Μητροπολιτικός δήμος της Κωνσταντινούπολης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
IM-yb (συζήτηση | συνεισφορές)
Δημιουργία λήμματος
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 12:41, 15 Οκτωβρίου 2016

Μητροπολιτικός δήμος
της Κωνσταντινούπολης
Αρχείο:İstanbul Büyükşehir Belediyesi (logo).png
Ίδρυση1855
ΤύποςΜητροπολιτικός δήμος
ΈδραΤουρκία
Ιστότοποςibb.gov.tr

Ο μητροπολιτικός δήμος της Κωνσταντινούπολης[1] (τουρκικά: İstanbul Büyükşehir Belediyesi) είναι δημόσιος φορέας της Κωνσταντινούπολης, αρμόδιος για υποθέσεις εντός των ορίων της δικαιοδοσίας του. Το δημαρχείο βρίσκεται στο Σαράτσχανε.

Ιστορία

Η Κωνσταντινούπολη, από την ίδρυσή της έχει φιλοξενήσει πολλούς πολιτισμούς και έχει χρησιμοποιηθεί επί σειρά ετών ως πρωτεύουσα. Σε αυτή στεγάζονταν βασιλείς, αυτοκράτορες και σουτλάνοι. Επί οθωμανικής περιόγου, οι άνθρωποι που κατείχαν θέσεις στις δημοτικές υπηρεσίες ήταν γυναίκες. Ο όρος belediye ήταν ο αντίστοιχος των δήμων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το δήμο διοικούσε ο δήμαρχος.

Ο δήμος, με τη σύγχρονη έννοια του όρου, επί οθωμανικής περιόδου, έκανε την εμφάνισή του ως κρατική υπηρεσία κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου. Το 1877, με την πράξη που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, η Κωνσταντινούπολη χωρίστηκε σε 20 ξεχωριστές περιοχές. Το συμβούλιο, το οποίο διοριζόταν από το Σουλτάνο, αποτελούνταν από 6 μέλη και το δήμαρχο.

Το 1913, η διαίρεση του δήμου αναθεωρήθηκε. Πλέον οι περιοχές του δήμου ήταν 9. Με την εντολή της 3ης Απριλίου του 1930, οι περιοχές του δήμου έγιναν 10. Ακολούθησαν αρκετές αυξομειώσεις των περιοχών του δήμου από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Δικαιοδοσία

Στις 22 Ιουλίου του 2004, ημέρα δημοσίευσης των μητροπολιτικών ορίων στην επίσημη εφημερίδα του κράτους (T.C. Resmî Gazete), τα εδαφικά όρια του δήμου άλλαξαν.

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα İstanbul Büyükşehir Belediyesi της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).