Γουέλφος Α΄ της Βαυαρίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
+χωρίς παραπομπές
μ προστέθηκε η Κατηγορία:Οίκος των Γουέλφων (με το HotCat)
Γραμμή 56: Γραμμή 56:
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Welf I, Duke of Bavaria}}
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Welf I, Duke of Bavaria}}
[[Κατηγορία:Δούκες της Βαυαρίας]]
[[Κατηγορία:Δούκες της Βαυαρίας]]
[[Κατηγορία:Οίκος των Γουέλφων]]

Έκδοση από την 15:09, 25 Ιανουαρίου 2017

Γουέλφος Α΄
δούκας της Βαυαρίας
Περίοδος1070-1077, 1096-1101
ΠροκάτοχοςΌθων Β΄ της Βαυαρίας
ΔιάδοχοςΓουέλφος Β΄ της Βαυαρίας
Θάνατος1101
Πάφος, Κύπρος
ΣύζυγοςΕθελίνδη του Νόρχαιμ
Τζούντιθ της Φλάνδρας
ΕπίγονοιΓουέλφος Β΄ της Βαυαρίας
Ερρίκος Θ΄ της Βαυαρίας
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΑλβέρτος Άτσο Β΄ του Μιλάνου
ΜητέραΚουνιγκούνδη των Παλαιών Γουέλφων
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )


O Γουέλφος Α΄ (απεβ. 6 Νοεμβρίου 1101) είναι ο γενάρχης του Οίκου των Γουέλφων. Στην Έριδα της Περιβολής πήρε το μέρος του Ερρίκου Δ΄ και ως ανταμοιβή του δόθηκε το δουκάτο της Βαυαρίας (1070-1077, 1096-1101).

Βιογραφικά

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Αλβέρτου-Άτσο Β΄ μαρκήσιου του Μιλάνου. Η μητέρα του Κουνιγκούδη, από τον Παλαιό Οίκο των Γουέλφων, ήταν αδελφή του Γουέλφου δούκα της Καρινθίας. Όταν το 1055 ο θείος του Γουέλφος απεβίωσε άγαμος, τον διαδέχθηκε στην Καρινθία. Νυμφεύτηκε πρώτα την Εθελίνδη του Νόρτχαϊμ, κόρη του Όθωνα Β΄ δούκα της Βαυαρίας. Στην Έριδα της Περιβολής ο πατέρας του υποστήριζε τον πάπα, αλλά ο Γουέλφος Α΄, που τα συμφέροντά του ήταν στη Γερμανία, πήρε το μέρος του Ερρίκου Δ΄ των Σαλίων. Ο πεθερός του, που αντιτάχθηκε στο βασιλιά της Γερμανίας, έχασε το δουκάτο του της Βαυαρίας. Ο Ερρίκος Δ΄ του ζήτησε να χωρίσει την Εθελίνδη και όταν ο Γουέλφος Α΄ υπάκουσε, τον αντάμειψε με το δουκάτο του πεθερού του το 1070.

Κατά την Έριδα της περιβολής άλλαξε στρατόπεδο και υποστήριξε τον Γρηγόριου Ζ΄ και τον υποψήφιό του για βασιλιά της Γερμανίας Ροδόλφο Ραϊνφέλντεν. Τότε ο Ερρίκος Δ΄ το 1077 κατέλαβε το δουκάτο της Βαυαρίας. Ο Γουέλφος Α΄ δεν μπορούσε να κάνει κάτι, διότι ο πάπας απειλούσε με αφορισμό. Με το θάνατο του Γρηγορίου Ζ΄ ο Γουέλφος Α΄ άρχισε να απομακρύνεται από τον υποψήφιο του πάπα. Νυμφεύτηκε σε 2ο γάμο την Τζούντιθ, κόρη του Βαλδουΐνου Δ΄ κόμη της Φλάνδρας.

Το 1089 ο γιος του νυμφεύτηκε τη Ματθίλδη της Κανόσα μαρκησία της Τοσκάνης, ένθερμη υποστηρίκτρια του πάπα και ο Γουέλφος Α΄ συνέσφιξε τις σχέσεις του με τον πάπα. Όταν όμως ο γιος του τη χώρισε έξι έτη αργότερα, ο Γουέλφος Α΄΄ επανόρθωσε τη σχέση του με τον Ερρίκο Δ΄, που του απέδωσε πάλι το δουκάτο της Βαυαρίας το 1096. Το επόμενο έτος απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Φούλκων Α΄ στο δουκάτο του Μιλάνου. Μάταια ο Γουέλφος Α΄ προσπάθησε να αποκτήσει κάτι από αυτό.

Ακολούθησε τη μικρή Σταυροφορία του 1099 που έγινε μετά την Α΄ Σταυροφορία. Στη διαδρομή επέτυχε να μην έρθουν σε αντιπαράθεση οι σταυροφόροι, που στην πορεία τους προς την Κωνσταντινούπολη λεηλατούσαν τα Ρωμαϊκά εδάφη, με τον Ιωάννη Β΄ Κομνηνού Ρωμαίου Αυτοκράτορα. Η κατάληξη των Σταυροφόρων ήταν τραγική: περνώντας από την Ηράκλεια-Κύβιστρα, κοντά στο Ικόνιο, έπεσαν σε ενέδρα των Σελτζούκων του Κιλίτζ Αρσλάν Α΄ σουλτάνου του Ικονίου. Ο ίδιος ο Γουέλφος Α΄ δραπέτευσε και επιστρέφοντας στην πατρίδα του, απεβίωσε στην Πάφο της Κύπρου το 1101. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Γουέλφος Β΄.

Οικογένεια

Νυμφεύτηκε πρώτα την Εθελίνδη του Νορτχάιμ, κόρη του Όθωνα Β΄ δούκα της Βαυαρίας, την οποία χώρισε.

Έπειτα νυμφεύτηκε τη Τζούντιθ, κόρη του Βαλδουΐνου Δ΄ κόμη της Φλάνδρας. Είχε τέκνα:

  • Γουέλφος Β΄ 1072-1120, δούκας τη Βαυαρίας.
  • Ερρίκος Θ΄ 1075-1126, δούκας της Βαυαρίας.
  • Κουνίτσα (απεβ. 1120), σύζυγος του Φρειδερίκου Ρόκο κόμη του Ντίεσεν.

Πηγές

  • Mary Dockray-Miller, The Books and the Life of Judith of Flanders, (Ashgate Publishing, 2015), 74.
  • www.genealogie-mittelalter.de
  • Sir Andrew Halliday Annals of the House of Hannover, v.1, London, 1826. at Google Books
  • Ancestral Roots of Certain American Colonists Who Came to America Before 1700 by Frederick Lewis Weis, Line 166-23
  • The Plantagenet Ancestry by William Henry Turton, Page 40
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Welf I, Duke of Bavaria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).