Θεοδοσία (αυτοκράτειρα): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η '''Θεοδοσία''' (περίπου 775 - μετά το 826) ήταν σύζυγος του αυτοκράτορα [[Λέων Ε΄]]. Η Θεοδοσία ήταν η κόρη του Αρσαμπέρ, ενός βυζαντινού πατριώτη.
Η '''Θεοδοσία''' (περίπου 775 - μετά το 826) ήταν σύζυγος του αυτοκράτορα [[Λέων Ε΄]]. Η Θεοδοσία ήταν η κόρη του Αρσαμπέρ, ενός βυζαντινού πατριώτη.

==Αυτοκράτειρα==
==Αυτοκράτειρα==
Η Θεοδοσία παντρεύτηκε τον Λέοντα Ε΄. Ο Λέων ήταν στρατηγός υπό τον [[Νικηφόρος Α΄|Νικηφόρο Α΄]]. Η στήριξή του προς τον αυτοκράτορα ενάντια στην εξέγερση του Βαρδάνη Τούρκου ήταν αποφασιστική για τη νίκη του πρώτου. Ο Λέων κατάφερε να ανέλθει στο θρόνο με την παραίτηση του [[Μιχαήλ Α΄]] το 813.Η Θεοδοσία είναι η μόνη σύζυγος του Λέοντα που αναφέρεται από τις πρώτες πηγές. Ωστόσο, μια ερμηνεία του κειμένου του Θεοφάνη έχει τον Λέοντα να παντρευτεί μια κόρη του Bαρδάνη Τούρκου. Μια ερμηνεία που θα καθιστούσε τον Λέοντα γαμπρό της [[Θέκλα]]ς, την πρώτη σύζυγο του [[Μιχαήλ Β΄]]. Ο Γουόρεν Τρεντγκολντ χρησιμοποιεί για παράδειγμα αυτή τη θεωρία στη Βυζαντινή αναγέννηση 780-842 (1988).
Η Θεοδοσία παντρεύτηκε τον Λέοντα Ε΄. Ο Λέων ήταν στρατηγός υπό τον [[Νικηφόρος Α΄|Νικηφόρο Α΄]]. Η στήριξή του προς τον αυτοκράτορα ενάντια στην εξέγερση του Βαρδάνη Τούρκου ήταν αποφασιστική για τη νίκη του πρώτου. Ο Λέων κατάφερε να ανέλθει στο θρόνο με την παραίτηση του [[Μιχαήλ Α΄]] το 813. Η Θεοδοσία είναι η μόνη σύζυγος του Λέοντα που αναφέρεται από τις πρώτες πηγές. Ωστόσο, μια ερμηνεία του κειμένου του Θεοφάνη έχει τον Λέοντα να παντρευτεί μια κόρη του Bαρδάνη Τούρκου. Μια ερμηνεία που θα καθιστούσε τον Λέοντα γαμπρό της [[Θέκλα]]ς, την πρώτη σύζυγο του [[Μιχαήλ Β΄]]. Ο Γουόρεν Τρεντγκολντ χρησιμοποιεί για παράδειγμα αυτή τη θεωρία στη Βυζαντινή αναγέννηση 780-842 (1988).

Όποια και αν ήταν η κατάστασή της ως συζύγου, η Θεοδοσία ήταν η αυτοκράτειρα όταν ο Λέων Γ΄ δολοφονήθηκε στα Χριστούγεννα το 820. Ο [[Μιχαήλ Β΄]] ανέβηκε στο θρόνο και εξόρισΕ τη Θεοδοσία και τους γιους του Λέοντα Β στο νησί Πρώτη. Ο Ιωάννης Ζωναράς καταγράφει ότι δεν αναγκάστηκαν να λάβουν μοναστικούς όρκους. Αντίθετα, τους επιτράπηκε να κληρονομήσουν μέρος του προσωπικού περιουσιακού στοιχείου του Λέοντα και τα συναφή έσοδα. Ήταν επίσης σε θέση να έχουν τους δικούς τους συνοδούς. Ο Θεόδωρος ο σπουδής έστειλε μια επιστολή στην απεστραμμένη αυτοκράτειρα κάποτε μεταξύ του 821 και του θανάτου του το 826. <ref> Charles Cawley, "Medieval Lands" Theodosia (August 2012)</ref>
Όποια και αν ήταν η κατάστασή της ως συζύγου, η Θεοδοσία ήταν η αυτοκράτειρα όταν ο Λέων Γ΄ δολοφονήθηκε στα Χριστούγεννα το 820. Ο [[Μιχαήλ Β΄]] ανέβηκε στο θρόνο και εξόρισε τη Θεοδοσία και τους γιους του Λέοντα Β΄ στο νησί Πρώτη. Ο Ιωάννης Ζωναράς καταγράφει ότι δεν αναγκάστηκαν να λάβουν μοναστικούς όρκους. Αντίθετα, τους επιτράπηκε να κληρονομήσουν μέρος του προσωπικού περιουσιακού στοιχείου του Λέοντα και τα συναφή έσοδα. Ήταν επίσης σε θέση να έχουν τους δικούς τους συνοδούς. Ο Θεόδωρος ο σπουδής έστειλε μια επιστολή στην απεστραμμένη αυτοκράτειρα κάποτε μεταξύ του 821 και του θανάτου του το 826.<ref>Charles Cawley, "Medieval Lands" Theodosia (August 2012)</ref>

==Παιδιά==
==Παιδιά==
Όλα τα γνωστά παιδιά του Leo V αποδίδονται παραδοσιακά και στη Θεοδοσία. Ο Γενέσιος καταγράφει τέσσερις γιους<ref> Charles Cawley, "Medieval Lands" Leon V (August 2012)</ref>: τον Συμβάτιο, μετονομάστηκε σε Κωνσταντίνος, συν-αυτοκράτορας από το 814 έως το 820 και εξόριστος μετά τη δολοφονία του πατέρα του, τον Βασιλικό, που εξορίστηκε μετά τη δολοφονία του πατέρα του. Ήταν ακόμη ζωντανός το 847, που καταγράφηκε για να υποστηρίξει την εκλογή του Πατριάρχη Ιγνατίου της Κωνσταντινούπολης, τον Γρηγόριο, που εξορίστηκε μετά τη δολοφονία του πατέρα του. Ήταν ακόμη ζωντανός το 847, που καταγράφηκε για να υποστηρίξει την εκλογή του Πατριάρχη Ιγνατίου της Κωνσταντινούπολης, και τον Θεοδόσιο που πέθανε αμέσως μετά τον ευνουχισμό του.
Όλα τα γνωστά παιδιά του Λέοντος Ε΄ αποδίδονται παραδοσιακά και στη Θεοδοσία. Ο Γενέσιος καταγράφει τέσσερις γιους<ref> Charles Cawley, "Medieval Lands" Leon V (August 2012)</ref>: τον Συμβάτιο, μετονομάστηκε σε Κωνσταντίνος, συν-αυτοκράτορας από το 814 έως το 820 και εξόριστος μετά τη δολοφονία του πατέρα του, τον Βασιλικό, που εξορίστηκε μετά τη δολοφονία του πατέρα του. Ήταν ακόμη ζωντανός το 847, που καταγράφηκε για να υποστηρίξει την εκλογή του Πατριάρχη Ιγνατίου της Κωνσταντινούπολης, τον Γρηγόριο, που εξορίστηκε μετά τη δολοφονία του πατέρα του. Ήταν ακόμη ζωντανός το 847, που καταγράφηκε για να υποστηρίξει την εκλογή του Πατριάρχη Ιγνατίου της Κωνσταντινούπολης, και τον Θεοδόσιο που πέθανε αμέσως μετά τον ευνουχισμό του.


==Παραπομπές==
==Παραπομπές==
<references/>
{{παραπομπές}}
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Theodosia, wife of Leo V}}
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Theodosia, wife of Leo V}}
[[Κατηγορία:Σύζυγοι Βυζαντινών Αυτοκρατόρων]]
[[Κατηγορία:Σύζυγοι Βυζαντινών Αυτοκρατόρων]]

Έκδοση από την 06:58, 18 Μαΐου 2017

Η Θεοδοσία (περίπου 775 - μετά το 826) ήταν σύζυγος του αυτοκράτορα Λέων Ε΄. Η Θεοδοσία ήταν η κόρη του Αρσαμπέρ, ενός βυζαντινού πατριώτη.

Αυτοκράτειρα

Η Θεοδοσία παντρεύτηκε τον Λέοντα Ε΄. Ο Λέων ήταν στρατηγός υπό τον Νικηφόρο Α΄. Η στήριξή του προς τον αυτοκράτορα ενάντια στην εξέγερση του Βαρδάνη Τούρκου ήταν αποφασιστική για τη νίκη του πρώτου. Ο Λέων κατάφερε να ανέλθει στο θρόνο με την παραίτηση του Μιχαήλ Α΄ το 813. Η Θεοδοσία είναι η μόνη σύζυγος του Λέοντα που αναφέρεται από τις πρώτες πηγές. Ωστόσο, μια ερμηνεία του κειμένου του Θεοφάνη έχει τον Λέοντα να παντρευτεί μια κόρη του Bαρδάνη Τούρκου. Μια ερμηνεία που θα καθιστούσε τον Λέοντα γαμπρό της Θέκλας, την πρώτη σύζυγο του Μιχαήλ Β΄. Ο Γουόρεν Τρεντγκολντ χρησιμοποιεί για παράδειγμα αυτή τη θεωρία στη Βυζαντινή αναγέννηση 780-842 (1988).

Όποια και αν ήταν η κατάστασή της ως συζύγου, η Θεοδοσία ήταν η αυτοκράτειρα όταν ο Λέων Γ΄ δολοφονήθηκε στα Χριστούγεννα το 820. Ο Μιχαήλ Β΄ ανέβηκε στο θρόνο και εξόρισε τη Θεοδοσία και τους γιους του Λέοντα Β΄ στο νησί Πρώτη. Ο Ιωάννης Ζωναράς καταγράφει ότι δεν αναγκάστηκαν να λάβουν μοναστικούς όρκους. Αντίθετα, τους επιτράπηκε να κληρονομήσουν μέρος του προσωπικού περιουσιακού στοιχείου του Λέοντα και τα συναφή έσοδα. Ήταν επίσης σε θέση να έχουν τους δικούς τους συνοδούς. Ο Θεόδωρος ο σπουδής έστειλε μια επιστολή στην απεστραμμένη αυτοκράτειρα κάποτε μεταξύ του 821 και του θανάτου του το 826.[1]

Παιδιά

Όλα τα γνωστά παιδιά του Λέοντος Ε΄ αποδίδονται παραδοσιακά και στη Θεοδοσία. Ο Γενέσιος καταγράφει τέσσερις γιους[2]: τον Συμβάτιο, μετονομάστηκε σε Κωνσταντίνος, συν-αυτοκράτορας από το 814 έως το 820 και εξόριστος μετά τη δολοφονία του πατέρα του, τον Βασιλικό, που εξορίστηκε μετά τη δολοφονία του πατέρα του. Ήταν ακόμη ζωντανός το 847, που καταγράφηκε για να υποστηρίξει την εκλογή του Πατριάρχη Ιγνατίου της Κωνσταντινούπολης, τον Γρηγόριο, που εξορίστηκε μετά τη δολοφονία του πατέρα του. Ήταν ακόμη ζωντανός το 847, που καταγράφηκε για να υποστηρίξει την εκλογή του Πατριάρχη Ιγνατίου της Κωνσταντινούπολης, και τον Θεοδόσιο που πέθανε αμέσως μετά τον ευνουχισμό του.

Παραπομπές

  1. Charles Cawley, "Medieval Lands" Theodosia (August 2012)
  2. Charles Cawley, "Medieval Lands" Leon V (August 2012)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Theodosia, wife of Leo V της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).