Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Νυρεμβέργη»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το [[1806]] με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία να διαλύεται και τυπικά, η Νυρεμβέργη πέρασε στην κυριαρχία της [[Βαυαρία|Βαυαρίας]]. Το βαυαρικό κράτος ανέλαβε τα χρέη της Νυρεμβέργης και εγγυήθηκε τη χρεολυσία τους. O πρώτος γερμανικός σιδηρόδρομος, από τη Νυρεμβέργη στο κοντινό Φιρτ (Fürth), άρχισε να λειτουργεί το [[1835]].
 
===Σύγχρονη Ιστορία===
Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο [[Αδόλφος Χίτλερ]], η Νυρεμβέργη έγινε το επίσημο κέντρο των [[NSDAP|Ναζί]], οι οποίοι οργάνωναν στην πόλη [[Κομματικό συνέδριο της Νυρεμβέργης|τα ετήσια συνέδρια του Κόμματος]] από το 1933 μέχρι το 1938. Οι Ναζί επέλεξαν την πόλη ως συνεδριακό κέντρο του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, [[NSDAP]]. Ένας μεγάλος αριθμός κτιριακών εγκαταστάσεων κατασκευάστηκε ειδικά για αυτές τις συνελεύσεις, μερικά από τα οποία παρέμειναν ημιτελή. Οι πανηγυρικού χαρακτήρα συνεδριάσεις των Ναζί απαθανατίστηκαν κινηματογραφικά από τη σκηνοθέτιδα [[Λένι Ρίφενσταλ]] (Leni Riefenstahl). Σήμερα μπορούμε να δούμε στην πόλη πολλά παραδείγματα της ναζιστικής αρχιτεκτονικής. Η πόλη ήταν η πατρίδα του σημαντικού ναζιστικού στελέχους [[Γιούλιους Στράιχερ]] (Julius Streicher) και έγινε κέντρο της αντισημιτικής προπαγάνδας. Οι βιομηχανικές περιοχές της πόλης βομβαρδίστηκαν σφοδρά κατά τις συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές των ετών [[1943]]/[[1944]].
[[Αρχείο:Nuremberg sebald castle f lorenz f s.jpg|350px|thumb|Πύργοι του Sankt Sebald και το κάστρο όπως φαίνεται από το Sankt Lorenz]]
5.234

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης