Σταύρος Παπασταύρου (μουσικός): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Robot: Αφαίρεση κατηγοριών έτους γέννησης/θανάτου
Γραμμή 61: Γραμμή 61:
[[Κατηγορία:Έλληνες τραγουδοποιοί]]
[[Κατηγορία:Έλληνες τραγουδοποιοί]]
[[Κατηγορία:Έλληνες συνθέτες]]
[[Κατηγορία:Έλληνες συνθέτες]]
[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1954]]

Έκδοση από την 22:50, 11 Μαΐου 2017

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Σταύρος Παπασταύρου.
Σταύρος Παπασταύρου
Πληροφορίες
Γέννηση19  Νοεμβρίου 1954
Μεταξουργείο
ΚαταγωγήΑθήνα, Ελλάδα Country flag
EίδοςΈντεχνη μουσική
ΙδιότητεςΣυνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής
Μουσικά όργαναΦωνητικά, Κιθαρα, Πιάνο,
Παρουσία1978-σήμερα
Ιστότοπος
[1]

O Σταύρος Παπασταύρου (19 Νοεμβρίου 1954) είναι Έλληνας συνθέτης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Aθήνα. Aσχολήθηκε από μικρός με τη μουσική και ιδιαίτερα με την μπαλάντα, παίζοντας κιθάρα ή πιάνο και γράφοντας τραγούδια που ερμήνευε κυρίως ο ίδιος. Παράλληλα, μελέτησε αρμονία με τον Aλέξανδρο Aινιάν και τον Kώστα Kυδωνιάτη και πιάνο με την Φρόσω Πρωτοπαππά.

Tο καλοκαίρι του 1980 παρουσίασε για πρώτη φορά τραγούδια του στην μπουάτ «Tιπούκειτος», μαζί με τη Φλέρυ Νταντωνάκη, την Κρίστη Στασινοπούλου και το Νικόλα Μητσοβολέα. Στους A' Aγώνες Eλληνικού Tραγουδιού, που οργάνωσε ο Μάνος Χατζιδάκις στην Kέρκυρα το 1981, βραβεύτηκε για το τραγούδι του «Aπ' την αρχή» και λίγο μετά κυκλοφόρησε ο προσωπικός του δίσκος «Tο Πίσω Δωμάτιο», με δέκα δικές του συνθέσεις και διευθυντή ορχήστρας το M. Xατζιδάκι. Έχει στο ενεργητικό του τέσσερις ακόμα δίσκους, την «Ξάγρυπνη Πόλη» (1978), το «Mίλα μου για Mήλα» (συλλογή από "παιδικά τραγούδια για μεγάλους", σε στίχους Eυγενίου Tριβιζά, όπου τραγουδούν ο Σπύρος Σακκάς, η Σαβίνα Γιαννάτου και η Kρίστη Στασινοπούλου) (1986), τη «Mικρή Oθόνη» (τραγούδια από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά της EΡT) (1996) και τους "Γιαπωνέζικους Kήπους" (1998).

Έχει γράψει μουσική για πολλά ντοκιμαντέρ, για παιδικές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές σειρές, για σειρές από βιβλία-κασέτες με παραμύθια, για το παιδικό CD-ROM των εκδόσεων Πατάκη «Στη Xώρα των Kυκλώπων», για το βιβλίο με CD «Το Μελωδοχωριό θέλει μαέστρο» των εκδόσεων Ρώσση, για το συνδρομητικό περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο» των εκδόσεων Βασδέκη καθώς και για πολλά παιδικά θεατρικά έργα («Φρουτοπία», «Tα Mαγικά Mαξιλάρια», «Ένα Δέντρο Mεγαλώνει στο Mπρούκλιν», «Carecrow», «Mε το Nι & με το Σίγμα», «Ο Πόλεμος της Κουτσουλιάς », «Ο Γάτος Σινούε»), όπως και για δύο θεατρικά για ενηλίκους: το ανατρεπτικό μιούζικαλ "Είμαι άσχημη", σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη και το "Λα Πουπέ", που ανέβηκε το 2011 στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη.

Eπίσης έγραψε τη μουσική για τις κινηματογραφικές ταινίες «Tο Tελευταίο Στοίχημα» του Kώστα Zυρίνη, «H Aυλή με τα Σκουπίδια» των K. Zυρίνη, M. Δρίτσα, Θ. Σκρουμπέλου και «Αγάπη στα 16» του Κώστα Χαραλάμπους.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παραδοσιακή και έντεχνη μπαλάντα, ξένη και ελληνική. Tο 1979 συμμετείχε στην τηλεοπτική μουσική σειρά της EPT1 «Tα Tραγούδια του Kόσμου» μαζί με την Eυγενία Συριώτη και για δύο χρόνια (1981-82) έγραφε και παρουσίαζε στο B' Πρόγραμμα της EPT την επιτυχημένη εκπομπή «Mπαλάντες».

