Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Κομητεία της Ενπούριες»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
μ
Προέκυψε στα πλαίσια της φραγκικής [[Ισπανική Μαρκιωνία|Ισπανικής Μαρκίας]] γύρω στο 785 ως έδαφος που εξαρτάτο από τη γειτονική κομητεία της Ζιρόνα. Ο πρώτος γνωστός κόμης φαίνεται να ήταν ο Ερμενγκέ (πιθ. 813-817). Στη συνέχεια ενώθηκε με τη γειτονική κομητεία του Ροσελιό· για τον επόμενο αιώνα διατηρήθηκε κάτω από την άμεση σχεδόν εξουσία του βασιλιά της [[Φραγκία|Φραγκίας]], στο σημείο του να χρησιμοποιηθεί ως ναυτική δύναμη κρούσης εναντίον του [[Εμιράτο της Κόρδοβας|Εμιράτου της Κόρδοβας]]. Οι κάτοικοι εκμεταλλευόμενοι τα καράβια τους επιδίδονταν και στην [[πειρατεία]].<ref>Balañà i Abadia, σελ. 129.</ref>
 
Το 813 ο στόλος της κομητείας κατανίκησε μαυριτανούς πειρατές στα ανοικτά της [[Μαγιόρκα]].<ref>Balañà i Abadia, σελ. 128.</ref> Γύρω στο 859 [[Βίκινγκ]] κατέστρεψαν ολοσχερώς την πρωτεύουσα Σαν Μαρτί. Το 891 δεκαπέντε πλοία της κομητείας επιτέθηκαν εναντίον του μουσουλμανικού λιμανιού της Πετσίνα, κοντά στην [[Αλμερία]]. Η καταστροφή της πρωτεύουσας επαναλήφθηκε το 935 από ένα ισχυρό εκστρατευτικό απόσπασμα του [[Χαλιφάτο της Κόρδοβα|Χαλιφάτου]] που κατέκαψε τα πλοία και τις νεωρούς.<ref>Balañà i Abadia, σελ. 130.</ref> Με τον θάνατο του αδελφού του πρώτου ανεξάρτητου κυρίαρχου των καταλανικών κομητειών, [[Βιλφρέδος ο Τριχωτός|Βιλφρέδου του Τριχωτού]], Μιρό του Γηραιού, ο Σουνιάριος έγινε ο πρώτος ανεξάρτητος κυρίαρχος των ενωμένων κομητειών της [[Κομητεία της Ενπούριες|Ενπούριες]] και του Ροσελιό.
 
Η οριστική διάσπαση της ένωσης συνέβη το 991, με τον Ούγο Α΄ να είναι ο πρώτος κόμης της Ενπούριες. Η μεταφορά της πρωτεύουσας στην Καστελιό μάλλον έλαβε χώρα στα μέσα του 11ου αιώνα<ref>Balañà i Abadia, σελ. 135.</ref>. Ο Πόντιος A΄ την ίδια εποχή υπήρξε ο πρώτος κόμης που δήλωσε υποτελής του κόμη της Βαρκελώνης. Έκτοτε οι κόμητες συμμετείχαν στην πολιτική ζωή των καταλανικών κομητειών που οριζόταν από την παραπάνω κομητεία, την ισχυρότερη και αδιαμφισβήτητη κυρίαρχο της Καταλονίας. Επίσης συμμετείχαν και στις στρατιωτικές εκστρατείες όπως αυτή της μάχης του Μυρέ ή της κατάκτησης του Βασιλείου της Μαγιόρκα και της [[Βασίλειο της Βαλένθια|Βαλένθια]], συνεισφέροντας εποίκους ιδιαίτερα στον εποικισμό των Βαλεαρίδων.
2.591

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης