1974: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Ετικέτα: μεγάλη αφαίρεση
μ Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 94.64.53.95 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό [[Χρήστη...
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
{{Έτος σε άλλα ημερολόγια}}
{{Έτος σε άλλα ημερολόγια}}
''Η τρέχουσα σελίδα αφορά το έτος 1974 κατά το [[Γρηγοριανό Ημερολόγιο]] ''
''Η τρέχουσα σελίδα αφορά το έτος 1974 κατά το [[Γρηγοριανό Ημερολόγιο]] ''

== Γεγονότα ==
*[[6 Ιανουαρίου]] - Λόγω της [[Πετρελαϊκή κρίση του 1973|πετρελαϊκής κρίσης του 1973]], η [[θερινή ώρα]] αρχίζει στις [[Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής]] σχεδόν τέσσερις μήνες νωρίτερα.
*[[18 Ιανουαρίου]] - Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ της [[Ισραήλ|ισραηλινής]] και της [[Αίγυπτος|αιγυπτιακής]] κυβέρνησης, δίνοντας τέλος στις συγκρούσεις στο αιγυπτιακό μέτωπο του [[Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ|πολέμου του Γιομ Κιπούρ]].
*[[19 Ιανουαρίου]] - Η [[Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας|Κίνα]] αποκτά τον έλεγχο των [[Νησιά Παρασέλ|νησιών Παρασέλ]] μετά από στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων της Κίνας και της Δημοκρατίας του Βιετνάμ (Νότιο Βιετνάμ).
*[[7 Φεβρουαρίου]] - Η [[Γρενάδα]] αποκτά την ανεξαρτησία της από το [[Ηνωμένο Βασίλειο]].
*[[15 Ιουλίου]] - [[Πραξικόπημα του 1974 στην Κύπρο|Πραξικόπημα στην Κύπρο]]: Η [[χούντα του Ιωαννίδη]] ανατρέπει με στρατιωτικό πραξικόπημα τον [[Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας|πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας]], [[Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄|Μακάριο Γ']], και τοποθετεί τον [[Νίκος Σαμψών|Νίκο Σαμψών]]. Ο Μακάριος καταφέρνει να διαφύγει.
*[[20 Ιουλίου]] - Πραγματοποιείται [[τουρκική εισβολή στην Κύπρο]].
*[[23 Ιουλίου]] - Ο [[Νίκος Σαμψών]] παραιτείται και στην [[Αθήνα]] οι στρατηγοί αποφασίζουν να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς. Ο [[Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος]] παραιτείται και ο [[Φαίδων Γκιζίκης]] καλεί, με μεσολάβηση του [[Ευάγγελος Αβέρωφ|Ευάγγελου Αβέρωφ]], τον [[Κωνσταντίνος Καραμανλής|Κωνσταντίνο Καραμανλή]] να επιστρέψει από το [[Παρίσι]].
* [[24 Ιουλίου]] Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανήλθε στην Ελλάδα, μετά την κατάρρευση της Χούντας.
* [[25 Ιουλίου]] Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό ζητώντας από τους πολίτες να επιδείξουν πολιτική ωριμότητα τις δύσκολες εκείνες ώρες.
* [[30 Ιουλίου]] Στη Γενεύη επήλθε συμφωνία για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο αλλά και την αναγνώριση ύπαρξης δύο χωριστών διοικήσεων.
* [[14 Αυγούστου]] - Τα τουρκικά στρατεύματα προελαύνουν και καταλαμβάνουν το 40% του Κυπριακού εδάφους. Ο γηγενής πληθυσμός (το μισό σχεδόν του πληθυσμού της Κύπρου) εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει τις κατεχόμενες περιοχές.
* [[3 Σεπτεμβρίου]] - Ιδρύεται το [[ΠΑΣΟΚ|Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα]] από τον [[Ανδρέας Παπανδρέου|Ανδρέα Παπανδρέου]].
*[[10 Σεπτεμβρίου]] - Η [[Γουινέα-Μπισσάου]] αποκτά την ανεξαρτησία της από την [[Πορτογαλία]].
*[[17 Σεπτεμβρίου]] - Το [[Μπανγκλαντές]], η [[Γρενάδα]] και η [[Γουινέα-Μπισσάου]] γίνονται μέλη του [[Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών|Ο.Η.Ε.]]
* [[22 Οκτωβρίου]] - Επανασύνδεση της Ελλάδας με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την ΕΟΚ.
* [[17 Νοεμβρίου]] - Η Ελλάδα προχωρεί σε ελεύθερες εκλογές, την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου, με πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία με 54.37%
*[[22 Νοεμβρίου]] - Η [[Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών]] παρέχει το καθεστώς του παρατηρητή στην [[Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης]].
*[[1 Δεκεμβρίου]] - [[Boeing 727]] της Trans World Airlines (TWA) συντρίβεται στη [[Βιρτζίνια]], σκοτώνοντας και τους 92 επιβαίνοντες.
*[[1 Δεκεμβρίου]] - [[Boeing 727]] της Northwest Airlines συντρίβεται βορειοδυτικά του [[Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Κένεντι|Διεθνούς Αεροδρομίου Τζον Κένεντι]].
* [[8 Δεκεμβρίου]] - [[Δημοψήφισμα]] [[Δημοψήφισμα για την κατάργηση της μοναρχίας|για το Πολιτειακό]] στην Ελλάδα. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το πολιτειακό ζήτημα. Οι Έλληνες πολίτες επιλέγουν σε ελεύθερο δημοψήφισμα την αβασίλευτη δημοκρατία με 69,2%.
*[[24 Δεκεμβρίου]] - Ο κυκλώνας Τράσυ καταστρέφει το [[Ντάργουιν]] στην [[Αυστραλία]].


== Γεννήσεις ==
== Γεννήσεις ==

Έκδοση από την 10:18, 26 Ιανουαρίου 2017



Το 1974 σε άλλα ημερολόγια
Γρηγοριανό ημερολόγιο1974
MCMLXXIV
Ελληνικό αλφάβητο,ΑϠΟΔ´
Ab urbe condita2727
Αρμενικό ημερολόγιο1423
ԹՎ ՌՆԻԳ
Κινεζικό ημερολόγιο4670 – 4671
癸丑 – 甲寅
Αιθιοπικό ημερολόγιο1966 – 1967
Εβραϊκό ημερολόγιο5734 – 5735
Περσικό ημερολόγιο1352 – 1353
Ισλαμικό ημερολόγιο1394 – 1395
Ινδουιστικά ημερολόγια
Βικράμ Σαμβάτ2029 – 2030
Σάκα Σαμβάτ1896 – 1897
Κάλι Γιούγκα5075 – 5076

Η τρέχουσα σελίδα αφορά το έτος 1974 κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο

Γεγονότα

Γεννήσεις

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 1974 (από τα Wikidata)

Θάνατοι

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 1974 (από τα Wikidata)