Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ουαλική γλώσσα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Επίσης υπάρχουν ομιλητές των Ουαλικών σε ολόκληρο τον κόσμο, βασικά στην [[Αγγλία]], τις [[ΗΠΑ]] και την [[Αυστραλία]].
 
==Ιστορία==
<u>'''ΙΣΤΟΡΙΑ'''</u>
 
Η Ουαλική εμφανίστηκε από τον 6ο αιώνα από την κοινή Βρυθονική, η κοινή πρόγονος της Ουαλικής, της Βρετονικής, της Κορνουαλικής και της εξαφανισμένης ΚουμβρικήςΚαμβρικής. Σε τέσσερις περιόδους διακρίνεται η ουαλική. Η περίοδος αμέσως μετά την εμφάνιση της γλώσσας από την Βρυθονική χαρακτηρίζεται μερικές φορές ως αρχαϊκή.Ακολουθεί η παλαιά ουαλική περίοδος που θεωρείται ότι εκτείνεται από τις αρχές του 9ου αιώνα μέχρι τον 12ο αιώνα. Η μεσαία ουαλική περίοδος θεωρείται ότι διήρκησεδιήρκεσε αποαπό τον 12ο αιώνα μέχρι τον 14ο όπου τότε ξεκίνησε η μοντέρνα περίοδος η οποία με τη σειρά της διακρίνεται σε πρώιμη και πρόσφατη{{πηγή}}.
 
Η ονομασία Ουαλική προέρχεται από το εξώνυμο που έχει δωθείδοθεί από τους Αγγλοσάξωνες που σημαίνει "ξένη ομιλία". Η γηγενής ονομασία είναι ΚύμρεγκΚάμραεγκ (Cymraeg) και για την ονομασία της χώρας (οι Ουαλοί την ονομάζουν ΚύμρουΚάμρυ (Cymru)).
 
== Κατάσταση ==
Η απογραφή του [[2001]] δίνει έναν αριθμό της τάξεως του 20,5% του πληθυσμού της Ουαλίας ως ομιλητές των Ουαλικών μέσα από έναν πληθυσμό 3 εκατομμυρίων. Ωστόσο, η ίδια απογραφή δείχνει πως το 25% των κατοίκων είχαν γεννηθεί εκτός Ουαλίας. Ο αριθμός των ομιλητών των Ουαλικών στην υπόλοιπη Βρετανία είναι αβέβαιος, αλλά οι αριθμοί είναι υψηλοί στις βασικές πόλεις, ενώ υπάρχουν ομιλητές και στα σύνορα της Αγγλίας με την Ουαλία.
 
Ακόμα κι ανάμεσα στους Ουαλόφωνους, λίγοι κάτοικοι της Ουαλίας μιλάνεμιλούνε μόνο Ουαλικά. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός Ουαλόφωνων εκφράζονται πιο άνετα στα Ουαλικά παρά στα Αγγλικά. Η επιλογή γλώσσας από τον ομιλητή ποικίλει ανάλογα με το θέμα (γνωστό φαινόμενο στη γλωσσολογία ως αλλαγή κώδικα).
 
[[Αρχείο:Callaghan Square sign Cardiff Caerdydd 200507.jpg|thumb|left|Δίγλωσσο οδικό σήμα στο [[Κάρντιφ]].]]
Τα Ουαλικά χρησιμοποιούνται ευρέως στην εκπαίδευση, και πολλά Ουαλικά πανεπιστήμια είναι δίγλωσσα, με πιο αξιοπρόσεκτο το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, στο [[Μπανγκόρ]].
 
Τα παιδιά στα σχολεία της Ουαλίας πρέπει να διδάσκονται Ουαλικά μέχρι την ηλικία των 16. Σύμφωνα με το <!--Welsh Language Board--> [[Συμβούλιο για την Ουαλική γλώσσα]] <ref>[http://www.bwrdd-yr-iaith.org.uk/en/cynnwys.php?cID=7&pID=144]</ref>, πάνω από το ένα τέταρτο των παιδιών στην Ουαλία παρακολουθούν σχολεία που χρησιμοποιούν βασικά ως μέσο επικοινωνίας τα Ουαλικά. ΤαΣτα υπόλοιπα διδάσκονται τα Ουαλικά ως δεύτερη γλώσσα (στα Αγγλόφωνα σχολεία).
 
==Παραπομπές==
<references />
 
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
 
{{Authority control}}
 
[[Κατηγορία:Βρυθονικές γλώσσες]]
[[Κατηγορία:Γλώσσες της Αργεντινής]]

Μενού πλοήγησης