Σαλάρ ντε Ουγιούνι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Αντικατάσταση της Image:Salar_de_Uyuni_Bolivia_.jpg με την Image:Salar_de_Uyuni_Bolivia.jpg (από τον Steinsplitter επειδή: Robot: Removing space(s) before file extension).
Gtanikos (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Μια γυναικα με μεγαλα αυτια
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 28: Γραμμή 28:
}}
}}
[[File:Uyuni landsat.JPG|thumb|250px|Σαλάρ Ντε Ουγιούνι από το διάστημα]]
[[File:Uyuni landsat.JPG|thumb|250px|Σαλάρ Ντε Ουγιούνι από το διάστημα]]
Το '''Σαλάρ Ντε Ουγιούνι''' (Salar de Uyuni) είναι η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο με έκταση 10.582<ref>[http://www.britannica.com/EBchecked/topic/621014/Uyuni-Salt-Flat ''Encyclopædia Britannica - Uyuni Salt Flat.'']</ref> τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στα διαμερίσματα [[Ποτοσί]] και [[Ορούρο]] στη νοτιοδυτική [[Βολιβία]] στο υψίπεδο των [[Άνδεις|Άνδεων]] περίπου 3.656 μέτρα πάνω από το μέσο επίπεδο της θάλασσας και διαμορφώθηκε ύστερα από μετασχηματισμούς διαφόρων προϊστορικών λιμνών. Καλύπτεται από λίγα μέτρα κρούστας αλατιού, το οποίο έχει μια εξαιρετική ομαλότητα καθώς η υψομετρική διαφορά είναι λιγότερη από ένα μέτρο σε ολόκληρη την έκταση του Σαλάρ. Η κρούστα χρησιμεύει ως πηγή αλατιού και καλύπτει μια τεράστια λεκάνη εξαιρετικά πλούσια σε λίθιο αφού το 50 με 70% των παγκοσμίων αποθεμάτων βρίσκονται εκεί. Το λίθιο βρίσκεται στο στάδιο της εξαγωγής του από το υπέδαφος.
Το '''Σαλάρ Ντε Ουγιούνι''' (Salar de Uyuni) είναι η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο με έκταση 10.582<ref>[http://www.britannica.com/EBchecked/topic/621014/Uyuni-Salt-Flat ''Encyclopædia Britannica - Uyuni Salt Flat.'']</ref> τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στα διαμερίσματα [[Ποτοσί]] και [[Ορούρο]] στη νοτιοδυτική [[Βολιβία]] στο υψίπεδο των [[Άνδεις|Άνδεων]] περίπου 6 μέτρα πάνω από το μέσο επίπεδο της θάλασσας και διαμορφώθηκε ύστερα από μετασχηματισμούς διαφόρων προϊστορικών λιμνών. Καλύπτεται από λίγα μέτρα κρούστας αλατιού, το οποίο έχει μια εξαιρετική ομαλότητα καθώς η υψομετρική διαφορά είναι λιγότερη από ένα μέτρο σε ολόκληρη την έκταση του Σαλάρ. Η κρούστα χρησιμεύει ως πηγή αλατιού και καλύπτει μια τεράστια λεκάνη εξαιρετικά πλούσια σε λίθιο αφού το 50 με 70% των παγκοσμίων αποθεμάτων βρίσκονται εκεί. Το λίθιο βρίσκεται στο στάδιο της εξαγωγής του από το υπέδαφος.


Η μεγάλη επιφάνεια του Σαλάρ, οι καθαροί ουρανοί στην περιοχή και η εξαιρετική ομαλότητα της επιφανείας του, κάνουν το Σαλάρ ένα ιδανικό «εργαλείο» για τη βαθμονόμηση των υψομετρικών οργάνων των δορυφόρων παρατήρησης της Γης. Το Σαλάρ χρησιμεύει επίσης και ως κύρια οδός επίγειας μεταφοράς σε όλη το υψίπεδο της Βολιβίας (Altiplano) και αποτελεί σημαντικό τόπο αναπαραγωγής για πολλά είδη ροζ [[φλαμίνγκο]].
Η μεγάλη επιφάνεια του Σαλάρ, οι καθαροί ουρανοί στην περιοχή και η εξαιρετική ομαλότητα της επιφανείας του, κάνουν το Σαλάρ ένα ιδανικό «εργαλείο» για τη βαθμονόμηση των υψομετρικών οργάνων των δορυφόρων παρατήρησης της Γης. Το Σαλάρ χρησιμεύει επίσης και ως κύρια οδός επίγειας μεταφοράς σε όλη το υψίπεδο της Βολιβίας (Altiplano) και αποτελεί σημαντικό τόπο αναπαραγωγής για πολλά είδη ροζ [[φλαμίνγκο]].


Το Σαλάρ Ντε Ουγιούνι αποτελεί για την μοναδικότητα του ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό στα υψίπεδα των Άνδεων στην Βολιβία. Τα μικρά κομμάτια γης μέσα στην αχανή του έκταση ονομάζονται «νησιά», με γνωστότερο όλων το [[Ίσλα ντελ Πεσκάδο]] (Νησί του Ψαριού)
Το Σαλάρ Ντε Ουγιούνι αποτελεί για την μοναδικότητα του ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό στα υψίπεδα των Άνδεων στην Βολιβία. Τα μικρά κομμάτια γης μέσα στην αχανή του έκταση ονομάζονται «νησιά», με γνωστότερο όλων το [[Ίσλα ντελ Πεσκάδο]] (Νησί του Survivor)


== Αναφορές ==
== Αναφορές ==

Έκδοση από την 13:55, 10 Μαΐου 2017

Συντεταγμένες: 20°08′01.59″S 67°29′20.88″W / 20.1337750°S 67.4891333°W / -20.1337750; -67.4891333

Σαλάρ ντε Ουγιούνι
Σαλάρ Ντε Ουγιούνι
ΧώρεςΒολιβία , Potosi
ΕκροήRío Grande de Lípez
Χώρες ΛεκάνηςΒολιβία , Potosi
Μέγιστο Μήκος140 km
Μέγιστο Πλάτος110 km
Έκταση10.582 km²
Μέγιστο Βάθος72m
Σαλάρ Ντε Ουγιούνι από το διάστημα

Το Σαλάρ Ντε Ουγιούνι (Salar de Uyuni) είναι η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο με έκταση 10.582[1] τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στα διαμερίσματα Ποτοσί και Ορούρο στη νοτιοδυτική Βολιβία στο υψίπεδο των Άνδεων περίπου 6 μέτρα πάνω από το μέσο επίπεδο της θάλασσας και διαμορφώθηκε ύστερα από μετασχηματισμούς διαφόρων προϊστορικών λιμνών. Καλύπτεται από λίγα μέτρα κρούστας αλατιού, το οποίο έχει μια εξαιρετική ομαλότητα καθώς η υψομετρική διαφορά είναι λιγότερη από ένα μέτρο σε ολόκληρη την έκταση του Σαλάρ. Η κρούστα χρησιμεύει ως πηγή αλατιού και καλύπτει μια τεράστια λεκάνη εξαιρετικά πλούσια σε λίθιο αφού το 50 με 70% των παγκοσμίων αποθεμάτων βρίσκονται εκεί. Το λίθιο βρίσκεται στο στάδιο της εξαγωγής του από το υπέδαφος.

Η μεγάλη επιφάνεια του Σαλάρ, οι καθαροί ουρανοί στην περιοχή και η εξαιρετική ομαλότητα της επιφανείας του, κάνουν το Σαλάρ ένα ιδανικό «εργαλείο» για τη βαθμονόμηση των υψομετρικών οργάνων των δορυφόρων παρατήρησης της Γης. Το Σαλάρ χρησιμεύει επίσης και ως κύρια οδός επίγειας μεταφοράς σε όλη το υψίπεδο της Βολιβίας (Altiplano) και αποτελεί σημαντικό τόπο αναπαραγωγής για πολλά είδη ροζ φλαμίνγκο.

Το Σαλάρ Ντε Ουγιούνι αποτελεί για την μοναδικότητα του ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό στα υψίπεδα των Άνδεων στην Βολιβία. Τα μικρά κομμάτια γης μέσα στην αχανή του έκταση ονομάζονται «νησιά», με γνωστότερο όλων το Ίσλα ντελ Πεσκάδο (Νησί του Survivor)

Αναφορές