Μεγάλη Βρετανία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 5.55.143.22 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό [[Χρήστη...
μ (Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 5.55.143.22 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό [[Χρήστη...)
 
Η '''Μεγάλη Βρετανία''' ([[αγγλικά]]: ''Great Britain''), γνωστή απλώς και ως '''Βρετανία''', είναι το μεγαλύτερο νησί των [[Βρετανικά Νησιά|Βρετανικών Νήσων]], ενός αρχιπελάγους που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί στην [[Ευρώπη]] και ένατο μεγαλύτερο στον κόσμο. Μαζί με τα υπόλοιπα βρετανικά νησιά, με εξαίρεση τα πέντε έκτα της [[Ιρλανδία]]ς, συγκροτούν το ''[[Ηνωμένο Βασίλειο|Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας]]'', ένα από τα 50 ανεξάρτητα κράτη της Ευρώπης. Συχνά η ονομασία ''Μεγάλη Βρετανία'' ταυτίζεται στην καθομιλουμένη με το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου ή το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς τη [[Βόρεια Ιρλανδία]]. Οι κάτοικοι της ονομάζονται ''Βρετανοί''.
 
== Γεωγραφία ==
Η Μεγάλη Βρετανία είναι το μεγαλύτερο νησί των Βρετανικών Νήσων, ενός αρχιπελάγους που βρίσκεται βόρεια και δυτικά της ηπειρωτικής Ευρώπης, στο βόρειο [[Ατλαντικός Ωκεανός|Ατλαντικό Ωκεανό]]. Η γεωγραφική της θέση οριοθετεί μικρότερες εκτάσεις του Ατλαντικού Ωκεανού. Έτσι, στα ανατολικά βρέχεται από τη [[Βόρεια Θάλασσα]], στα δυτικά από τη [[Ιρλανδική θάλασσα|θάλασσα της Ιρλανδίας]] και στα νότια από το [[Μάγχη|στενό της Μάγχης]].
 
Το νησί έχει έκταση 209.331 τετραγωνικά χιλιόμετρα το μήκος της ακτογραμμής είναι 17.820 χιλιόμετρα.<ref>http://www.cartography.org.uk/default.asp?contentID=749 The British Cartographic Society</ref> Το ψηλότερο σημείο του είναι η κορυφή του όρους Μπεν Νέβις που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.344 μέτρα.
 
== Κλίμα ==
Η Μεγάλη Βρετανία λόγω των θερμών ρευμάτων του Ατλαντικού Ωκεανού (το [[Ρεύμα του Κόλπου]] του Μεξικού επηρεάζει το κλίμα της δυτικής Γαλλίας, της Νορβηγίας, της νότιας Ισλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας) έχει [[Ωκεάνιο κλίμα]] με ήπιους χειμώνες όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 6°C έως -4°C και δροσερά καλοκαίρια με θερμοκρασίες από 14°C εως 25°C βαθμούς Κελσίου. Επίσης παρατηρούνται ισχυρές βροχοπτώσεις όλο το χρόνο ενώ οι χιονοπτώσεις παρατηρούνται κυρίως στην [[Σκωτία]]. Σε γενικές γραμμές η Σκωτία είναι το πιο κρύο μέρος της Μεγάλης Βρετανίας.
 

Μενού πλοήγησης