Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ανδρόνικος Κομνηνός (γιος Ιωάννη Β΄)»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
{{πληροφορίες προσώπου}}
Ο '''Ανδρόνικος Κομνηνός''' (π.1108 - 1142), ήταν ο 2ος γιος του [[Ιωάννης Β' Κομνηνός|Ιωάννη Β´ Κομνηνού]] αυτοκράτορα των Ρωμαίων και της Πιρόσκας (Ειρήνης) των Άρπαντ, κόρης του [[Λαδίσλαος Α΄ της Ουγγαρίας|Λαδίσλαου Α´ βασιλιά της Ουγγαρίας]]. Του απονεμήθηκε από τον πατέρα του ο τίτλος του ''[[Σεβαστοκράτωρ|σεβαστοκράτορος]]''.
 
==Βιογραφία==
To 1142 ο πατέρας του Ιωάννης Β' εκστράτευσε εναντίον των Σελτζούκων του Ικονίου για να διασφαλίσει την οδό επικοινωνίας προς την Αττάλεια. Μετά όμως από πυρετό, αποβιώνει ο 1ος γιος του Αλέξιος. Το σώμα του το παίρνει το 2ος γιος Ανδρόνικος για να το μεταφέρει από την Αττάλεια στην Κωνσταντινούπολη, αλλά στη διαδρομή αποβιώνει και αυτός.
Μάλλον το 1122 που ο πρωτότοκος έγινε συναυτοκράτορας, ο Ανδρόνικος και οι νεότεροι αδελφοί του Ισαάκιος και Μανουήλ έλαβαν από τον πατέρα τους τον τίτλο του ''[[Σεβαστοκράτωρ|σεβαστοκράτορος]]''. Ασχολήθηκε από ενωρίς με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις: έλαβε μέρος στην εκστρατεία του πατέρα του εναντίον των Ούγγρων το 1129, που έληξε με αποφασιστική νίκη.
 
Ο Ανδρόνικος και οι αδελφοί του ακολούθησαν τον πατέρα τους, που ήθελε να διασφαλίσει την οδό επικοινωνίας προς την Αττάλεια, στην εκστρατεία του εναντίον των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία. Οι ποιητές της Αυλής Μιχαήλ Ιταλικός και Θεόδωρος Πρόδρομος επαίνεσαν την στρατιωτική του ικανότητα· ο πρώτος τον συγκρίνει με τους ήρωες της Ιλιάδας. Μετά η εκστρατεία συνεχίστηκε εναντίον του βασιλείου της μικράς Αρμενίας (Κιλικίας). Στην επιστροφή, στην Αττάλεια, μετά από πυρετό, αποβιώνει ο πρωτότοκος Αλέξιος. Το σώμα του το πήρε το Ανδρόνικος για να το μεταφέρει από την πόλη στην Κωνσταντινούπολη, αλλά στη διαδρομή αποβιώνει και αυτός. Τότε ο τρίτος γιος Ισαάκιος μετέφερε τα σώματά τους στην Κωνσταντινούπολη, όπου ενταφιάστηκαν στη μονή του Παντοκράτορος.
==Οικογένεια==
Ο Ανδρόνικος νυμφεύτηκε την Ειρήνη Αινειάδισσα και είχε τέκνα:
84.544

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης