Ειρήνη Γατελούζου Παλαιολογίνα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
επ
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ (επ)
{{Πληροφορίες προσώπου}}
Η '''Ευγενία Γατελούζου''' ή '''Ειρήνη''' ήταν Βυζαντινή αυτοκράτειρα, σύζυγος του [[Ιωάννης Ζ΄ Παλαιολόγος|Ιωάννη Ζ΄ Παλαιολόγου]]. Ήταν κόρη του [[Φραντσέσκο Β΄ Γκαττιλούζιο|Φραντσέσκο της Λέσβου]] (εγγονού του [[Ανδρόνικος Γ΄ Παλαιολόγος|Ανδρόνικου Γ΄ Παλαιολόγου]]) και της Βαλεντίνας Ντόρια.
 
==Γάμος==
Κάποια στιγμή πριν από τον Αύγουστο του 1397, η Ευγενία παντρεύτηκε τον δεύτερο εξάδελφό της, Ιωάννη Ζ΄ Παλαιολόγο, που ήταν επίσης δισέγγονοδισέγγονος του Ανδρόνικου Γ΄ Παλαιολόγου. <ref> William Miller dates the marriage as "just before" the departure of the Comte de Nevers that month. (Miller, "The Gattilusj of Lesbos (1355–1462)", Byzantinische Zeitschrift 22 (1913), p. 414)</ref> Όταν ο [[Μανουήλ Β´ Παλαιολόγος|Μανουήλ Β΄]] έχρισε αντιβασιλέα τον Ιωάννη. Μέχρι αυτή τη στιγμή, η Ευγενία είχε ήδη παντρευτεί με τον Ιωάννη. Ο Ιωάννης κυβερνούσε την Κωνσταντινούπουλη, μέχρι την επιστροφή του Μανουήλ. Ο σύζυγος της Ευγενίας εκδιώχθηκε από το παλάτι., Ηαλλά αυτή Ειρήνη και ο Ιωάννης διατήρησαν τους αυτοκρατορικούς τους τίτλους και ίδρυσανεγκατέστησαν τοτην δικόαυλή τους βασίλειο στη Θεσσαλονίκη. Ο Ιωάννης πέθανε στις 22 Σεπτεμβρίου 1408.
 
Η ΕιρήνηΕυγενία μετά τον θάνατό του αποσύρθηκε στη Λήμνο. Έγινε καλόγρια και πήρε το μοναστικό όνομα ΕυγενίαΕιρήνη. Το χρονικό του Γεώργιου Σφραντζή καταγράφει την ημερομηνία του θανάτου και της ταφής της στην Εκκλησία του Παντοκράτορα <ref> Chronicle 24:3; translated by Marios Philippides, The Fall of the Byzantine Empire: A Chronicle by George Sphrantzes, 1401-1477 (Amherst: University of Massachusetts, 1980), p. 52</ref>. Το μόνο γνωστό παιδί της ΕιρήνηςΕυγενίας και του Ιωάννη ήταν ο [[Ανδρόνικος Ε´ Παλαιολόγος]].
 
==Παραπομπές==
<references />
{{παραπομπές}}
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Irene Gattilusio}}
[[Κατηγορία:Σύζυγοι Βυζαντινών Αυτοκρατόρων]]
46.596

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης