Αντίπαπας Βενέδικτος ΙΔ΄: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Με το όνομα '''Βενέδικτος ΙΔ΄''' αναφέρονται δύο αντίπαπες του 15ου αι.: Ο '''Μπερνάρ Γκαρνιέ''' έγινε...
 
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 12: Γραμμή 12:
|θυρεός =
|θυρεός =
}}
}}
Από το 1394 (αντι)πάπας στην Αβινιόν ήταν ο [[Αντίπαπας Βενέδικτος ΙΓ΄|Βενέδικτος ΙΓ΄]]. Ήταν η περίοδος του Δυτικού Σχίσματος (1378-1417) που έληξε το 1417 με τη Σύνοδο της Κωνσταντίας, όπου εξέλεξε νέο πάπα τον [[Πάπας Μαρτίνος Ε΄|Μαρτίνο Ε΄]] και απαίτησε από τον Βενέδικτο ΙΓ΄ να παραιτηθεί. Αυτός όμως δεν παραιτήθηκε και παραμένοντας στο κάστρο της Peñíscola στη Βαλένθια διατηρούσε υποστηρικτές. Απεβίωσε το 1423, αλλά μία ημέρα πριν έχρισε τέσσερις καρδιναλίους πιστούς σε αυτόν. Τρεις από αυτούς εξέλεξαν διάδοχό του τον [[Αντίπαπας Κλήμης Η΄|Κλήμη Η΄]]. Ο τέταρτος καρδινάλιος, ο Ζαν Καριέ αρχιδιάκονος του Ροντέζ, εξέλεξε μόνος του τον υπεύθυνο του διακονικού (sacristan) Μπερνάρ Γκαρνιέ ως (αντι)πάπα με το όνομα Βενέδικτος ΙΔ΄.
Από το 1394 (αντι)πάπας στην Αβινιόν ήταν ο [[Αντίπαπας Βενέδικτος ΙΓ΄|Βενέδικτος ΙΓ΄]]. Ήταν η περίοδος του Δυτικού Σχίσματος (1378-1417)· το 1417 η Σύνοδος στην Κωνσταντία εξέλεξε νέο πάπα τον [[Πάπας Μαρτίνος Ε΄|Μαρτίνο Ε΄]] και απαίτησε από τον Βενέδικτο ΙΓ΄ να παραιτηθεί. Αυτός όμως δεν παραιτήθηκε και παραμένοντας στο κάστρο της Peñíscola στη Βαλένθια διατηρούσε υποστηρικτές. Απεβίωσε το 1423, αλλά μία ημέρα πριν έχρισε τέσσερις καρδιναλίους πιστούς σε αυτόν για να εκλέξουν νέο (αντι)πάπα. Τρεις από αυτούς εξέλεξαν διάδοχό του τον [[Αντίπαπας Κλήμης Η΄|Κλήμη Η΄]]. Ο τέταρτος καρδινάλιος, ο Ζαν Καριέ αρχιδιάκονος του Ροντέζ, εξέλεξε μόνος του τον υπεύθυνο του διακονικού (sacristan) Μπερνάρ Γκαρνιέ ως (αντι)πάπα με το όνομα Βενέδικτος ΙΔ΄.
==Ο Ζαν Καριέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄==
==Ο Ζαν Καριέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄==
{{Πάπας
{{Πάπας

Έκδοση από την 07:18, 18 Μαΐου 2017

Με το όνομα Βενέδικτος ΙΔ΄ αναφέρονται δύο αντίπαπες του 15ου αι.: Ο Μπερνάρ Γκαρνιέ έγινε αντίπαπας από το 1424 ως το π. 1429 που απεβίωσε. Ο Ζαν Καριέ έγινε αντίπαπας π. το 1430 ως το 1433 που παραιτήθηκε. Υποστηρίχθηκαν από μία μικρή μερίδα της Εκκλησίας.

Ο Μπερνάρ Γκαρνιέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄

Μπερνάρ Γκαρνιέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄
Από1424
Έως1429
ΠροκάτοχοςΒενέδικτος ΙΓ΄
ΔιάδοχοςΖαν Καριέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄

Από το 1394 (αντι)πάπας στην Αβινιόν ήταν ο Βενέδικτος ΙΓ΄. Ήταν η περίοδος του Δυτικού Σχίσματος (1378-1417)· το 1417 η Σύνοδος στην Κωνσταντία εξέλεξε νέο πάπα τον Μαρτίνο Ε΄ και απαίτησε από τον Βενέδικτο ΙΓ΄ να παραιτηθεί. Αυτός όμως δεν παραιτήθηκε και παραμένοντας στο κάστρο της Peñíscola στη Βαλένθια διατηρούσε υποστηρικτές. Απεβίωσε το 1423, αλλά μία ημέρα πριν έχρισε τέσσερις καρδιναλίους πιστούς σε αυτόν για να εκλέξουν νέο (αντι)πάπα. Τρεις από αυτούς εξέλεξαν διάδοχό του τον Κλήμη Η΄. Ο τέταρτος καρδινάλιος, ο Ζαν Καριέ αρχιδιάκονος του Ροντέζ, εξέλεξε μόνος του τον υπεύθυνο του διακονικού (sacristan) Μπερνάρ Γκαρνιέ ως (αντι)πάπα με το όνομα Βενέδικτος ΙΔ΄.

Ο Ζαν Καριέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄

Ζαν Καριέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄
Από1430
Έως1433
ΠροκάτοχοςΜπερνάρ Γκαρνιέ ως Βενέδικτος ΙΔ΄

Ο Μπερνάρ Γκαρνιέ διεξήγε μυστικά το αξίωμά του, γι' αυτό είναι γνωστός ως ο κρυφός πάπας: ο κόμης του Αρμανιάκ σε μία επιστολή του στην Ιωάννα της Λωρραίνης αναφέρει, ότι μόνο ο Ζαν Καριέ ήξερε τη θέση του Μπερνάρ Γκαρνιέ. Όταν ο Μπερνάρ Γκαρνιέ απεβίωσε το 1429, ο Ζαν Καριέ εξέλεξε το 1430 τον εαυτό του ως νέο (αντι)πάπα με το ίδιο όνομα: Βενέδικτος ΙΔ΄. Το 1433 ο Κλήμης Η΄ τον συνέλαβε και τον φυλάκισε στο κάστρο του Φουά, όπου απεβίωσε το 1437.