Μόνος στο Σπίτι 2: Χαμένος στη Νέα Υόρκη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
| τίτλος ταινίας = Μόνος στο Σπίτι 2: Χαμένος στη Νέα Υόρκη
| τίτλος ταινίας = Μόνος στο Σπίτι 2: Χαμένος στη Νέα Υόρκη
| πρωτότυπος τίτλος = <small>Home Alone 2: Lost in New York</small>
| πρωτότυπος τίτλος = <small>Home Alone 2: Lost in New York</small>
| εικόνα = [[File:Home_Alone_2.jpg]]
| εικόνα = Home_Alone_2.jpg
| λεζάντα = Κινηματογραφική αφίσα
| λεζάντα = Κινηματογραφική αφίσα
| σκηνοθέτης = [[Κρις Κολόμπους (σκηνοθέτης)|Κρις Κολόμπους]]
| σκηνοθέτης = [[Κρις Κολόμπους (σκηνοθέτης)|Κρις Κολόμπους]]
Γραμμή 18: Γραμμή 18:
| γλώσσα = [[Αγγλική γλώσσα|Αγγλικά]]
| γλώσσα = [[Αγγλική γλώσσα|Αγγλικά]]
| προϋπολογισμός = $20 εκατομμύρια<ref name=budget>{{cite web|title=Home Alone 2: Lost in New York (1992)|url=http://www.the-numbers.com/movie/Home-Alone-2-Lost-in-New-York#tab=summary |publisher=The Numbers |accessdate=December 24, 2015}}</ref>
| προϋπολογισμός = $20 εκατομμύρια<ref name=budget>{{cite web|title=Home Alone 2: Lost in New York (1992)|url=http://www.the-numbers.com/movie/Home-Alone-2-Lost-in-New-York#tab=summary |publisher=The Numbers |accessdate=December 24, 2015}}</ref>
| ακαθάριστα = $359 εκατομμύρια<ref name=mojo />
| ακαθάριστα = $359 εκατομμύρια
| επόμενη =
| επόμενη =
}}
}}

Έκδοση από την 13:05, 17 Ιουλίου 2017

Μόνος στο Σπίτι 2: Χαμένος στη Νέα Υόρκη
Home Alone 2: Lost in New York
Αρχείο:Home Alone 2.jpg
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΚρις Κολόμπους
ΠαραγωγήΤζον Χιουζ
ΣενάριοΤζον Χιουζ
ΠρωταγωνιστέςΜακόλεϊ Κάλκιν
Τζο Πέσι
Ντάνιελ Στερν
Τζον Χερντ
Κάθριν Ο'Χάρα
ΜουσικήΤζον Γουίλιαμς
ΤραγούδιΤζον Γουίλιαμς
ΦωτογραφίαΧούλιο Μακάτ
ΜοντάζΡάτζια Γκόσνελ
Εταιρεία παραγωγήςHughes Entertainment
Διανομή20th Century Fox
Πρώτη προβολή20 Nοεμβρίου 1992 (ΗΠΑ)
Διάρκεια120 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$20 εκατομμύρια[1]
Ακαθάριστα έσοδα$359 εκατομμύρια
ΠροηγείταιΜόνος στο Σπίτι

Το Μόνος στο Σπίτι 2: Χαμένος στη Νέα Υόρκη (πρωτότυπος τίτλος: Home Alone 2: Lost in New York) είναι αμερικανική Χριστουγεννιάτικη κωμική ταινία που κυκλοφόρησε στις 20 Νοεμβρίου 1992, σε σκηνοθεσία του Κρις Κολόμπους και σε σενάριο του Τζον Χιουζ. Τη σύνθεση της μουσικής ανέλαβε ο Τζον Γουίλιαμς. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Μακόλεϊ Κάλκιν στον ρόλο του Κέβιν ΜακΚάλιστερ, ένα αγόρι που κατά λάθος επιβιβάζετε σε λάθος πτήση και καταλήγει στην Νέα Υόρκη. Ο Κέβιν, αρχικά, απολαμβάνει το γεγονός του να είναι μόνος στην πόλη, αλλά σύντομα πρέπει να ξανα αντιμετωπίσει τους δύο ληστές, απο την προηγούμενη ταινια (Τζο Πέσι και Ντάνιελ Στερν). Τους γονείς του Κέβιν υποδύονται οι Κάθριν Ο'Χάρα και Τζον Χερντ.

