Θα Συναντήσεις έναν Ψηλό Μελαχρινό Άνδρα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 89: Γραμμή 89:
[[Κατηγορία:Ταινίες σε σκηνοθεσία Γούντι Άλεν]]
[[Κατηγορία:Ταινίες σε σκηνοθεσία Γούντι Άλεν]]
[[Κατηγορία:Σενάρια του Γούντι Άλεν]]
[[Κατηγορία:Σενάρια του Γούντι Άλεν]]
[[Κατηγορία:Ταινίες παραγωγής Sony Pictures Classics]]

Έκδοση από την 11:33, 16 Φεβρουαρίου 2017

Θα Συναντήσεις έναν Ψηλό Μελαχρινό Άνδρα
ΣκηνοθεσίαΓούντι Άλεν
ΠαραγωγήSony Pictures
ΣενάριοΓούντι Άλεν
ΠρωταγωνιστέςΤζέμα Τζόουνς
Πολίν Κόλινς
Άντονι Χόπκινς
Ρούπερτ Φρέιζερ
Κέλι Χάρισον
Ναόμι Γουότς
Τζος Μπρόλιν
Φρίντα Πίντο
Έλεανορ Γκεκς
Αντόνιο Μπαντέρας
Γιούεν Μπρέμνερ
Κρίστιαν ΜακΚέι
Φίλιπ Γκλένιστερ
Τζόναθαν Ράιλαντ
Πιρς Κουίγκλεϊ
ΜουσικήΣτέφαν Κάρρερ
ΦωτογραφίαΒίλμος Ζίγκμοντ
ΜοντάζΑλίσα Λεπσέλτερ
Εταιρεία παραγωγήςAntena 3
ΔιανομήSony Pictures Classics και Netflix
Πρώτη προβολή2010 και 2  Δεκεμβρίου 2010 (Γερμανία)[1]
Διάρκεια98 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ισπανία
Γλώσσααγγλικά

Θα Συναντήσεις έναν Ψηλό Μελαχρινό Άνδρα (αγγλικά: You Will Meet a Tall Dark Stranger) είναι αμερικανική δραματική κομεντί παραγωγής 2010 σε σκηνοθεσία και σενάριο του Γούντι Άλεν. Στην ταινία συμμετέχει ένα πολύ αξιόλογο καστ ηθοποιών, μεταξύ των οποίων οι Αντόνιο Μπαντέρας, Τζος Μπρόλιν, Άντονι Χόπκινς, Τζέμα Τζόουνς, Φρίντα Πίντο και Ναόμι Γουότς.

Ο τίτλος της ταινίας, εμπνευσμένος από μια συνηθισμένη ατάκα που λένε στους πελάτες-θύματά τους οι ψευτο-μάντεις, θέλει με κυνικό τρόπο και καυστικό χιούμορ να μας υπενθυμίσει την ευκολία με την οποία οι αυταπάτες που τρέφουμε, μπορούν να μας κάνουν να φαινόμαστε ανόητοι.

Η ταινία είναι η τέταρτη που γύρισε ο Γούντι Άλεν στο Λονδίνο και έκανε πρεμιέρα στις 15 Μαΐου 2010 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών.

Υπόθεση

Ο Άλφι (Άντονι Χόπκινς) ζητά διαζύγιο από την Χελένα (Τζέμα Τζόουνς) για να παντρευτεί ένα κολ γκερλ, τη Σαρμέν (Λούσι Παντς) κι εκείνη καταφεύγει σε μια ψευτο-μάντισσα (Κρίστα - Πολίν Κόλινς) ψάχνοντας μια ύστατη λύση στο αδιέξοδο. Η κόρη τους Σάλι (Ναόμι Γουότς) ζει έναν ταραγμένο έγγαμο βίο με το συγγραφέα Ρόι (Τζος Μπρόλιν), ο οποίος, ενώ κάποτε είχε μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη, τώρα βρίσκεται στο απόλυτο ναδίρ. Η Σάλι γοητεύεται από τον εργοδότη της, έναν γκαλερίστα, τον Γκρεγκ (Αντόνιο Μπαντέρας) και ο Ρόι ερωτεύεται την Ντία (Φρίντα Πίντο), τη μυστηριώδη γυναίκα του απέναντι παράθυρου, και την πείθει να διαλύσει τον αρραβώνα της. Στο τέλος, όλοι είναι δυσαρεστημένοι με τις επιλογές τους, εκτός από την Χελένα, η οποία αναζητά την παρηγοριά σε έναν επίσης χωρισμένο μεσήλικα...

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

Box Office

  • Προϋπολογισμός: 22.000.000 δολάρια
  • Θέση ανοίγματος: 33η
  • Πρεμιέρα (άνοιγμα τριημέρου): 163.000 δολάρια
  • Εισπράξεις στην Αμερική: 3.200.000 δολάρια
  • Εισπράξεις στην Ελλάδα: 98.491 εισιτήρια[2]
  • Παγκόσμιες εισπράξεις: 34.200.000 δολάρια [3]

Κριτική

  • Μια κομεντί, μια γλυκόπικρη σπουδή πάνω στον έρωτα- τις ανησυχίες των ζευγαριών, την αυταπάτη, την ανέφικτη ευτυχία και όλα αυτά μπολιασμένα με μια ειρωνεία και τραγικότητα. (Άρης Λεχουρίτης, myFilm.gr)
  • Αστείο και φιλοσοφικό, πρωτότυπο, λιτό και γρήγορο είναι το «Θα Γνωρίσεις Ένα Ψηλό Μελαχρινό» του αγαπημένου Γούντι Άλεν . Ένας σκηνοθέτης που, μαζί με το σινεμά ξέρει τα να διδάσκει και ζωή και μερικοί καταπληκτικοί ηθοποιοί (Αντονι Χόπκινς, Ναόμι Γουότς, Τζος Μπρόλιν, Αντόνιο Μπαντέρας) που κεντούν μεγάλες ερμηνείες πάνω στις διακυμάνσεις της απλότητας. (Ορέστης Ανδρεαδάκης, ΣΙΝΕΜΑ)
  • Τυπικός Γούντι Άλεν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο πλάνο. Ειρωνικός, τρυφερός, ατακαδόρος κι επιδέξιος αναλυτής χαρακτήρων μεν, έχει αρχίσει δε να επαναλαμβάνει όλο και πιο συχνά τον εαυτό του. (Χρήστος Μήτσης, Αθηνόραμα)
  • Όπως κάνει όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, ο Γούντι Άλεν παρακολουθεί από απόσταση το γαϊτανάκι χαρακτήρων που στήνει, βλέποντας με ένα μείγμα συμπάθειας και ειρωνείας τον κύκλο της ζωής τους και τις παγίδες που στήνουν οι ίδιοι με τις ανόητες ψευδαισθήσεις τους και τις χιμαιρικές φιλοδοξίες τους. (Θοδωρής Τσιάτσικας, monopoli.gr)

Παραπομπές

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt1182350/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 20  Αυγούστου 2016.
  2. «Box Office». sevenart. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2011. 
  3. «Θα συναντήσεις έναν ψηλό μελαχροινό άντρα στο Box Office Mojo». Ανακτήθηκε στις 23-12-2010.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι