Πορθμός του Ντρέικ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Αντικατάσταση παρωχημένου προτύπου με references tag
Γραμμή 9: Γραμμή 9:


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==
<references />
{{παραπομπές}}


{{DEFAULTSORT:Πορθμος του Ντρεικ}}
{{DEFAULTSORT:Πορθμος του Ντρεικ}}

Έκδοση από την 19:52, 6 Μαΐου 2017

Συντεταγμένες: 58°34′49″S 65°54′34″W / 58.58028°S 65.90944°W / -58.58028; -65.90944

Ο Πορθμός του Ντρέικ και τα σύνορα μεταξύ Χιλής και Αργεντινής
Προφίλ βάθους, αλατότητας και της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων

Ο Πορθμός ή Πέρασμα του Ντρέικ (ισπανικά: Pasaje de Drake) είναι ένας πορθμός μεταξύ του ακρωτηρίου Χορν της Νότιας Αμερικής και των Νοτίων Νήσων Σέτλαντ της Ανταρκτικής. Συνδέει το νοτιοδυτικό τμήμα του Ατλαντικού ωκεανού (Θάλασσα της Σκωτίας) με το νοτιοανατολικό τμήμα του Ειρηνικού ωκεανού και εκτείνεται στον Νότιο ωκεανό.

Ο πορθμός πήρε το όνομά του από τον άγγλο κουρσάρο Φράνσις Ντρέικ (Sir Francis Drake) του 16ου αιώνα, ο οποίος διέσχισε τον πορθμό του Μαγγελάνου, τον Σεπτέμβριο του 1578. Μισό αιώνα νωρίτερα το 1525, μια θύελλα έσπρωξε νότια από την είσοδο του πορθμού του Μαγγελάνου, το ισπανικό πλοίο του Francisco de Hoces και το πλήρωμά του νόμισε ότι είδε το τέλος μιας γης, ενδεχομένως τον πορθμό του Ντρέικ.[1] Για το λόγο αυτό, ορισμένοι ισπανοί και Λατινοαμερικάνοι ιστορικοί και πηγές αποκαλούν Mar de Hoces τον πορθμό από τον Francisco de Hoces. Το πρώτο καταγεγραμμένο ταξίδι μέσα από το πορθμό του Ντρέικ έγινε από τον ολλανδό πλοηγό Βίλεμ Σχάουτεν το 1616, ο οποίος ονόμασε και το Ακρωτήριο Χορν σε ανάμνηση της γενέτειράς του, της ολλανδικής πόλης Χόορν (Hoorn).

Παραπομπές

  1. Oyarzun, Javier, Expediciones españolas al Estrecho de Magallanes y Tierra de Fuego, 1976, Madrid: Ediciones Cultura Hispánica ISBN 84-7232-130-4


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Drake Passage της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).