Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Θεοφανώ Σκλήραινα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Οινοποιία
μ (Οινοποιία)
 
==Η Αυτοκράτειρα Θεοφανώ==
Ο Όθων Β' διαδέχθηκε τον πατέρα του στις 8 Μαϊου 973. Η Θεοφανώ ακολούθησε τον σύζυγό της σε όλα τα ταξίδια του και το ότι μνημονεύεται στο ένα τέταρτο όλων των επίσημων αυτοκρατορικών εγγράφων καταδεικνύει τη σημαντική επιρροή της στις υποθέσεις τής αυτοκρατορίας. Είναι επίσης γνωστό ότι βρισκόταν σε συνεχείς προστριβές με την πεθερά της, Αδελαϊδα τής Ιταλίας, πράγμα πού οδήγησε σε αποστασιοποίηση τής τελευταίας από τον γιο της ΟθωναΌθωνα. Σύμφωνα με τον αββάαβά Odilo τού Cluny, η Αδελαϊδα δήλωσε πολύ ευτυχής όταν "αυτή η Ελληνίδα" πέθανε.
 
Η Θεοφανώ επικρίθηκε για την "τρυφηλότητάτρυφηλότητα" της, δεδομένου ότι έκανε μπάνιο κάθε μέρα και εισήγαγε τα πολυτελή ενδύματα και κοσμήματα στη Γερμανία. Πιστώνεται, επίσης, με την εισαγωγή τού πηρουνιού στη Δυτική Ευρώπη - οι χρονογράφοι αναφέρουν την έκπληξη των συνδαιτημόνωνσυνδαιτυμόνων της όταν "χρησιμοποίησε ένα χρυσό εργαλείο με δύο μύτες για να φέρει την τροφή στο στόμα της" αντί να χρησιμοποιήσει τα χέρια της, όπως έκαναν όλοι οι άλλοι.
 
Λέγεται επίσης ότι προσέφερε ως δώρο στόν σύζυγο της ρίζες αμπελιών προερχόμενες από τήν Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καί δίδαξε τήν αμπελουργία στούς υπηκόους της .Τά αμπέλια φυτεύτηκαν στίς όχθες τού Ρήνου καί απετέλεσαν τήν βάση γιά τήν παραγωγή τής ομώνυμης ποικιλίας.
Ο Οθων Β' πέθανε ξαφνικά στις 7 Δεκεμβρίου 983, στα 28 του χρόνια, πιθανώς από ελονοσία. Ο μόλις τριών ετών γιος του, Οθων Γ' είχε ήδη ανακηρυχθεί Βασιλεύς των Ρωμαίων κατά την Πεντηκοστή τού ίδιου έτους στη Βερόνα. Τα Χριστούγεννα, η Θεοφανώ φρόντισε για την στέψη του από τον αρχιεπίσκοπο τού Mainz, [[Willigis]], στον καθεδρικό ναό τού Aachen, με την ίδια να κυβερνά ως Αυτοκράτειρα έως τον θάνατό της, στα 991.
 
Ο ΟθωνΌθων Β' πέθανε ξαφνικά στις 7 Δεκεμβρίου 983, στα 28 του χρόνια, πιθανώς από ελονοσία. Ο μόλις τριών ετών γιος του, ΟθωνΌθων Γ' είχε ήδη ανακηρυχθεί Βασιλεύς των Ρωμαίων κατά την Πεντηκοστή τού ίδιου έτους στη Βερόνα. Τα Χριστούγεννα, η Θεοφανώ φρόντισε για την στέψη του από τον αρχιεπίσκοπο τού Mainz, [[Willigis]], στον καθεδρικό ναό τού Aachen, με την ίδια να κυβερνά ως Αυτοκράτειρα έως τον θάνατό της, στα 991.
 
==Παραπομπές==
10

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης