Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Μικροαλλάγές
μ Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 2A02:587:3C1B:1800:14B:BD86:88E1:D2A7 (συνεισφ.), επ...
Γραμμή 20: Γραμμή 20:
| πρώτη_έκδοση_μετάφρασης =
| πρώτη_έκδοση_μετάφρασης =
}}
}}
'''Het Achterhuis''' (Το πίσω σπίτι) ή '''Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ''' ή '''ημερολόγιο μιας νέας στα Ελληνικά'', όπως είναι ο αγγλικός τίτλος, ονομάζεται το ημερολόγιο που κρατούσε η [[Άννα Φρανκ]], Γερμανοεβραία, στο [[Άμστερνταμ]], για όσο καιρό κρυβόταν με την οικογένειά της από τους Γερμανούς, κατά τη διάρκεια του [[ΒΠΠ|Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου]] στο καταφύγιο της οικογένειας στο Πρίσενγκρατς, που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο με την ονομασία «[[Σπίτι της Άννας Φρανκ]]». Η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της συνελήφθησαν από τη [[Γκεστάπο]]. Επέζησε μόνον ο πατέρας της, Όττο Φρανκ, χάρη στον οποίο εκδόθηκε το ημερολόγιο. Το ημερολόγιο έχει μεταφραστεί σε 30 [[γλώσσα|γλώσσες]] και ως σήμερα έχει πουλήσει χιλιάδες αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.
'''Het Achterhuis''' (Το πίσω σπίτι) ή '''Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ''' ή '''ημερολόγιο μιας νέας'', όπως είναι ο αγγλικός τίτλος, ονομάζεται το ημερολόγιο που κρατούσε η [[Άννα Φρανκ]], Γερμανοεβραία, στο [[Άμστερνταμ]], για όσο καιρό κρυβόταν με την οικογένειά της από τους Γερμανούς, κατά τη διάρκεια του [[ΒΠΠ|Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου]] στο καταφύγιο της οικογένειας στο Πρίσενγκρατς, που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο με την ονομασία «[[Σπίτι της Άννας Φρανκ]]». Η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της συνελήφθησαν από τη [[Γκεστάπο]]. Επέζησε μόνον ο πατέρας της, Όττο Φρανκ, χάρη στον οποίο εκδόθηκε το ημερολόγιο. Το ημερολόγιο έχει μεταφραστεί σε 30 [[γλώσσα|γλώσσες]] και ως σήμερα έχει πουλήσει χιλιάδες αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.


==Εκδοτική ιστορία==
==Εκδοτική ιστορία==

Έκδοση από την 20:51, 7 Φεβρουαρίου 2017

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
Αρχείο:First edition.jpg
Η πρώτη έκδοση του βιβλίου
ΣυγγραφέαςΆννα Φρανκ
ΕπιμελητήςJan Romein[1]
ΜεταφραστήςΧατχούτ, Ρένα
ΤίτλοςHet Achterhuis
ΓλώσσαΟλλανδική
Ημερομηνία δημιουργίας12  Ιουνίου 1942[2][3]
Ημερομηνία δημοσίευσης25  Ιουνίου 1947[4]
ΜορφήΑυτοβιογραφία
ΘέμαNetherlands in World War II
Ολοκαύτωμα
Βασίζεται σεmanuscripts by Anne Frank
ΧαρακτήρεςΆννα Φρανκ, Μάργκοτ Φράνκ, Ότο Φρανκ, Έντιθ Φρανκ, Auguste van Pels, Hermann Van Pels, Fritz Pfeffer, Peter van Pels, Bep Voskuijl, Jan Gies, Miep Gies, Victor Kugler, Johannes Kleiman και Johannes Hendrik Voskuijl
ΤόποςΜουσείο Άννας Φρανκ
ΒραβείαΤα 100 βιβλία του Αιώνα
LC ClassOL2931460W
LΤ ID3032251 και 21007408
BL Class706783
Commons page Σχετικά πολυμέσα

'Het Achterhuis (Το πίσω σπίτι) ή Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ ή ημερολόγιο μιας νέας, όπως είναι ο αγγλικός τίτλος, ονομάζεται το ημερολόγιο που κρατούσε η Άννα Φρανκ, Γερμανοεβραία, στο Άμστερνταμ, για όσο καιρό κρυβόταν με την οικογένειά της από τους Γερμανούς, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο καταφύγιο της οικογένειας στο Πρίσενγκρατς, που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο με την ονομασία «Σπίτι της Άννας Φρανκ». Η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της συνελήφθησαν από τη Γκεστάπο. Επέζησε μόνον ο πατέρας της, Όττο Φρανκ, χάρη στον οποίο εκδόθηκε το ημερολόγιο. Το ημερολόγιο έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και ως σήμερα έχει πουλήσει χιλιάδες αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Εκδοτική ιστορία

Η πρώτη μεταγραφή του ημερολογίου της Άννα έγινε από τον Όττο Φρανκ για τους συγγενείς του στην Ελβετία[5]. Η δεύτερη, μια σύνθεση στην πραγματικότητα της επανασυγγραφής του κειμένου, αποσπασμάτων από τα δοκίμιά της, και σκηνές από τα αρχικά της ημερολόγια, έγινε το πρώτο χειρόγραφο προς έκδοση, με επίλογο γραμμένο από φίλο της οικογένειας, στον οποίο καταγραφόταν η τύχη της συγγραφέως. Την άνοιξη του 1946 το χειρόγραφο έφθασε στα χέρια του Dr. Jan Romein, ένος Δανού ιστορικού, ο οποίος έγραψε αμέσως άρθρο για την εφημερίδα Het Parool:

Τούτο το φαινομενικά ασυνεχές ημερολόγιο ενός παιδιού, αυτή η de profundis αποκάλυψη με τη φωνή ενός παιδιού, ενσωματώνει τη φρίκη του φασισμού περισσότερο από οποιοδήποτε στοιχείο της Νυρεμβέργης. Jan Romein

Το άρθρο διέγειρε το ενδιαφέρον του εκδοτικού οίκου Contact Publishing που προσέγγισε τον Όττο Φρανκ. Προσφέρθηκε να εκδώσει το βιβλίο, αλλά συμβούλευσε τον Όττο Φρανκ να αποφύγει τις αφηγήσεις εκείνες που υποδείκνυαν την αναδυόμενη σεξουαλικότητα της Άννα εξαιτίας πιθανών αντιδράσεων συντηρητικών και πρότεινε περικοπές. Αρκετές από τις καταχωρήσεις του ημερολογίου διαγράφηκαν, πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο στις 25 Ιουνίου 1947.

Προς τα τέλη του 1950 βρέθηκε ο μεταφραστής της αγγλικής γλώσσας, η Barbara Mooyaart-Doubleday που συνήψε συμβόλαιο με την Vallentine, Mitchell & Co. στην Αγγλία και κατά το επόμενο έτος η μετάφρασή της, που περιλάμβανε τα τμήματα που είχε αφαιρέσει ο Όττο Φρανκ, εκδόθηκε στις ΗΠΑ και το 1952 στη Μεγάλη Βρετανία. Έγινε μπεστ-σέλερ και ακολούθησαν μεταφράσεις στη γερμανική, την ιταλική, την ισπανική, τη ρωσική, την ιαπωνική και την ελληνική γλώσσα.

Επί του παρόντος αναμένεται να εκδοθούν άλλες πέντε σελίδες που μεταβίβασε ο Όττο Φρανκ στην κατοχή υπαλλήλου του Οίκου Άννα Φρανκ και οι οποίες είχαν αφαιρεθεί πιθανώς εξαιτίας της ωμής κριτικής που ασκούσε η Άννα Φρανκ στον γάμο των γονέων της[6]

Μεταφορά του ημερολογίου

Το βιβλίο που βασίστηκε στο ημερολόγιο κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1955, και η ταινία που ακολούθησε απέδωσε στη Σέλλεϋ Γουίντερς βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της. Η Γουίντερς δώρισε το Όσκαρ στον Οίκο Άννα Φρανκ, στο Άμστερνταμ.Το ημερολόγιο της Άννας εκδόθηκε πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα το Μάρτιο του 1997. Ακολούθησαν οι ανατυπώσεις Νοέμβριου 1999, Οκτωβρίου 2000, Μαΐου 2001, Ιουνίου 2002, Φεβρουαρίου 2003, Δεκεμβρίου 2003, Νοεμβρίου 2004, Νοεμβρίου 2005, Ιουλίου 2006, Ιανουαρίου 2007, Οκτωβρίου 2007, Ιουνίου 2008, Δεκεμβρίου 2008, Δεκεμβρίου 2010 και η τελευταία μέχρι στιγμής έκδοση, τον Δεκέμβριο του 2010.

Παραπομπές σημειώσεις

Δικτυακοί τόποι