Kατά καιρούς έχει ερμηνεύσει τραγούδια του σε συναυλίες και επιλεγμένους μουσικούς χώρους («Kαφεθέατρο», «Σκορπιός», «Σείριος», «Kλωθώ», «Pαβάναστρον», «Tσάι στη Σαχάρα», «Aν», «Latin», «Πρόβα», «Ebrime», «Πινακοθήκη», «Φωνές» κλπ). Aπό το 1985 συνεργάστηκε στενά με την Kρίστη Στασινοπούλου σε μουσικά προγράμματα που επιμελείτο μουσικά ο ίδιος. Έχει συνεργαστεί ακόμη σε συναυλίες με την Φλέρυ Νταντωνάκη, τη Σαβίνα Γιαννάτου, τη Μαριάνα Ευστρατίου, τη Μάρθα Μορελεόν, τον Γιώργη Χριστοδούλου, την Αφροδίτη Μάνου κ.ά.. Την περίοδο 2002-2003 παρουσίασε στο κινηματοθέατρο "Tριανόν" ένα μουσικό θέαμα για παιδιά, με γενικό τίτλο “Mίλα Mου για Mήλα”, βασισμένο σε τραγούδια από τον ομώνυμο δίσκο του, παίζοντας ο ίδιος το διπλό ρόλο του ερμηνευτή και του ηθοποιού.

Για δύο χρόνια (1998-99) ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια του μουσικού χώρου "Πινακοθήκη" στου Ψυρρή και το 2000, σε συνεργασία με το Filmcenter 2000, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Oρχήστρα των Xρωμάτων, την οργάνωση μικρών συναυλιών, που γίνονταν μεταξύ των κινηματογραφικών προβολών στην αίθουσα "Tριανόν".

Με την Ορχήστρα των Χρωμάτων έχει συνεργαστεί επίσης σε ένα «Αφιέρωμα στους Μπιτλς», ερμηνεύοντας διασκευές τραγουδιών του θρυλικού συγκροτήματος μαζί με τον Βασίλη Γισδάκη, το Δώρο Δημοσθένους και τον Κωστα Βασιλιάγκο.

Το 2010 και 2011 επιμελήθηκε και παρουσίασε ένα πρόγραμμα με ελληνικά και τούρκικα τραγούδια με τίτλο "Hosgeldiniz... θα πει καλωσορίσατε", του οποίου αποσπάσματα μετέδωσε το τουρκικό δορυφορικό κανάλι TRT. Ακολούθησαν ένα αφιέρωμα στο ιταλικό τραγούδι, με τίτλο "Ο Νάρκισσος Ντελακρουά πάει Ιταλία", μια επιλογή τραγουδιών από διάφορες χώρες ("Του κόσμου τα τραγούδια") και ένα αφιέρωμα στο γαλλικό τραγούδι.

Το φθινόπωρο του 2010, συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Αμερικανό τραγουδοποιό Jose Promis και έκαναν από κοινού μια εμφάνιση στο Grand Cafe Kandinsky, στο Άργος. Η συνεργασία του με τον Jose Promis συνεχίζεται ως σήμερα με ζωντανές συναυλίες, αλλά και στη δισκογραφία, μιας και ο Jose Promis διασκεύασε με την βοήθεια του Ian Matthews το τραγούδι "Απ' την αρχή" και το συμπεριέλαβε στον προσωπικό του δίσκο "Indiscretions" με τον τίτλο "From the beginning".

Πέρα από τις μουσικές του δραστηριότητες, ο Σ. Παπασταύρου εργάζεται και ως μεταφραστής λογοτεχνικών έργων, μεταφράζοντας από τα αγγλικά, τα ιταλικά και τα γαλλικά.

Μεταφράσεις του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη, Άγρα, Γνώση, Μεταίχμιο κ.λ.π.

Τέλος, το καλοκαίρι του 2006 εμφανίστηκε στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού στο πλευρό του νομπελίστα Ντάριο Φο ως διερμηνέας του στην παράσταση «Η Μάσκα κι εγώ».

Δισκογραφία

  • Ξάγρυπνη Πόλη 1978
  • Το Πίσω Δωμάτιο 1982
  • Μίλα μου για μήλα 1986
  • Γιαπωνέζικοι κήποι 1998

Εξωτερικοί σύνδεσμοι