Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μονή Καρέα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
573 bytes αφαιρέθηκαν ,  πριν από 4 έτη
→‎Βιβλιογραφία: Αφαίρεση Βιβλιογραφίας που προφανώς δεν χρησιμοποιήθηκε, αφού είναι αντιγραφή της βιβλιογραφίας της πηγής
μ (Ρομπότ: Μεταφέρω 1 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q16329546)
(→‎Βιβλιογραφία: Αφαίρεση Βιβλιογραφίας που προφανώς δεν χρησιμοποιήθηκε, αφού είναι αντιγραφή της βιβλιογραφίας της πηγής)
Η '''Μονή Τιμίου Προδρόμου Καρέα''' είναι ιστορική βυζαντινή μονή στην Αττική. Βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του Υμηττού, κοντά στα λατομεία του Καρά, στην περιφέρεια του Δήμου Βύρωνα. Η ίδρυσή της ανέρχεται κατά πάσα πιθανότητα στον 4ο αιώνα, όπως μαρτυράει ο σωζόμενος επιτύμβιος λίθος με την επιγραφή «ΝΕΙΚΑΓΟΡΗC ΔΙΑΚΟΝΙCCΗΣ». Η τάξη των διακονισσών είχε εισαχθεί από τους αποστόλους και καταργήθηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Ά (527 - 565 μ.Χ.). Αρχικά η μονή ήταν πατριαρχικό σταυροπήγιο τιμώμενο στην μνήμη του Αγίου Ιωάννη του βαπτιστή, εγκαταλείφτηκε όμως το 1673. Η ίδρυση της μονής ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους. Η πρώτη γνωστή χρονολογία είναι του 1575, όταν η μονή πιθανώς να ανακαινίσθηκε. Μετόχιο της Μονής Καρέα ήταν η [[Μονή Ταξιαρχών Πετράκη|μονή των Ασωμάτων Κουκοπούλη]] στην Αθήνα. Το παλαιό καθολικό της μονής είναι ναός εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες και κτίστηκε κατά το τελευταίο τέταρτο του 11ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες σώζονται μόνο στην Πρόθεση, ενώ οι υπόλοιπες έχουν χαθεί. Στο δάπεδο του ναού δεξιά βρίσκεται παλιά επιγραφή που υποδεικνύει την πιθανή ύπαρξη παλαιοχριστιανικού ευκτηρίου οίκου.
==Βιβλιογραφία==
* Καμπούρογλους: Ιστορία των Αθηναίων Α' 99, Β' 199.
* Μνήμη της ιστορίας των Αθηναίων Α' 311
* Αναδρομάρης της Αττικής 30
* Εφημερίδα Εστία, 5. Απριλίου 1917
* Λάμπρος: Νέος Ελληνομνήμων, ΣΤ' 113
* Επιγραφή Νεικανόρης: Εβδομάς Α' δελτ. 10
* Αρχαιολογική Εφημερίς 1856 σελ. 1424
* Δελτίο Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας 3.72
== Πηγές ==
* {{ Cite book
11.915

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης