Microsoft: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 77.69.23.146 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό [[Χρήστ...
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 11: Γραμμή 11:
|εμπορική_επωνυμία=|επανίδρυση=|κύκλος εργασιών=|ιδιοκτήτης=}}
|εμπορική_επωνυμία=|επανίδρυση=|κύκλος εργασιών=|ιδιοκτήτης=}}


Η '''Microsoft''' είναι [[ΗΠΑ|αμερικανική]] εταιρεία [[λογισμικό|λογισμικού]]. Ιδρύθηκε το [[1975]] από τον [[Μπιλ Γκέιτς]] και τον [[Πολ Άλεν]], και τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο Ρέντμοντ της πολιτείας Ουάσινγκτον των [[ΗΠΑ]]. Τα πιο γνωστά προϊόντα της είναι το λογισμικό υπολογιστών: λειτουργικό σύστημα [[Microsoft Windows]],δικούς της υπολογιστές(Αll&in one PC),το σύνολο εφαρμογών γραφείου [[Microsoft Office]],τις ταμπλέτες Surface,οι κονσόλες παιχνιδιών [[Xbox]], το λογισμικό για κινητά τηλέφωνα (παλιά: [[Windows Mobile]], Windows CE), και τώρα [[Windows Phone]], και οι υπηρεσίες και προϊόντα Windows Live, [[Bing]] και παράγει επίσης λογισμικό για επιχειρήσεις και ηλεκτρονικά παιχνίδια και άλλα, ενώ παρέχει και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικτυακής αποθήκευσης, κοινωνικής δικτύωσης.Η εταιρεία έχει περίπου 114,000 υπαλλήλους σε 102 χώρες.
Η '''Microsoft''' είναι [[ΗΠΑ|αμερικανική]] εταιρεία [[λογισμικό|λογισμικού]]. Ιδρύθηκε το [[1975]] από τον [[Μπιλ Γκέιτς]] και τον [[Πολ Άλεν]], και τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο Ρέντμοντ της πολιτείας Ουάσινγκτον των [[ΗΠΑ]]. Τα πιο γνωστά προϊόντα της είναι το λογισμικό υπολογιστών: λειτουργικό σύστημα [[Microsoft Windows]],υπολογιστές(Αll&in one PCs και laptops,επεξεργαστές,το σύνολο εφαρμογών γραφείου [[Microsoft Office]],τις ταμπλέτες Surface,οι κονσόλες παιχνιδιών [[Xbox]], το λογισμικό για κινητά τηλέφωνα (παλιά: [[Windows Mobile]], Windows CE), και τώρα [[Windows Phone]], και οι υπηρεσίες και προϊόντα Windows Live, [[Bing]] και παράγει επίσης λογισμικό για επιχειρήσεις και ηλεκτρονικά παιχνίδια και άλλα, ενώ παρέχει και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικτυακής αποθήκευσης, κοινωνικής δικτύωσης.Η εταιρεία έχει περίπου 114,000 υπαλλήλους σε 102 χώρες.


== Η αρχή και η εξέλιξη της εταιρείας ==
== Η αρχή και η εξέλιξη της εταιρείας ==

Έκδοση από την 13:54, 24 Μαρτίου 2017

Συντεταγμένες: 47°38′19″N 122°07′43″W / 47.6386°N 122.1286°W / 47.6386; -122.1286

Microsoft Corporation
Νομική μορφήEταιρία λογισμικού, παιχνιδιών, τεχνολογικών προϊόντων και τηλεόρασης
Κλάδοςtech industry, βιομηχανία λογισμικού, ανάπτυξη λογισμικού και ISIC
Ίδρυση4 Απριλίου 1975
ΙδρυτήςΜπιλ Γκέιτς και Πολ Άλεν
ΈδραΡέντμοντ, Ουάσινγκτον (ΗΠΑ), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σημαντικά πρόσωπαΜπιλ Γκέιτς, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας
Πολ Άλεν, συνιδρυτής μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς
ΠροϊόνταMicrosoft Windows, Microsoft Office, Microsoft Servers, Skype, Microsoft Azure, Microsoft Dynamics, Microsoft Visual Studio, Xbox, Microsoft Surface, Microsoft Mobile, Microsoft Bing, υλικό υπολογιστών, Xbox και λογισμικό
Υπάλληλοι114,000(Ιούνιος,2016)
Ιστότοποςwww.microsoft.com
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα

Η Microsoft είναι αμερικανική εταιρεία λογισμικού. Ιδρύθηκε το 1975 από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Πολ Άλεν, και τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο Ρέντμοντ της πολιτείας Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Τα πιο γνωστά προϊόντα της είναι το λογισμικό υπολογιστών: λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows,υπολογιστές(Αll&in one PCs και laptops,επεξεργαστές,το σύνολο εφαρμογών γραφείου Microsoft Office,τις ταμπλέτες Surface,οι κονσόλες παιχνιδιών Xbox, το λογισμικό για κινητά τηλέφωνα (παλιά: Windows Mobile, Windows CE), και τώρα Windows Phone, και οι υπηρεσίες και προϊόντα Windows Live, Bing και παράγει επίσης λογισμικό για επιχειρήσεις και ηλεκτρονικά παιχνίδια και άλλα, ενώ παρέχει και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικτυακής αποθήκευσης, κοινωνικής δικτύωσης.Η εταιρεία έχει περίπου 114,000 υπαλλήλους σε 102 χώρες.

Η αρχή και η εξέλιξη της εταιρείας

Η εταιρεία αρχικά δημιούργησε λογισμικό για τη γλώσσα προγραμματισμού BASIC, το οποίο και πώλησε στην Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS) του Νέου Μεξικού, που τότε κατασκεύαζε τους υπολογιστές Altair. Στη συνέχεια πέρασε δύσκολα χρόνια (ίσα που κατάφερνε να επιζήσει), μέχρι το 1976. Αυτή τη χρονιά εμφανίζεται το λειτουργικό σύστημα CP/M, δημιούργημα του Γκάρι Κίλνταλ (Gary A. Kildall), το οποίο και καθιερώνεται ως πρότυπο το 1977. Ο Κίλνταλ δημιουργεί την εταιρεία Digital Research μαζί με τη σύζυγό του Ντόροθι, μέσω της οποίας αδειοδοτεί στις κατασκευάστριες εταιρίες το CP/M.

Σύμφωνα με κάποιο θρύλο (ο οποίος έχει πραγματική βάση), η μεγαλύτερη κατασκευάστρια υπολογιστών της εποχής, η IBM, αποφάσισε να κατασκευάσει και να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό ένα προσωπικό υπολογιστή. Για το σκοπό αυτό χρειαζόταν ένα λειτουργικό σύστημα. Απευθύνθηκε, όπως ήταν φυσικό, στον Κίλνταλ και στην εταιρεία του, αλλά, σύμφωνα με το θρύλο, η Ντόροθι ήταν έτοιμη για ένα ταξίδι σε κάποιο εξωτικό νησί μαζί με το σύζυγό της και γνωστοποίησαν στην IBM ότι συνεννοήσεις μεταξύ τους θα μπορούσαν να αρχίσουν μόνο μετά από δεκαπέντε ημέρες. Η IBM, αγανακτισμένη από τη συμπεριφορά των Κίλνταλ, απευθύνεται στην εταιρεία των Γκέητς και Άλλεν (γνωστής τότε ως Micro-Soft) και ζητά την ανάπτυξη λειτουργικού για τον υπολογιστή της. Οι δύο συνέταιροι, μετά από πυρετώδεις προσπάθειες, παραδίδουν στην IBM το λειτουργικό, που η εταιρία ονόμασε PC-DOS. Η επιτυχία του IBM PC υπήρξε τεράστια και, όπως ήταν φυσικό, αυτό έδωσε τεράστια ώθηση στη Microsoft, η οποία, έχοντας το προηγούμενο της αποκλειστικής διάθεσης της BASIC στη MITS, φρόντισε να κρατήσει τα δικαιώματα του DOS, μη εκχωρώντας αποκλειστικότητα στην IBM. Έτσι, όταν εμφανίσθηκαν οι "κλώνοι" του IBM PC, η Microsoft ήταν σε θέση να εφοδιάζει τους κατασκευαστές με λειτουργικό σύστημα (με ορισμένες διαφοροποιήσεις από αυτές του PC-DOS), το οποίο επονόμασε MS-DOS (ακρωνύμιο των λέξεων MicroSoft Disk Operating System). Η ενέργεια αυτή έβαλε την εταιρεία σε τροχιά αλματώδους ανάπτυξης, η οποία ποτέ μέχρι σήμερα δε διακόπηκε.

Η Microsoft αναπτύσσει, κατασκευάζει, αδειοδοτεί και υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων λογισμικού για διάφορες υπολογιστικές συσκευές. Τα δημοφιλέστερα προϊόντα της είναι τα λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows και η σειρά λογισμικού γραφείου Microsoft Office. Αν και οι προηγούμενες εκδόσεις των Windows, καθώς και πολλά ανταγωνιστικά συστήματα (όπως οι Macintosh και η Amiga, ή το λειτουργικό σύστημα OS/2 της IBM) διέθεταν επίσης γραφικό περιβάλλον χρήστη (graphic user interface), η κυκλοφορία των Windows 3.0 το 1990 σημείωσε μεγάλη επιτυχία και οδήγησε στην επικράτηση της οικογένειας λειτουργικών συστημάτων Windows στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών μέχρι σήμερα. Η εταιρία στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των Windows 95, μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στο κέλυφος (shell) του λειτουργικού συστήματος.

Ο πρόεδρος της εταιρίας

Τον Ιανουάριο του 2008 ο Γκέητς αποχωρεί από την Microsoft. Την θέση του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Στηβ Μπάλμερ.

Στα προϊόντα της Microsoft, εκτός από λογισμικό, περιλαμβάνονται και περιφερειακά: ποντίκια, πληκτρολόγια και κάμερες για υπολογιστές (webcams).

Δείτε επίσης

Πηγές