Σέξτος Μαρτινιανός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Αντικατάσταση παρωχημένου προτύπου με references tag
Γραμμή 49: Γραμμή 49:


==Παραπομπές==
==Παραπομπές==
<references />
{{παραπομπές|2}}


==Αναφορές==
==Αναφορές==

Έκδοση από την 17:05, 6 Μαΐου 2017

Μαρτινιανός
ΠερίοδοςΙούλιος 324 - 18 Σεπτεμβρίου 324
ΠροκάτοχοςΚωνσταντίνος Α΄
ΔιάδοχοςΚωνσταντίνος Α΄
Θάνατος325
Καππαδοκία, Πόντος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Μαρτινιανός (Sextus Marcius Martinianus, ... - 325) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από τον Ιούλιο έως τις 18 Σεπτεμβρίου του 324. Είχε διοριστεί συναυτοκράτορας από τον Λικίνιο.

Η ενθρόνιση

Το 324, καθώς ο δεύτερος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ του Λικίνιου και του Κωνσταντίνου Α' ήταν στο αποκορύφωμά του, η κατάσταση για τον Λικίνιο δεν ήταν ελπιδοφόρα. Μετά την ήττα του στη μάχη της Αδριανούπολης, αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Κωνσταντίνο ως αύγουστο στη δύση. Ως αντικαταστάτη του, ονόμασε τον Μαρτινιανό συναυτοκράτορα, όπως είχε ορίσει στο παρελθόν τον Βαλέριο Ουάλη[1] κατά τη διάρκεια του προηγούμενου πολέμου του με τον Κωνσταντίνο.

Η συμβασιλεία

Στον απόηχο της ήττας του στην Αδριανούπολη, ο Λικίνιος έστειλε τον Μαρτινιανό με στρατό που περιελάμβανε βησιγότθους[2] στη Λάμψακο (στην ασιατική πλευρά του Ελλήσποντου) με σκοπό να εμποδίσει τον Κωνσταντίνο να περάσει το στόλο του από τη Θράκη στη Μυσία και από τη Βιθυνία στη Μικρά Ασία[3]. Στη ναυμαχία που διεξήχθη με αντίπαλο τον Κρίσπο (γιο του Κωνσταντίνου), επικράτησε ο τελευταίος αν και είχε μόνο τα μισά πολεμικά πλοία (200 εναντίον 400)[4] και ο Μαρτινιανός αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την περιοχή. Ο Λικίνιος κάλεσε αμέσως τον Μαρτινιανό να επιστρέψει και να ενσωματωθεί στις δυνάμεις του. Δεν είναι σαφές αν ο Μαρτινιανός έφτασε νωρίτερα από τις 18 Σεπτεμβρίου του 324 στην περιοχή της Χρυσούπολης όπου ο Λικίνιος υπέστη την τελευταία και καταστροφική ήττα του στην ομώνυμη μάχη (Μάχη του Ουσκουντάρ)[5][6].

Το τέλος

Κατόπιν της ήττας τους συνελήφθησαν και λόγω της παρέμβασης της Φλάβιας Ιουλίας Κωνσταντίας, αδελφής του Κωνσταντίνου και συζύγου του Λικίνιου, τόσο ο Λικίνιος όσο και ο Μαρτινιανός φυλακίστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο την άνοιξη του 325[7] ο Μαρτινιανός εκτελέστηκε στην Καππαδοκία[8] και ο Λικίνιος στη Θεσσαλονίκη αφού προηγουμένως είχε επιχειρήσει νέα εξέγερση.

Παραπομπές

  1. Michael Grant, The Emperor Constantine, Λονδίνο (1993) ISBN 0-7538-0528-6
  2. Grant (1993), p. 57
  3. Canduci, pg. 126
  4. DiMaio, Michael, "Licinius (308 – 324 A.D.)"
  5. DiMaio, Michael, "Martinianus (324 A.D.)"
  6. Lenski, p. 76
  7. Grant (1993), pp. 47–48
  8. Canduci, pg. 126

Αναφορές

(στα αγγλικά)


Προκάτοχος:
Λικίνιος
Αυτοκράτορας της Ρώμης
Συναυτοκράτορας: συναυτοκράτορες: Λικίνιος 324
Διάδοχος:
Κωνσταντίνος Α΄ ο Μέγας
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Martinian (Sextus Martinianus) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).