Πλοκή

Στο Σικάγο του Ιλινόι, η οικογένεια ΜακΚάλιστερ ετοιμάζεται για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές της στο Μαϊάμι.Τη νύχτα πριν την αναχώρησή τους, όλη η οικογένεια μαζεύεται στο σπίτι του Πίτερ και της Κέιτ, όπου ο οκτάχρονος γιος τους, ο Κέβιν, αναφέρει πως η Φλόριντα είναι αντίθετη στα χριστούγεννα, καθώς εκεί δεν υπάρχουν χριστουγεννιάτικα δέντρα. Κατά την διάρκεια της σχολικής χριστουγεννιάτικης γιορτής, ο μεγαλύτερος αδελφός του Κέβιν, ο Μπαζ, τον ντροπιάζει κατά την διάρκεια της ερμηνείας του, πράγμα που κάνει τον Κέβιν να του επιτεθεί. Αρνούμενος να απολογηθεί για τις πράξεις του, ο Κέβιν πηγαίνει στον τρίτο όροφο του σπιτιού. Το βράδυ ο Πίτερ, άθελα του, απενεργοποιεί το ξυπνητήρι, με αποτέλεσμα η οικογένεια να αποκοιμηθεί και να αργήσει για το αεροδρόμιο. Μέσα στη σύγχυση και στη βιασύνη να φτάσουν στο αεροδρόμιο έγκαιρα για να μην χάσουν την πτήση τους, ο Κέβιν επιβιβάζετε σε μια πτήση με προορισμό την Νέα Υόρκη, ενώ προσπαθεί να αλλάξει τις μπαταρίες στο κασετόφωνο του. Κατά την άφιξη της στο Μαϊάμι, η Κέιτ, συνειδητοποιεί ότι ο Κέβιν δεν είναι μαζί τους. Στην Νέα Υόρκη, ο Κέβιν εξερευνάει την πόλη και πείθει το προσωπικό του Ξενοδοχείου Πλαζα να του παραχωρήσουν ένα δωμάτιο, χρησιμοποιώντας την πιστωτική κάρτα του πατέρα του. Ενώ ο Κέβιν κάνει βόλτα στο Σέντραλ Παρκ, τρομάζει όταν βλέπει μια άστεγη κυρία με πολλά Περιστέρια επάνω της.

Την παραμονή Χριστουγέννων, ο Κέβιν κάνει βόλτα στην πόλη μέσα σε μια Λιμουζίνα, και επισκέπτεται ένα παιχνιδάδικο, όπου συναντάει τον φιλάνθρωπο ιδιοκτήτη του μαγαζιού, τον Κύριο Ντάνκαν, ο οποίος του χαρίζει ένα ζευγάρι απο κεραμικά Τρυγόνια, συμβουλεύοντας τον να δώσει το ένα σε κάποιο άλλο πρόσωπο, ως ένδειξη αιώνιας φιλίας. Αφού συναντάει τους "Υγρούς Ληστές", τον Χάρι και τον Μαρβ, οι οποίοι πλέον αυτοαποκαλούνται "Κολαούζοι", ο Κέβιν τρέχει προς το ξενοδοχείο, όταν φτάνει, ο θυρωρός Κύριος Χέκτορ τον κυνηγάει καθώς ενημερώθηκε πως η πιστωτική κάρτα που είχε χρησιμοποιήσει ο Κέβιν, έχει δηλωθεί ως κλεμμένη. Αφού ξεφεύγει από τον Κύριο Χέκτορ, ο Κέβιν αιχμαλωτίζετε απο τον Χάρι και τον Μαρβ. Οι δυό τους μιλούν για το σχέδιο τους να ληστέψουν το παιχνιδάδικο, προτού ο Κέβιν τους ξεφύγει.

