Όθων Λίμαν φον Σάντερς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Robot: Αφαίρεση κατηγοριών έτους γέννησης/θανάτου)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ο '''Όθων Λίμαν φον Σάντερς''', (''Otto Viktor Karl Liman'', [[17 Φεβρουαρίου]] [[1855]] - [[22 Αυγούστου]] [[1929]]), περισσότερο γνωστός ως '''Λίμαν φον Σάντερς''', ήταν Γερμανός στρατηγός, που είχε αναλάβει στρατιωτικός σύμβουλος και ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του στρατού της [[Οθωμανική Αυτοκρατορία|Οθωμανικής Αυτοκρατορίας]] κατά τον [[Α' Παγκόσμιος Πόλεμος|Α' Παγκόσμιο Πόλεμο]].
 
Γεννήθηκε στο [[Στολπ]] της [[Πομερανία]]ς το [[1855]] και ανήκε σε οικογένεια Πρώσων ευγενών( ήταν Εβραϊκής καταγωγής ). Εντάχθηκε στον αυτοκρατορικό γερμανικό στρατό και σύντομα εξελίχθηκε φθάνοντας το βαθμό του Αντιστράτηγου. Με τον βαθμό αυτό διορίστηκε το 1913 επικεφαλής της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με κύριο σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την εκπαίδευση του οθωμανικού στρατού. Αρχικά αρνήθηκε αλλά τελικά δέχθηκε με τον όρο να ασκεί «ουσιαστική επιρροή» μέχρι και τη διοίκηση, σύμφωνα με μυστική διμερή συνθήκη*.
 
Σημειώνεται ότι εκείνη την εποχή ο οθωμανικός στρατός ήταν ελάχιστα εκπαιδευμένος, η δε κυβέρνηση διέθετε ελάχιστα κονδύλια γι αυτή και η στρατιωτική ηγεσία φέρονταν σχετικά ανίκανη ν΄ ανταποκριθεί στις τότε σύγχρονες στρατιωτικές ανάγκες και εξελίξεις. Όταν ανέλαβε ο Λίμαν φον Σάντερς αρχικά δεν άσκησε καμία επιρροή. Όταν όμως ο [[Εμβέρ Πασάς]] και ο [[Τζεμάλ Πασάς]] υπέστησαν σοβαρές ήττες ανέλαβε ουσιαστικά «εν λευκώ» την γενική αρχιστρατηγία.
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης