Ριχάρδος Α΄ της Νορμανδίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 40: Γραμμή 40:


== Κληρονόμοι ==
== Κληρονόμοι ==
Νυμφεύτηκε το [[960]] την Έμμα των Παρισίων, κόρη του Ούγου, η οποία πέθανε το [[966]] χωρίς να αποκτήσει παιδιά. Αμέσως μετά τον θάνατο της Έμμας, πήγε σε κυνήγι, όπου σταμάτησε στο σπίτι ενός τοπικού δασοφύλακα και ερωτεύτηκε την σύζυγο του δασοφύλακα, Σεϊνφρέντα. Αυτή όμως, ηθικών αρχών, δεν ήθελε να διαλύσει τον γάμο με τον σύζυγό της και του πρότεινε σύζυγο την ανύπαντρη αδελφή της, [[Γκούνορ της Νορμανδίας]], η οποία είχε καταγωγή, όπως και ο Ριχάρδος, από τους Βίκινγκς της [[Σκανδιναβία]]ς. Απέκτησαν μαζί επτά παιδιά, μεταξύ αυτών ήταν:
Νυμφεύτηκε πρώτα το [[960]] την Έμμα των Παρισίων, κόρη του [[Ούγος ο Μέγας|Ούγου]] κόμη του Παρισιού, η οποία πέθανε το [[966]] χωρίς να αποκτήσει παιδιά.
Αμέσως μετά τον θάνατο της Έμμας, πήγε σε κυνήγι, όπου σταμάτησε στο σπίτι ενός τοπικού δασοφύλακα και ερωτεύτηκε την σύζυγο του δασοφύλακα, Σεϊνφρέντα. Αυτή όμως, ηθικών αρχών, δεν ήθελε να διαλύσει τον γάμο με τον σύζυγό της και του πρότεινε σύζυγο την ανύπαντρη αδελφή της [[Γκούνορ της Νορμανδίας]], η οποία είχε καταγωγή, όπως και ο Ριχάρδος, από τους Βίκινγκς της [[Σκανδιναβία]]ς. Απέκτησαν μαζί επτά παιδιά, μεταξύ αυτών ήταν:
* [[Ριχάρδος Β΄ της Νορμανδίας]]
* [[Ριχάρδος Β΄ της Νορμανδίας]]
* [[Ροβέρτος Β΄ ο Δανός]], αρχιεπίσκοπος του Ρουέν
* [[Ροβέρτος Β΄ ο Δανός]], αρχιεπίσκοπος του Ρουέν

Έκδοση από την 17:06, 10 Αυγούστου 2017

Ριχάρδος Α΄
Δούκας της Νορμανδίας
Περίοδος943-996
ΠροκάτοχοςΓουλιέλμος Α΄ της Νορμανδίας
ΔιάδοχοςΡιχάρδος Β΄ της Νορμανδίας
Γέννηση28 Αυγούστου 933
Φεκάν, Νορμανδία, Γαλλία
Θάνατος20 Νοεμβρίου 996 (63 ετών)
Φεκάν, Νορμανδία, Γαλλία
ΣύζυγοςΈμμα των Παρισίων
Γκούνορ
ΕπίγονοιΡιχάρδος Β΄ της Νορμανδίας
Ροβέρτος Β΄, αρχιεπίσκοπος της Ρουέν
Έμμα της Νορμανδίας
Μαώ της Νορμανδίας
Αουίς της Νορμανδίας
Γουλιέλμος, κόμης του Ε
Βεατρίκη της Νορμανδίας
Ροβέρτος
και άλλα
ΟίκοςΟίκος της Νορμανδίας
ΠατέραςΓουλιέλμος Α΄ της Νορμανδίας
ΜητέραΣπρότα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ριχάρδος Α΄ της Νορμανδίας (Richard Ier de Normandie, 28 Αυγούστου 93320 Νοεμβρίου 996) ήταν δούκας της Νορμανδίας από το 943 έως το 996. Ήταν ο πρώτος που κατείχε ουσιαστικά τον τίτλο. Υπήρξε υιός και διάδοχος του Γουλιέλμου Α΄ της Νορμανδίας και της Σπρότα, μιας παλλακίδας από τη Βρετάνη, από πόλεμο που τον απέτρεψε από Δανέζικο γάμο.

Βιογραφικά στοιχεία

Όταν ανέβηκε στο δουκάτο της Νορμανδίας ήταν ακόμα μικρό παιδί και ο βασιλιάς Λουδοβίκος Δ΄ της Γαλλίας τον κυρίευσε εύκολα. Ο Λουδοβίκος τον κρατούσε σε αιχμαλωσία και δραπέτευσε με την βοήθεια επιφανών ευγενών.

Το 968 συμμάχησε με τον Ούγο, κόμη των Παρισίων, του οποίου έπλεξε το εγκώμιο. Συμμάχησε με στρατιωτικούς αρχηγούς των Νορμανδών και των Βίκινγκ, έδιωξε τον Λουδοβίκο από την Ρουέν και ανακατέλαβε την Νορμανδία το 947. Πολέμησε με τον βασιλιά της Αγγλίας Έθελρεντ του Ουέσσεξ, που δέχθηκε επιθέσεις από Βίκινγκς επιδρομείς. Μιλούσε δύο γλώσσες και εκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπαγιώ.

Επί της ηγεμονίας του, η Νορμανδία εκχριστιανίστηκε και εντάχθηκε στην σφαίρα της Γαλλικής επιρροής. Έφερε και στην Νορμανδία το φεουδαρχικό σύστημα που ήταν σε ισχύ και στην υπόλοιπη Γαλλία και αναδιοργάνωσε το στρατιωτικό σύστημα της χώρας δημιουργώντας το Νορμανδικό ιππικό. Με τον θάνατο του πατέρα του το 956, έγινε φρουρός του νεαρού Ούγου, κόμη των Παρισίων.

Κληρονόμοι

Νυμφεύτηκε πρώτα το 960 την Έμμα των Παρισίων, κόρη του Ούγου κόμη του Παρισιού, η οποία πέθανε το 966 χωρίς να αποκτήσει παιδιά.

Αμέσως μετά τον θάνατο της Έμμας, πήγε σε κυνήγι, όπου σταμάτησε στο σπίτι ενός τοπικού δασοφύλακα και ερωτεύτηκε την σύζυγο του δασοφύλακα, Σεϊνφρέντα. Αυτή όμως, ηθικών αρχών, δεν ήθελε να διαλύσει τον γάμο με τον σύζυγό της και του πρότεινε σύζυγο την ανύπαντρη αδελφή της Γκούνορ της Νορμανδίας, η οποία είχε καταγωγή, όπως και ο Ριχάρδος, από τους Βίκινγκς της Σκανδιναβίας. Απέκτησαν μαζί επτά παιδιά, μεταξύ αυτών ήταν:


Προκάτοχος:
Γουλιέλμος Α΄
Κόμης της Ρουέν
942996
Διάδοχος:
Ριχάρδος Β΄

Παραπομπές


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Richard I of Normandy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι