Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Κίνημα της Οξφόρδης»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
==Ιστορικό==
 
Στις αρχές του 19 αιώνα πάστορες και διανοούμενοι του πανεπιστημίου της Οξφόρδης βλέποντας, αφενός την αδιαφορία και την απομάκρυνση των λαϊκών από τους κόλπους της Εκκλησίας, αφετέρου την επέμβαση της πολιτείας στα εκκλησιαστικά θέματα, αλλάκαθώς και τοντην παρασυρμόροπή των κληρικών απόπρος το κοσμικό πνεύμα, θεώρησαν ότι η Εκκλησία είχε ανάγκη μιας εσωτερικής διαμόρφωσης.
 
==Αντιπρόσωποι του κινήματος<ref>
}}</ref>==
 
*Ιωάννης Κέμπλ (John Keble ).: Ιερέας ποιητής. Η ομιλία του περί «Εθνικής Αποστασίας» την 14/07/1833 στον πανεπιστημιακό ναό είναι η αφορμή για την διάσκεψη του Χάντλεϋ ( Hadleigh) δηλ. την ιστορική αρχή του κινήματος. Είναι ένας από τους δύο αρχηγούς του κινήματος. Δεν ακολούθησε τον Νιούμαν στην προσχώρησή του στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αλλά παρέμεινε στους κόλπους της αγγλικανικής εκκλησίας.
 
*Εδουάρδος Πούσεϋ (Edward Bouverie Pusey) Καθηγητής και αρχηγός του κινήματος. Από τις σωστές του ενέργειες στην περίοδο της κρίσης σώθηκε το κίνημα και με τους συνεργάτες του το 1860 ίδρυσαν την Αγγλική Εκκλησιαστική Ένωση.
 
*Ιωάννης Ερρίκος Νιούμαν (John Henry Newman). Ιερέας,θεολόγος Δημοσίευσε το πόνημα « Πραγματείες περί των Καιρών» ( Tracts for the Times) από όπου οι οπαδοί του κινήματος πήραν το όνομά τους (Τρακταριανοί). Κατά την κρίση που ξέσπασε το 1841 εξ αιτίας της 90ης διατριβής<ref group="Σημ"> Ο Νιούμαν προσπάθησε να αποδείξει ότι η θεμελιώδης εκκλησιολογική ταυτότητα της Εκκλησίας της Αγγλίας ήταν καθολική και όχι προτεσταντική .</ref> ο Νιούμαν προσχώρησε στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
 
==Συμπέρασμα==
3.146

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης