Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Χρήμα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
436 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 4 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
{{πηγές|13|05|2010}}
Το '''χρήμα''' είναι οποιοδήποτε στοιχείο ή επαληθεύσιμη εγγραφή που είναι γενικά αποδεκτό ως πληρωμή για αγαθά και υπηρεσίες και εξόφληση χρεών σε συγκεκριμένη χώρα ή κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο<ref>John N. Smithin, ''[https://books.google.gr/books?id=MDU-NTEJziMC&pg=PA47&redir_esc=y What is Money?]'', Routledge (2000)</ref><ref>[http://www.dictionaryofeconomics.com/article?id=pde2008_M000217&edition=current&q=money&topicid=&result_number=5 Money] The New Palgrave Dictionary of Economics</ref>. ΑνΟι καικύριες ολειτουργίες ορισμόςτου αυτόςχρήματος είναιδιακρίνονται κατά κάποιο τρόπο ταυτολογία (αντίστροφασε: πληρωμήμέσο είναιανταλλαγής, ηλογιστική χρήσημονάδα, χρημάτων)παρακαταθήκη δηλώνειαξιών ακριβώςκαι, ότιμερικές χρήμαφορές, μπορείως ναμέτρο είναιαναβαλλόμενης οτιδήποτεπληρωμής<ref>Thomas χρησιμοποιείται ως τέτοιοH. Η φυσική μορφή των χρηματικών στοιχείων μπορεί να διαφέρειGreco, και διαφορετικές μορφές χρημάτων έχουν υπάρξει ιστορικά''[https://books.google.gr/books?id=Un12mAEACAAJ&dq=isbn:1890132373&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiJj7zik9HVAhVIfxoKHUh5CNcQ6AEIJTAA ΓιαMoney: παράδειγμα,Understanding σεand κάποιουςCreating αρχαίουςAlternatives πολιτισμούςto χρησιμοποιούσανLegal [[κοχύλι|κοχύλιαTender]] ως χρήμα'', σεWhite στρατόπεδαRiver συγκέντρωσηςJunction, κατάVt: τηChelsea διάρκειαGreen τουPublishing 2ου(2001) ΠαγκοσμίουISBN πολέμου χρησιμοποιούσαν τσιγάρα ως χρήμα, και ούτω καθ εξής1-890132-37-3</ref>. ΠάντωςΚάθε γιαστοιχείο τονή ακριβήεπαληθεύσιμο προσδιορισμόαρχείο τηςπου έννοιαςπληροί τουαυτές χρήματοςτις είναιλειτουργίες χρήσιμομπορεί να γίνεταιθεωρηθεί μεως σαφήνεια η διάκριση ανάμεσα στα χρηματικά περιουσιακά στοιχεία (πχ κέρματα) και τα ''μη-χρηματικά'' περιουσιακά στοιχεία (όλα τα άλλα εκτός από τα χρηματικά, πχ προϊόντα)χρήμα.
 
Η φυσική μορφή των χρηματικών στοιχείων μπορεί να διαφέρει, και διαφορετικές μορφές χρημάτων έχουν υπάρξει ιστορικά. Για παράδειγμα, σε κάποιους αρχαίους πολιτισμούς χρησιμοποιούσαν [[κοχύλι|κοχύλια]] ως χρήμα, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιούσαν τσιγάρα ως χρήμα, και ούτω καθ εξής. Πάντως για τον ακριβή προσδιορισμό της έννοιας του χρήματος είναι χρήσιμο να γίνεται με σαφήνεια η διάκριση ανάμεσα στα χρηματικά περιουσιακά στοιχεία (πχ κέρματα) και τα ''μη-χρηματικά'' περιουσιακά στοιχεία (όλα τα άλλα εκτός από τα χρηματικά, πχ προϊόντα).
 
Σήμερα ο ορισμός του τι είναι χρήμα σε μια οικονομία είναι πολύ συγκεκριμένος: ''Χρήμα είναι το σύνολο των [[νόμισμα (κέρμα)|κερμάτων]], [[χαρτονόμισμα|τραπεζογραμματίων]] και [[καταθέσεις|καταθέσεων]]''<ref>R. Dornbusch, S. Fischer, Macroeconomics, 1990, ελλ. μτφ. Χρ. Ανδροβιτσανέας, Κεφ. 11 «Η Κεντρική Τράπεζα, το χρήμα και οι πιστώσεις».</ref>. Οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά τα τρία δεν είναι χρήμα. Ο όρος τραπεζογραμμάτιο είναι συνώνυμος με τον όρο χαρτονόμισμα. Το σύνολο κερμάτων και χαρτονομισμάτων ονομάζεται σύνολο νομισματικής κυκλοφορίας. Χρήμα όμως δεν είναι μόνο η νομισματική κυκλοφορία. Οι καταθέσεις είναι καταθέσεις των ιδιωτών στις εμπορικές τράπεζες και καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών στην κεντρική τράπεζα. Ο σύγχρονος ορισμός του χρήματος σημαίνει για παράδειγμα ότι οι [[επιταγή|επιταγές]] ''είναι'' χρήμα (αρκεί βέβαια το ποσό της επιταγής να υπάρχει διαθέσιμο στο λογαριασμό καταθέσεων του εκδότη, και η επιταγή αντιπροσωπεύει ακριβώς μια άμεση εγγραφή στο λογαριασμό καταθέσεων χωρίς την ανάγκη μεταφοράς χαρτονομισμάτων). Επίσης χρήμα είναι η χρέωση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Αντίθετα, για παράδειγμα, τα [[ομόλογο|ομόλογα]] και άλλα παρόμοια χρεόγραφα, τα αμοιβαία κεφάλαια και αξιόγραφα όπως οι μετοχές ''δεν'' είναι χρήμα (παρότι καταρχήν θα μπορούσε να γίνει απευθείας ανταλλαγή για παράδειγμα ακίνητων περιουσιακών στοιχείων με μετοχές ή ομόλογα, η χρήση τέτοιων αξιογράφων για πληρωμές δεν είναι βέβαια ευρέως αποδεκτή). Γι' αυτό και τα διάφορα χρηματοδοτικά αξιόγραφα ονομάζονται γενικά και χρηματοδοτικά ή χρηματοοικονομικά ''προϊόντα''.
62.032

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης