Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Kitsakos (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Αρχείο:CPR training-04.jpg|thumb|250px|''Εφαρμογή της μεθόδου σε εκπαιδευτική κούκλα.'']]
[[Αρχείο:CPR training-04.jpg|thumb|250px|''Εφαρμογή της μεθόδου σε εκπαιδευτική κούκλα.'']]
Με τον όρο '''καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση''', γνωστή και ως '''καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση''' ή εν συντομία '''ΚΑΡ.Π.Α.''', εννούμε τη χορήγηση [[Θώρακας (ανατομία)|θωρακικών]] συμπιέσεων και [[Αναπνοή|αναπνοών]] διάσωσης σε ένα θύμα που έχει καταρρεύσει και δεν αναπνέει. Οι τελευταίες οδηγίες (2010) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης είναι να εκτελούνται 30 θωρακικές συμπιέσεις ακολουθούμενες από 2 αναπνοές διάσωσης μέχρι να έλθει η εξειδικευμένη βοήθεια.
Με τον όρο '''καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση''', γνωστή και ως '''καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση''' ή εν συντομία '''ΚΑΡ.Π.Α.''', εννοούμε τη χορήγηση [[Θώρακας (ανατομία)|θωρακικών]] συμπιέσεων και [[Αναπνοή|αναπνοών]] διάσωσης σε ένα θύμα που έχει καταρρεύσει και δεν αναπνέει. Οι τελευταίες οδηγίες (2016) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης είναι να εκτελούνται 30 θωρακικές συμπιέσεις ακολουθούμενες από 2 αναπνοές διάσωσης μέχρι να έλθει η εξειδικευμένη βοήθεια. Σε περίπτωση απώλειας αναπνοής πραγματοποιούμε τεχνητό αερισμό για καθαρισμό των αεροφόρων οδών από τυχόν ξένα σωματίδια. Υποκαθιστούμε την κυκλοφορία, συμπιέζοντας τον θώρακα (συμπιέσεις), με τέτοιο τρόπο,ώστε ένα μέρος του βάρους μας να μεταβιβάζεται στα χέρια μας.
Η ΚΑΡ.Π.Α μπορεί να εφαρμοστεί και από 2 άτομα. Το ένα πραγματοποιεί τεχνίτη αναπνοή και το άλλο πραγματοποιεί καρδιακές συμπιέσεις. Ο ρυθμός συμπιέσεων πρέπει να είναι 100-120 το λεπτό (για να γίνει κατανοητός ο ρυθμός και να το θυμoμάστε τον ρυθμό του τραγουδιού stayn alive).
Το άτομο που πραγματοποιεί την Κ.Π.Α πρέπει να είναι προσεκτικό στις κινήσεις του,καθώς η παραμικρή απότομη κίνηση μπορεί να επιφέρει το κακό.Σε περίπτωση απώλειας αναπνοής πραγματοποιούμε τεχνητό αερισμό για καθαρισμό των αεροφόρων οδών από τυχόν ξένα σωματίδια. Υποκαθιστούμε την κυκλοφορία ,συμπιέζοντας τον θώρακα (μαλάξεις),με τέτοιο τρόπο,ώστε ένα μέρος του βάρους μας να μεταβιβάζεται στα χέρια μας.
Η Κ.Π.Α μπορεί να εφαρμοστεί και από 2 άτομα.Αρκεί το ένα να πραγματοποιεί τεχνίτη αναπνοή και το άλλο να πραγματοποιεί καρδιακές μαλάξεις.Κάθε αναπνοή αντιστοιχεί σε 5 καρδιακές μαλάξεις,με τελική αντιστοιχία τις 12 αναπνοές σε ένα λεπό της ώρας με 60 μαλάξεις.
Σε πολλές περιπτώσεις τραυματιμού,καρδιακού ή εγκεγαλικού επεισοδίου ή λιποθυμίας,κρίνεται απαραίτητη η Κ.Π.Α,κάθως συντελεί στην επαναφορά της ομαλής κυκλοφορίας του αίματος και στην επαναφορά της αναπνοής.


== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==

Έκδοση από την 20:24, 31 Μαρτίου 2017

Εφαρμογή της μεθόδου σε εκπαιδευτική κούκλα.

Με τον όρο καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, γνωστή και ως καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ή εν συντομία ΚΑΡ.Π.Α., εννοούμε τη χορήγηση θωρακικών συμπιέσεων και αναπνοών διάσωσης σε ένα θύμα που έχει καταρρεύσει και δεν αναπνέει. Οι τελευταίες οδηγίες (2016) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης είναι να εκτελούνται 30 θωρακικές συμπιέσεις ακολουθούμενες από 2 αναπνοές διάσωσης μέχρι να έλθει η εξειδικευμένη βοήθεια. Σε περίπτωση απώλειας αναπνοής πραγματοποιούμε τεχνητό αερισμό για καθαρισμό των αεροφόρων οδών από τυχόν ξένα σωματίδια. Υποκαθιστούμε την κυκλοφορία, συμπιέζοντας τον θώρακα (συμπιέσεις), με τέτοιο τρόπο,ώστε ένα μέρος του βάρους μας να μεταβιβάζεται στα χέρια μας. Η ΚΑΡ.Π.Α μπορεί να εφαρμοστεί και από 2 άτομα. Το ένα πραγματοποιεί τεχνίτη αναπνοή και το άλλο πραγματοποιεί καρδιακές συμπιέσεις. Ο ρυθμός συμπιέσεων πρέπει να είναι 100-120 το λεπτό (για να γίνει κατανοητός ο ρυθμός και να το θυμoμάστε τον ρυθμό του τραγουδιού stayn alive).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι