Λέλα Καραγιάννη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Αντικατάσταση της σελίδας με '{{πληροφορίες προσώπου}} Η λελα καραγιαννη ηταν στριπτιτζου σε ενα μπαρ στην...'
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πληροφορίες προσώπου}}
{{πληροφορίες προσώπου}}
Η λελα καραγιαννη ηταν στριπτιτζου σε ενα μπαρ στην αθηνα..Την πηδαγαν για 20 ευρω
Η '''Λέλα (Ελένη) Καραγιάννη''' ([[24 Ιουνίου]] [[1898]] - [[8 Σεπτεμβρίου]] [[1944]]) ήταν [[Έλληνες|Ελληνίδα]] αντιστασιακός, αρχηγός της κατασκοπευτικής οργάνωσης ''Μπουμπουλίνας''. Πιάστηκε από την Ειδική Ασφάλεια και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές λίγο πριν την [[Απελευθέρωση]] της Ελλάδας.


==Νεανικά χρόνια==
Η '''Λέλα (Ελένη) Καραγιάννη''' γεννήθηκε το 1898 στο χωριό [[Λίμνη Ευβοίας|Λίμνη της Εύβοιας]] αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην [[Αθήνα]]. Παντρεύτηκε τον φαρμακοποιό Γεώργιο Καραγιάννη, με τον οποίο απέκτησαν επτά παιδιά.
==Οργάνωση «Μπουμπουλίνα» ==
Κατά την [[κατοχή]], έγινε μέλος της αντίστασης, μετατρέποντας το σπίτι της σε αρχηγείο της [[Μπουμπουλίνα (αντιστασιακή οργάνωση)|οργάνωσης «Μπουμπουλίνα»]]. Την οργάνωση δημιούργησε και χρηματοδότησε η ίδια, το 1941. Τον Οκτώβρη του 1941 συνελήφθη και μετά από 7 μήνες απελευθερώθηκε. Στόχος της οργάνωσης ήταν η φυγάδευση Βρετανών στρατιωτών (είχε οργανώσει δίκτυο 150 στρατιωτών) στο Κάιρο αλλά και δολιοφθορές κατά του εχθρού. Η οργάνωση διώχθηκε ανηλεώς από την [[Διεύθυνση Ειδικής Ασφαλείας του Κράτους]] κάτι που στοίχισε την μεταπολεμική δικαστική καταδίκη των μελών της Ειδικής Ασφάλειας<ref>Ιάσονας Χανδρινός, Το τιμωρό χέρι του λαού-Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα 1942-1944, εκδόσεις Θεμέλιο σελ 148</ref>.

Η Καραγιάννη δημιούργησε και δίκτυο κατασκοπείας το οποίο μεταξύ άλλων συγκέντρωσε πληροφορίες για την κίνηση των γερμανικών πλοίων, υπέκλεψε σχεδιαγράμματα αεροδρομίων, διοχέτευσε πληροφορίες για Έλληνες συνεργάτες των αρχών κατοχής.<ref>Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα, Τόμος Γ', Μέρος Β' Κατοχή - Αντίσταση, 2007, Οι οργανώσεις της Αντίστασης, Μιχάλης Λυμπεράτος εκδόσεις Βιβλιόραμα σελ 63</ref>

==Σύλληψη==
Τον καλοκαίρι του [[1944]], η Λέλα Καραγιάννη είχε γίνει και συνεργάτης του κατασκοπευτικού [[Κατασκοπευτικό δικτύο Απόλλων|δικτύου του Απόλλωνα]], οπότε και συνελήφθη μαζί με πέντε από τα παιδιά της και βασανίστηκε στα [[κρατητήρια της οδού Μέρλιν]]. Η σύλληψη έγινε καθώς ο συνεργάτης των Γερμανών Γιώργος Ριζόπουλος ζήτησε από την Καραγιάννη να μεσολαβήσει για να τον συνδέσει μαζί με τον αρχηγό των ταγμάτων ασφαλείας [[Βασίλειος Ντερτιλής|Ντερτιλή]], με το δίκτυο του Απόλλωνα. Ο Ριζόπουλος όμως συνελήφθη και κατέδωσε τη Καραγιάννη με αποτέλεσμα τη σύλληψη της μαζί με 2 συνεργάτες της.
Η Καραγιάννη είχε αναφέρει ότι σε μελλοντική απόβαση των Βρετανών τα [[τάγματα ασφαλείας]] θα μπορούσαν να ''προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες''<ref>[http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/17487#page/312/mode/2up Σαμπατακάκης,Θεόδωρος (2003, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών), Οι Βρετανικές υπηρεσίες κατά την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα σελ 311-312]</ref>.

==Εκτέλεση==
Μεταφέρθηκε στο [[στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου]] και ύστερα από λίγο διάστημα εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στο παρακείμενο [[άλσος Χαϊδαρίου]] μαζί με άλλους 59<ref>Οφειλόμενη τιμή στους τελευταίους εκτελεσμένους από τους Ναζί στο αλσύλλιο Χαϊδαρίου στις 8-9-1944 https://patratora.gr/archives/187300 ιστοσελίδα patratora.gr, ανακτήθηκε στις 27/9/2016</ref> αγωνιστές της Αντίστασης στη πλειοψηφία τους συνεργάτες της [[Επιχειρήσεις Ειδικών Αποστολών|S.O.E]] , στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, περίπου ένα μήνα πριν από την Απελευθέρωση.<ref>[http://www.tovima.gr/society/article/?aid=493165 Η ιστορία της Λέλας Καραγιάννη Ποια ήταν η αγωνίστρια της Αντίστασης που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/01/2013 , Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, ανακτήθηκε στις 27/9/2016]</ref> Η εκτέλεση της πιθανόν να ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής των Ες Ες των [[Βάλτερ Σιμάνα]] και [[Βάλτερ Μπλούμε]] η οποία παρέκαμψε την πιο μετριοπαθή πολιτική των Γερμανών στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο<ref>Σαμπατακάκης,Θεόδωρος (2003, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών), Οι Βρετανικές υπηρεσίες κατά την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα σελ 319-320</ref>.

==Υστεροφημία==
Μετά θάνατον της απενεμήθη το [[Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας]] από την [[Ακαδημία Αθηνών]] και ο τιμητικός τίτλος [[Δίκαιοι των Εθνών|Δίκαιη των Εθνών]] από το [[Γιαντ Βασσέμ]], το Ίδρυμα για την Μνήμη των Μαρτύρων και των Ηρώων.
Στη συμβολή των οδών Λέλας Καραγιάννη αριθ. 1 και Σταυροπούλου στην Αθήνα, κοντά στην Πλατεία Αμερικής υπάρχει η [[Οικία Λέλας Καραγιάννη]]. Μαρμάρινη προτομή της Λένα Καραγιάννη τοποθετήθηκε στην οδό Τοσίτσα στα Εξάρχεια το 1963 και είναι έργο της γλύπτριας Λουκίας Γεωργαντή. Στις 26 Σεπτεμβρίου [[2016]] βανδάλισαν το γλυπτό αποκεφαλίζοντάς το. <ref>{{cite book|title=Βανδαλισμός της προτομής της Λέλας Καραγιάννη στα Εξάρχεια|year=26 Σεπτεμβρίου 2016|publisher=Εφημερίδα Ναυτεμπορική|url=http://www.naftemporiki.gr/story/1152080/bandalismos-tis-protomis-tis-lelas-karagianni-sta-eksarxeia}}</ref>

Ένα από τα παιδιά της, ο επίσης αντιστασιακός [[Νέλσων Καραγιάννης]] πέθανε στο [[Ντένβερ]] των [[ΗΠΑ]] στις 12 Νοεμβρίου 1984, έπειτα από καρδιακή προσβολή.<ref>Απογευματινή, Πέθανε από καρδιά ο Ν. Καραγιάννης, φύλλο 23-11-1984.</ref>

==Παραπομπές==
{{παραπομπές}}
{{DEFAULTSORT:Καραγιαννη Λελα}}
{{DEFAULTSORT:Καραγιαννη Λελα}}
[[Κατηγορία:Έλληνες Αντιστασιακοί]]
[[Κατηγορία:Έλληνες Αντιστασιακοί]]

Έκδοση από την 16:43, 3 Νοεμβρίου 2016

Λέλα Καραγιάννη
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Λέλα Καραγιάννη (Ελληνικά)
Γέννηση24  Ιουνίου 1898
Λίμνη Εύβοιας
Θάνατος8  Σεπτεμβρίου 1944[1][2]
Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου
Αιτία θανάτουτραύμα από πυροβολισμό και εκτέλεση[3]
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαναστάτρια
ΣυγγενείςΛασκαρίνα Μπουμπουλίνα (προγιαγιά)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΔίκαιοι των Εθνών (13  Σεπτεμβρίου 2011)[3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η λελα καραγιαννη ηταν στριπτιτζου σε ενα μπαρ στην αθηνα..Την πηδαγαν για 20 ευρω