοτική ΕνότηταΑτταβύρου
Δημοτική ΚοινότηταΈμπωνα
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΝησιά Αιγαίου Πελάγους
ΝομόςΔωδεκανήσου
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας85108
Τηλ. κωδικός22410

Ο Έμπωνας είναι ημιορεινό χωριό ορεινό χωριό της νήσου Ρόδου των Δωδεκανήσων σε υψόμετρο 430 μέτρων[2]. Σύμφωνα με την την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 1.061 κατοίκους και με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης από το 2011 μαζί με το Μανδρικό συναποτελούν την Δημοτική Κοινότητα Έμπωνα της Δημοτικής Ενότητας Ατταβύρου του Δήμου Ρόδου[3][4].

Γεωγραφία

Ο Έμπωνας βρίσκεται 54 χλμ. ΝΔ της Ρόδου (πόλη) στις πλαγιές του Ατταβύρου του υψηλότερου βουνού του νησιού (1.250 μέτρα). Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια αμπελιών, γι΄ αυτό υπάρχουν αρκετά σύγχρονα αλλά και παραδοσιακά οινοποιεία[5]. Η περιοχή φημίζεται για τα κρασιά της[6] και είναι γνωστή για την τοπική ποικιλία Μπονιάτικο[7]. Στον Έμπωνα γίνεται η γιορτή του κρασιού και καλαφουνιστή. Η γιορτή του καλαφουνιστή γιορτάζεται τον Ιούνιο και η γιορτη του κρασιού γιορτάζεται τον Αύγουστο.

Ονομασία

Σύμφωνα με ορισμένους η ονομασία του χωριού προέρχεται από τη λέξη άμβωνας λόγω της λατρείας του Δία. Άλλοι υποστηρίζουν ότι σχετίζεται με το ρήμα "εμβαίνω" (=μπαίνω), αφού το χωριό γίνεται ορατό μόνο αφού κάποιος μπει σε αυτό[7].

Παραπομπές

  1. (Ελληνικά) Βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
  2. Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Αθήνα: Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 280, τομ. 11. 
  3. Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011
  4. «Δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας σύμφωνα με την αναθεώρηση των αποτελεσμάτων της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2011 στις 20/3/2014» (PDF). Ελληνική Στατιστική Αρχή. 
  5. «Έμπωνα (ή Έμπωνας), Χωριά και θέρετρα της Ρόδου». www.rhodesguide.com. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017. 
  6. ΜΠΑΛΙΑΡΗΣ παιδεία - ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ
  7. 7,0 7,1 «Εμπωνα Ρόδος - ΡΟΔΟΣυλλέκτης». www.rodosillektis.com. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017.