Η οικογένεια του Κέβιν ταξιδεύει στην Νέα Υόρκη, αφού εντοπίζουν τα ίχνη του Κέβιν μέσω της πιστωτικής κάρτας και η Κέιτ πηγαίνει στην πόλη για να τον βρεί. Παράλληλα, ο Κέβιν επισκέπτεται το αρχοντικό του θείου του Ρομπ, άλλα το βρίσκει άδειο καθώς υφίσταται ανακαίνηση, ενω ο θείος Ρομπ και η οικογένεια του βρίσκοντε σε διακοπές στο Παρίσι. Στο Σέντραλ Πάρκ, ο Κέβιν συναντάει και γίνετε φίλος με την Κυρία με τα περιστέρια. Στο Carnegie Hall, οι δυο τους παρακολουθούν μία ορχήστρα να ερμηνεύει το "O Come, All Ye Faithful", η Κύρια με τα περιστέρια εξηγεί πως η ζωή της κατέρρευσε, και πώς το αντιμετώπισε φροντίζοντας τα περιστέρια, ο Κέβιν της δίνει μια συμβουλή και της υπόσχεται πως θα είναι φίλος της.

Αφού θυμάται τα λόγια των ληστών, ο Κέβιν επιστρέφει στο αρχοντικό και στήνει διάφορες παγίδες. Ο Κέβιν πηγαίνει στο παιχνιδάδικο κατά την διάρκεια της ληστείας από τον Χάρι και τον Μαρβ και πετάει ένα τούβλο στην τζαμαρία του καταστήματος, ενεργοποιηόντας έτσι τον συναγερμό. Ο Κέβιν τότε κάνει τους ληστές να τον κυνηγήσουν μέχρι το αρχοντικό, όπου πέφτουν στις παγίδες και τραυματίζονται. Ενώ οι δυο τους τον κυνηγάνε, ο Κέβιν καλεί την αστυνομία, αυτοί τον πιάνουν και τον πηγαίνουν στο πάρκο για να τον σκοτώσουν άλλα η Κυρία με τα περιστέρια τους ακινητοποιεί πετώντας τους σπόρους πουλιών, προτού προλάβουν να κάνουν τίποτα, και ο Κέβιν ρίχνει τα πυροτεχνήματα που είχε αγοράσει νωρίτερα για να ειδοποιήσει την αστυνομία. Η αστυνομία έρχεται και τους συλλαμβάνει. Στο παιχνιδάδικο, ο Κύριος Ντάνκαν βρίσκει ένα τούβλο με ένα γράμμα από τον Κέβιν επάνω του, στο οποίο εξηγεί τις πράξεις του.

Η Κέιτ, θυμάται την αγάπη του Κέβιν προς τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Αφού είδε τον Κέβιν να κάνει μια ευχή στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Rockefeller Center, τον συναντάει εκεί και συμφιλιώνονται. Την ημέρα των Χριστουγέννων, ένα σωρό δώρα έρχονται στο δωμάτιο των ΜακΚάλιστερ απο το παιχνιδάδικο, ο Κέβιν και ο Μπαζ συμφιλιώνονται και Μπαζ του επιτρέπει να ανοίξει το πρώτο δώρο. Ο Κέβιν πηγαίνει στο Σεντραλ Παρκ για να δώσει στην Κυρία με τα περιστέρια το δεύτερο τρυγόνι. Στο ξενοδοχείο, ο Μπάζ παραλαμβάνει τον λογαριασμό του Κέβιν, και τον δείχνει στον Πίτερ, ο οποίος φωνάζει "Κέβιν, ξοδεψες $967 στην υπηρεσία δωματίου?!" και ο Κέβιν τρέχει.

Ηθοποιοί

  • Μακόλεϊ Κάλκιν ως Κέβιν ΜακΚάλιστερ: ένα γεμάτο ενέργεια οκτάχρονο αγόρι και ο μικρότερος γιος της οικογένειας ΜακΚάλιστερ. Μπορεί να είναι αντιπαθητιλός και ενοχλητικός στους υπόλοιπους, αλλά αποδεικνύεται εξαιρετικά έξυπνος και επινοητικός.
  • Τζο Πέσι ως Χάρι Λάιμ.
  • Ντάνιελ Στερν ως Μαρβ Μέρτσαντς.
  • Τζον Χερντ ως Πίτερ ΜακΚάλιστερ: ο πατέρας του Κέβιν.
  • Κάθριν Ο'Χάρα ως Κέιτ ΜακΚάλιστερ: η μητέρα του Κέβιν.
  • Τιμ Κερρυ ως ο θυρωρός του ξενοδοχείου.
  • Μπρέντα Φρικερ η Κυρία με τα περιστέρια.
  • Έντι Μπράκεν ως ο Κύριος Ντανκαν.

