Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναξιμένης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

μ (Αναστροφή της επεξεργασίας από τον Asiatologist (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό [[Χρήστ...)
=== Κοσμογονία - Κοσμολογία ===
Ο Αναξιμένης διαμόρφωσε τόσο την [[κοσμολογία]] όσο και την [[κοσμογονία]] του με επίκεντρο το στοιχείο του αέρα και τις μεταβολής του:
Ο κόσμος προέκυψε από τον αδιαφοροποίητο αέρα. Το σχήμα του Σύμπαντος πιστεύει ότι είναι ημισφαιρικό. Τα ουράνια σώματα έχουν πύρινη φύση και προέκυψαν από τους υγρούς ατμούς που αναδίδονται από τα υγρά μέρη της γης. Ανεβαίνοντας οι ατμοί αραιώνουν τόσο, που γίνονται φωτιά και όπως η [[γη]] υποβαστάζονται από τον αέρα. Με την θεωρία της πύκνωσης και της αραίωσης ο Αναξιμένης εξηγούσε επίσης και διάφορα μετεωρολογικά φαινόμενα (βροχή, σύννεφα κ.λπ.) (Ψευδο-Πλούταρχος[[Ψευδοπλούταρχος]], ''Στρωματείς'', 3 [DK 13A6])
 
Ο Αναξιμένης παρουσιάζει τη [[Γη]] ως πλατύ δίσκο μεγάλης έκτασης που στηριζόταν στον αέρα, μιας και είχε διαπιστώσει ότι στον αέρα συγκρατούνται καλύτερα τα σώματα με μεγαλύτερη επιφάνεια. Ο [[Αριστοτέλης]] αναφέρει ότι η ακινησία της Γης, στην οποία πίστευε ο Αναξιμένης, όπως και ο [[Αναξαγόρας]] και ο [[Δημόκριτος]], οφειλόταν στο πλατύ της σχήμα.
75.780

επεξεργασίες