Γυναίκα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Vicky K. (συζήτηση | συνεισφορές)
παρακαλώ τεκμηρίωση και εγκυκλοπαιδικό ύφος
Γραμμή 23: Γραμμή 23:


Γενικώς, οι γυναίκες υποφέρουν από τις ίδιες αρρώστιες με τους άνδρες. Παρόλο αυτά, υπάρχουν σχετικές με το φύλο αρρώστιες που είναι περισσότερο κοινές ή αποκλειστικές στο γυναικείο φύλο. Οι γυναίκες και οι άνδρες είναι πιθανό να εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα σε μια αρρώστια ή να ανταποκρίνονται διαφορετικά σε κάποια [[φαρμακευτική]] θεραπεία. Αυτό το πεδίο επιστημονικής έρευνας διερευνάται από την [[φυλετική φαρμακευτική]] (gender-based medicine).
Γενικώς, οι γυναίκες υποφέρουν από τις ίδιες αρρώστιες με τους άνδρες. Παρόλο αυτά, υπάρχουν σχετικές με το φύλο αρρώστιες που είναι περισσότερο κοινές ή αποκλειστικές στο γυναικείο φύλο. Οι γυναίκες και οι άνδρες είναι πιθανό να εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα σε μια αρρώστια ή να ανταποκρίνονται διαφορετικά σε κάποια [[φαρμακευτική]] θεραπεία. Αυτό το πεδίο επιστημονικής έρευνας διερευνάται από την [[φυλετική φαρμακευτική]] (gender-based medicine).

Οι γυναίκες όταν θέλουν να δείξουν, επιβεβαιώσουν στους γύρος τους ότι ένα άνδρας τους ανήκει γέρνουν δίπλα στον άνδρα και κολλάνε την παλάμη τους στο στήθος του.

Οι γυναίκες είναι κορυφαιές στη χρήση γυναικείων προ-οργασμικών εκφράσεων και της γλώσσας του σώματος και γνωρίζουν πως να κάνουν τα πόδια των περισσότερων ανδρών να (κόβονται.)


==Δείτε επίσης==
==Δείτε επίσης==

Έκδοση από την 20:40, 30 Ιουνίου 2017

Η γέννηση της Αφροδίτης, πίνακας του Ευγένιου Ντυβάλ.

Γυναίκα ονομάζεται κάθε άνθρωπος που ανήκει στο θηλυκό φύλο. Η προσφώνηση γυναίκα αναφέρεται σε ένα ενήλικο άτομο θηλυκού φύλου. Για πιο νεαρά θηλυκά άτομα υπάρχει η προσφώνηση κοπέλα και, τέλος, τα έφηβα άτομα και τα παιδιά θηλυκού φύλου αποκαλούνται κορίτσια. Ο όρος γυναίκα επίσης καλύπτει και το ρόλο του φύλου γενικότερα, όπως στη φράση Τα δικαιώματα της γυναίκας.

Γυναίκα μπορεί να είναι η ταυτότητα φύλου κάποιου ανθρώπου. Οι γυναίκες με την τυπική γενετική ανάπτυξη είναι συνήθως σε θέση να γεννήσουν από την εφηβεία ως την εμμηνόπαυση. Οι τρανς γυναίκες που βιολογικά θεωρούνται άνδρες και αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες δεν μπορούν να γεννήσουν. Κάποια μεσοφυλικά (intersex) άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες δεν μπορούν να γεννήσουν επειδή είτε είναι στείρα, είτε έχουν κληρονομήσει ένα ή περισσότερα χρωμοσώματα Υ. Σε υπερβολικά σπάνιες περιπτώσεις, άτομα που έχουν σύνδρομο Swyer μπορούν να γεννήσουν με ιατρική βοήθεια. Στη διάρκεια της ιστορίας οι γυναίκες έχουν αναλάβει και τους έχουν αποδοθεί διάφοροι ρόλοι στην κοινωνία.

Συμβολισμοί

Το σύμβολο του πλανήτη Αφροδίτη είναι το αναγνωρισμένο από την επιστήμη της βιολογίας σύμβολο της γυναίκας, του θηλυκού.

Βιολογία και φύλο

Οι παράγοντες που καθορίζουν το φύλο ενός ατόμου είναι κυρίως βιολογικοί, αλλά δεν είναι οι μοναδικοί. Μερικές γυναίκες είναι δυνατό να έχουν μη φυσιολογικές ορμονικές ή χρωμοσωμικές διαφορές μεταξύ τους, ενώ υπάρχουν και γυναίκες που μπορεί να μη διαθέτουν εξ ολοκλήρου τα χαρακτηριστικά της γυναικείας φυσιολογίας, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Χρησιμοποιώντας όρους βιολογίας, τα όργανα του θηλυκού φύλου εμπλέκονται στις διαδικασίες αναπαραγωγής, ενώ τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου σχετίζονται με την ανατροφή των απογόνων και την προσέλκυση του άλλου φύλου. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν καρυότυπο 46,XX, αλλά περίπου μία στις χίλιες έχει καρυότυπο 47,XXX και μία στις 2500 είναι 45,X.

Ενώ ο αριθμός των γυναικών που γεννιούνται είναι μικρότερος από τον αριθμό των ανδρών (η αναλογία βρίσκεται κάπου γύρω στο 1:1.05), τελικά υπολογίζεται ότι στην ηλικία των 60 και άνω, αναλογούν 81 άνδρες για κάθε 100 γυναίκες. Επιπλέον, σε ακόμα μεγαλύτερες ηλικίες αναλογούν μόνο 53 άνδρες για κάθε 100 γυναίκες. Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες έχουν μικρότερο δείκτη θνησιμότητας από τους άνδρες, ζώντας κατά μέσο όρο πέντε χρόνια παραπάνω, εξαιτίας μιας ποικιλίας παραγόντων. Τέτοιοι μπορεί να είναι:

  • γενετικοί παράγοντες (πχ. ύπαρξη περισσότερο ανθεκτικών γονιδίων στα φυλετικά χρωμοσώματα των γυναικών)
  • κοινωνικοί παράγοντες (όπως για παράδειγμα η υποχρέωση των ανδρών, σε αρκετές χώρες, να εκτελούν στρατιωτική υπηρεσία)
  • επιλογές με επιπτώσεις στην υγεία (όπως η τάση προς αυτοκτονία ή η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καπνίσματος).
  • η παρουσία της οιστρογόνου ορμόνης στις γυναίκες, που έχει καρδιοπροστατευτική επίδραση στις προεμμηνοπαυσικές γυναίκες, και η επίδραση υψηλών επιπέδων ανδρογόνων ορμονών στους άνδρες.

Συνολικά, αντιστοιχούν 103,956 άνδρες για κάθε 100 γυναίκες (πηγή: Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, Απογραφή 2011).

Η μελέτη της γυναικείας αναπαραγωγικότητας και του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος ονομάζεται γυναικολογία.

Γενικώς, οι γυναίκες υποφέρουν από τις ίδιες αρρώστιες με τους άνδρες. Παρόλο αυτά, υπάρχουν σχετικές με το φύλο αρρώστιες που είναι περισσότερο κοινές ή αποκλειστικές στο γυναικείο φύλο. Οι γυναίκες και οι άνδρες είναι πιθανό να εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα σε μια αρρώστια ή να ανταποκρίνονται διαφορετικά σε κάποια φαρμακευτική θεραπεία. Αυτό το πεδίο επιστημονικής έρευνας διερευνάται από την φυλετική φαρμακευτική (gender-based medicine).

Δείτε επίσης


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Woman της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).