Νιγκιάρ Χατούν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 39: Γραμμή 39:
{{Authority control}}
{{Authority control}}
{{Ενσωμάτωση κειμένου|tr|Nigâr Hatun}}
{{Ενσωμάτωση κειμένου|tr|Nigâr Hatun}}
[[Κατηγορία:Σουλτάνες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας]]
[[Κατηγορία:Σουλτάνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας]]

Έκδοση από την 10:01, 1 Σεπτεμβρίου 2017

Νιγκιάρ Χατούν
نگار خاتون
Το μαυσωλείο της Νιγκιάρ Χατούν
Γέννηση1450
ΘάνατοςΜάρτιος 1503 (53 ετών)
Αττάλεια, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΓιβλιμιναρέ Τζαμί, Αττάλεια, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΒαγιαζίτ Β΄
ΕπίγονοιΗγεμόνας Κορκούτ
Σαφιγιέ Σουλτάν Φατμά Σουλτάν
Αϊσέ Σουλτάν
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΑμπντουλάχ Βεχμπί
ΘρησκείαΙσλαμισμός
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Νιγκιάρ Χατούν (Οθ. Τούρκικα:نگار خاتون) (Τούρκικα: Nigâr Hatun, γνωστή και ως Μιουχιουρνάζ Χατούν ή Μιχρνάζ Χατούν, 1450 - Μάρτιος 1503) ήταν η πρώτη σύζυγος του σουλτάνου Βαγιαζίτ Β΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Nigâr Hatun Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία

Λίγες πληροφορίες είναι γνωστές για την Νιγκιάρ. Σύμφωνα με την οθωμανική επιγραφή (vakfiye) την αναφέρει ως Χατούν Μπίντι Αμπντουλάχ Βεχμπί (κόρη του Αμπντουλάχ Βεχμπί). Στον τάφο της στην Αττάλεια αναγράφεται ως Χατούν Μπίντι Αμπντουλάχ (κόρη του Αμπντουλάχ) που σημαίνει ότι ο πατέρας της ήταν Χριστιανός και μεταστράφηκε στον Ισλαμισμό.

Ο Βαγιαζίτ ήταν ακόμα Ηγεμόνας και διοικητής της Αμάσειας όταν γεννήθηκε το πρώτο του παιδί η Σαφιγιέ Σουλτάν Φατμά Σουλτάν, ενώ ακολούθησε η γέννηση της Αϊσέ Σουλτάν το 1465 και του Ηγεμόνα Κορκούτ το 1467.

Το 1481 ο Μωάμεθ Β΄ πέθανε και ο Βαγιαζίτ μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μαζί με την οικογένειά του για να ανέβει στο θρόνο. Την ίδια χρονιά ο κύριος αντίπαλος του Ηγεμόνα Σελίμ, ο Ηγεμόνας Κορκούτ, στάλθηκε στη Μανίσα στη συνέχεια στην Ανατολία και μετά πάλι στη Μανίσα και η Νιγκιάρ τον συνόδευσε. Πριν το θάνατο του Ηγεμόνα Κορκούτ η Νιγκιάρ πήγε στην Αττάλεια όταν ο γιος της εκτελέστηκε εκεί το 1513 από τον Σελίμ. Κατά την αποχώρηση της από τα βασιλικά της καθήκοντα η Νιγκιάρ ασχολήθηκε με ευσεβή έργα.

Το 1502, μόλις ένα χρόνο πριν το θάνατό της, έχτισε ένα μαυσωλείο για τον εαυτό της το Γιβλιμιναρέ Τζαμί στην Αττάλεια.

Παραπομπές

Πηγές

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nigâr Hatun της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).