Συνθήκη των Ηλυσίων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
 
Η '''Συνθήκη των Ηλυσίων''' ήταν μια συνθήκη φιλίας μεταξύ [[Γαλλία|Γαλλίας]] και [[Δυτική_Γερμανία|Δυτικής Γερμανίας]], η οποία υπεγράφη από τον Πρόεδρο [[Σαρλ_ντε_Γκωλ|Σαρλ ντε Γκωλ]] και τον Καγκελάριο [[Κόνραντ_Αντενάουερ|Κόνραντ Αντενάουερ]] στις 22 Ιανουαρίου του 1963 στο Μέγαρο Ηλυσίων στο Παρίσι. Με την υπογραφή αυτής της συνθήκης, η Γερμανία και η Γαλλία καθιέρωσαν νέα θεμέλια για τις σχέσεις τους και τερμάτισαν αιώνες αντιπαλότητας μεταξύ τους.
 
== Περιεχόμενο συνθήκης ==
Μόλις δύο μήνες μετά την υπογραφή της συνθήκης φιλίας, ξέσπασε μια νέα διαμάχη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Ο Πρόεδρος ντε Γκωλ ήθελε η συνθήκη αυτή να κάνει την Δυτική Γερμανία αποστασιοποιημένη και να την απομακρύνει απο την προστασία των [[ΗΠΑ]]. Θεωρούσε την Δυτική Γερμανία (και τα άλλα κράτη μέλη της [[Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα|Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητα]]<nowiki/>ς) ως υποτελείς στην Ουάσιγκτον.Το αξιοσημείωτο της συνθήκης ηταν το ότι δεν έκανε καμία αναφορά στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το [[ΝΑΤΟ]] ή την [[Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου]].
 
Ωστόσο, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ [[Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι|Τζον Κένεντι]] εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το θέμα αυτό στον πρέσβη της Δυτικής Γερμανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες,το [[Μπούντεσταγκ]] επικυρώσε τη συνθήκη με ένα προοίμιο το οποίο καλούσε τη Γαλλία και τη Δυτική Γερμανία να ακολουθήσουν στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, την Βρετανίαςείσοδο ενδεχόμενητης είσοδοςΒρετανίας στην ΕΟΚ, για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στο πλαίσιο της GATTΓενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίους, και τέλος για την στρατιωτική ολοκλήρωση της Δύσης στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
 
 
215

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης