Απόσταξη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Αναίρεση - Ατεκμηρίωτο
Γραμμή 14: Γραμμή 14:
{{Φυσικές μέθοδοι διαχωρισμού μιγμάτων}}
{{Φυσικές μέθοδοι διαχωρισμού μιγμάτων}}


==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
== Ιστορία ==
O Αριστοτέλης έγραψε για τη διαδικασία στα Μετεωρολογικά του και ακόμη ότι «το συνηθισμένο κρασί κατέχει ένα είδος εκπνοής, και γι' αυτό δίνει μια φλόγα». Αργότερα απόδειξη της απόσταξης προέρχεται από Έλληνες αλχημιστές που εργάζονται στην Αλεξάνδρεια τον 1ο αιώνα μ.Χ. Το αποσταγμένο νερό έχει γίνει γνωστό από τουλάχιστον το 200, όταν ο Αλέξανδρος της Αφροσιάδας περιγράφει τη διαδικασία. Απόσταξη στην Κίνα θα μπορούσε να αρχίσει κατά τη διάρκεια της Ανατολικής Δυναστείας Χαν (1ος-2ος αιώνας), αλλά τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η πραγματική απόσταξη ποτών άρχισε στο Jin και νότια των δυναστιών Song. Ένα ακόμα βρέθηκε σε αρχαιολογικό χώρο στο Qinglong, Hebei που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Αποσταγμένα ποτά ήταν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της δυναστείας Γιουάν. Οι Άραβες έμαθαν τη διαδικασία από τους Αλεξανδρινούς και την χρησιμοποιούν εκτενώς σε χημικά πειράματα τους.

== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
{{βικιλεξικό}}
{{βικιλεξικό}}
[[Κατηγορία:Φυσικές διεργασίες]]
[[Κατηγορία:Φυσικές διεργασίες]]

Έκδοση από την 15:15, 6 Νοεμβρίου 2016


Απόσταξη ονομάζεται η μέθοδος με την οποία απομονώνεται ένα υγρό συγκεκριμένου σημείου βρασμού από ένα μείγμα.

Με τη μέθοδο αυτή θερμαίνεται ένα μείγμα που περιέχει υγρό μέχρι το υγρό να βράσει, οπότε σχηματίζει ατμούς. Οι ατμοί αυτοί οδηγούνται σε σχετική διάταξη ενός μέσου που λέγεται συμπυκνωτής όπου εκεί ψύχονται και μετατρέπονται σε "καθαρότερη μορφή υγρού".

Κλασματική απόσταξη ονομάζεται η ίδια μέθοδος με τη διαφορά ότι σ΄ αυτή επιχειρείται απόσταξη υγρών (με διαφορετικά σημεία βρασμού), που βρίσκονται στο ίδιο μείγμα. Έτσι στην κλασματική απόσταξη κάθε υγρό βράζει σε διαφορετική θερμοκρασία, γεγονός που επιτρέπει τη συγκέντρωση - και αντίστοιχα συμπύκνωση - των ατμών τους ξεχωριστά. Είναι ευνόητο ότι η απομόνωση υγρών με κλασματική απόσταξη ξεκινά από το υγρό που έχει το χαμηλότερο σημείο βρασμού. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στη βιομηχανία του πετρελαίου, για το διαχωρισμό του αργού πετρελαίου στα συστατικά του.

Σημειώνεται ότι ορισμένα μείγματα υγρών είναι αδύνατο να διαχωριστούν με αυτή τη μέθοδο, καθώς και τα δύο συστατικά ζέουν στην ίδια θερμοκρασία. Ένα τέτοιο μείγμα ονομάζεται αζεοτροπικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αζεοτροπικού μίγματος αποτελεί το μείγμα 95% αιθυλικής αλκοόλης και 5% νερού.

Απόσταξη υπό κενό

Απόσταξη υπό κενό είναι μία μέθοδος απόσταξης στην οποία η πίεση είναι μικρότερη από την τάση ατμών του υγρού μίγματος (συνήθως μικρότερη από την ατμοσφαιρική). Επειδή η θερμοκρασία βρασμού μιας ουσίας είναι ανάλογη της πίεσης, το πτητικό συστατικό θα εξατμιστεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι