Βατραχονήσι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Tolisr (συζήτηση | συνεισφορές)
Προσθήκη πηγών
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Tolisr (συζήτηση | συνεισφορές)
Τροποποίηση συνδέσμου
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 18: Γραμμή 18:


== Δείτε επίσης ==
== Δείτε επίσης ==
* [[Μετς (Αθήνα)|Παγκράτι]]
* [[Παγκράτι]]


==Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
==Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==

Έκδοση από την 22:51, 24 Μαΐου 2017

Βατραχονήσι
Χάρτης της αρχαίας Αθήνας που δημοσιεύτηκε σε βιβλίο του 1846. Διακρίνεται η νησίδα στα αριστερά του Παναθηναϊκού Σταδίου.
Γεωγραφία
Χώρα
ΠεριφέρειαΑττικής

Το Βατραχονήσι ήταν νησί του ποταμού Ιλισού, στη σημερινή ομώνυμη συνοικία του Παγκρατίου στην Αθήνα. Αποτελούσε μια κατάφυτη επίπεδη λωρίδα γης ανάμεσα στις δύο όχθες του ποταμού που διασχίζει σήμερα υπόγεια τη πόλη.[1] Το Βατραχονήσι εκτεινόταν μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο, στην είσοδο του Παγκρατίου και πιο συγκεκριμένα στην οδό Αγίου Σπυρίδωνος. [2]Στη νησίδα αυτή, υπήρχαν ιερά της αρχαιότητας και χριστιανικοί ναοί. Στα νεότερα χρόνια η περιοχή ήταν αδόμητη, μέχρι περίπου τη δεκαετία του 1870 που κατασκευάστηκε το θέατρο του "Παραδείσου", το πρώτο θέατρο στην Αθήνα, ενώ αργότερα λειτούργησαν καφωδεία. Η γειτονιά που σταδιακά στα τέλη του 19ου αιώνα δημιουργήθηκε στα αριστερά του Παναθηναϊκού σταδίου ονομάστηκε Βατραχονήσι. Το 1908 η γειτονιά μετονομάστηκε σε περιοχή Σταδίου - Ιλισσού.[3]

Tο νησί σήμερα δεν υπάρχει καθώς ο Ιλισός έχει καλυφθεί στο μεγαλύτερο μήκος του. Τα έργα κάλυψης του ποταμού ξεκίνησαν λίγο πριν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την διάρκεια της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, αρχικά στο βόρειο τμήμα του, και έπειτα το υπόλοιπο τμήμα στα μέσα του 20ου αιώνα από διάφορες κυβερνήσεις.

Δείτε επίσης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Παραπομπές

  1. Αλέξανδρος Παπαγεωργίου - Βενετάς (2006). Η Αθήνα του μεσοπολέμου μέσα από τις Μέρες του Γιώργου Σεφέρη: Μια διερευνητική ανάγνωση. Ίκαρος. σελίδες 196–197. 
  2. Epochi, rizospastis.gr | Synchroni. «ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ». www.rizospastis.gr. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2017. 
  3. Γιοχάλας, Θανάσης· Καφετζάκη, Τόνια (2012). Αθήνα: ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία. Βιβλιοπωλείον της Εστίας. ISBN 9789600515596.