Λίστα κομματιών

Εξώφυλλο soundtrack

Όλη η σύνθεση ανήκει στον Τζον Γουίλιαμς.

Αρ. TίτλοςΤραγουδιστές Διάρκεια
1. ""Home Alone Main Title" ("Somewhere in my Memory")"    3:49
2. ""Home Alone""    2:01
3. ""We Overslept Again""    2:46
4. ""Christmas Star""    3:18
5. ""Arrival in New York""    1:41
6. ""Plaza Hotel and Duncan's Toy Store""    3:45
7. ""Concierge and Race to the Room""    2:04
8. ""Star of Bethlehem""    3:28
9. ""The Thieves Return""    4:35
10. ""Appearance of Pigeon Lady""    3:19
11. ""Christmas at Carnegie Hall" ("O Come All Ye Faithful" / "O Little Town of Bethlehem" / "Άγια Νύχτα")"    5:02
12. ""Into the Park""    3:49
13. ""Haunted Brownstone""    3:01
14. ""Christmas Star and Preparing the Trap""    4:17
15. ""To the Plaza Presto""    3:22
16. ""Reunion at Rockefeller Center""    2:36
17. ""Kevin's Booby Traps""    3:41
18. ""Finale""    3:55
19. ""Merry Christmas, Merry Christmas""    2:51
Συν. διάρκεια:
63:20


Αποδοχή

Box office

Το πρώτο σαββατοκύριακο προβολής,το Home Alone 2 είχε έσοδα 31,1 εκατομμύρια δολάρια σε 2,222 αίθουσες, με μέσο όρο $ 14,008 ανά αίθουσα.[2] Ενώ ξεκίνησε καλύτερα από το Home Alone, το τελικό box office ήταν αρκετά μικρότερο[3]. 173,6 εκατομμύρια δολάρια ελήφθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνολικά 359 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως [4]. Η ταινία κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 11 Δεκεμβρίου 1992 και έφτασε στην κορυφή του box office της χώρας εκείνο το Σαββατοκύριακο[5].

Κριτική

Στη σελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes, το Μόνος στο Σπίτι 2: Χαμένος στην Νεά Υόρκη συγκεντρώνει ποσοστό 27% με μέσο όρο σκορ 3.7/10, βασισμένο σε 26 κριτικές.[6] Ο Roger Ebert από τους Chicago Sun-Times έδωσε στην ταινία δύο από τα τέσσερα αστέρια και δήλωσε ότι "η βία των κινούμενων σχεδίων είναι απλώς αστεία σε κινούμενα σχέδια. Οι περισσότερες από τις προσπάθειες ζωντανής δράσης για την αναπαραγωγή κινούμενων εικόνων έχουν αποτύχει, επειδή οτάν χτυπάνε οι φιγούρες, μπορούμε σχεδόν να ακούσουμε τα οστά τους να ραγίζουν, και δεν είναι αστείο".[7] Πολλοί επίσης παραπονέθηκαν μοιάζει πιο πολύ με remake της προηγούμενης ταινίας και όχι σαν συνέχεια αυτής.

Παραπομπές

  1. «Home Alone 2: Lost in New York (1992)». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2015. 
  2. «Home Alone 2: Lost in New York - Weekend Box Office Results». Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2007. 
  3. «Home Alone Weekend Box Office Results». Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2007. 
  4. «Home Alone 2: Lost in New York (1992)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2012. 
  5. «Weekend box office 11th December 1992 - 13th December 1992». www.25thframe.co.uk. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2016. 
  6. Home Alone 2: Lost in New York στο Rotten Tomatoes
  7. Ebert, Roger (1992-11-20). «Home Alone 2: Lost in New York». rogerebert.com. http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/19921120/REVIEWS/211200302/1023. Ανακτήθηκε στις October 8, 2011.