Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Δοκιμασία X2»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
== Προϋποθέσεις Ελέγχου Ανεξαρτησίας==
Οι προϋποθέσεις για να είναι αξιόπιστος ο έλεγχος ανεξαρτησίας χ τετράγωνο² είναι:
; [[Τυχαίο δείγμα]]
: Το δείγμα δεδομένων είναι μια τυχαία δειγματοληψία από έναν πληθυσμό, όπου κάθε παρατήρηση έχει ίση πιθανότητα επιλογής. Υπάρχουν και άλλες παραλλαγές του ελέγχου για πολύπλοκα δείγματα, στα οποία τα δεδομένα έχουν βάρη καθώς και παραλλαγές στις οποίες έχει γίνει σκόπιμη δειγματοληψία.
; Μέγεθος Δείγματος
: Γίνεται η υπόθεση ότι το δείγμα έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος. Εάν μια χ τετράγωνο² δοκιμή διεξάγεται σε ένα δείγμα με μικρό μέγεθος, τότε το τεστ θα αποδώσει ένα ανακριβές συμπέρασμα. Ο ερευνητής, χρησιμοποιώντας τοτον χ² τετράγωνο τεστέλεγχο σε μικρά δείγματα, θα μπορούσε να καταλήξει σε [[Σφάλματα τύπου Α και Β|σφάλμα τύπου Β]].
; Ποσοστό Αναμενόμενων Συχνοτήτων
: Το ποσοστό των αναμενόμενων συχνοτήτων που είναι μικρότερες από το 5, δε θα πρέπει να υπερβαίνει το 20% και καμιάδε θα πρέπει να υπάρχει συχνότητα ίση με 0. Όταν η υπόθεση αυτή δεν πληρείται, εφαρμόζεται η διόρθωση του Yates. Εάν παραβιάζεται αυτή η προϋπόθεσηή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο έλεγχος Fisher.
; Ανεξαρτησία
: Γίνεται η υπόθεση ότι οι παρατηρήσεις είναι πάντα ανεξάρτητες η μία από την άλλη. Αυτό σημαίνει ότι το χ τετράγωνο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο συσχετιζόμενων δεδομένων. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το τεστ του McNemar.
45

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης