Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Κουρτ Σβίττερς»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Γεννήθηκε το [[1887]] στο [[Αννόβερο]], όπου την περίοδο [[1908]]-[[1909]] παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή τεχνών ''Kunstgewerbeschule''. Στη συνέχεια, συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Τεχνών της [[Δρέσδη|Δρέσδης]], μέχρι το [[1914]]. Τα πρώτα του καλλιτεχνικά έργα ήταν εμπνευσμένα από τον [[κυβισμός|κυβισμό]] και τον [[εξπρεσιονισμός|εξπρεσιονισμό]]. Το [[1918]], πραγματοποίησε τα πρώτα έργα [[κολάζ]] και την ίδια περίοδο ήρθε σε επαφή με το [[ντανταϊσμός|ντανταϊστικό]] κινημα. Η γνωριμία του με τον [[Ζαν Αρπ]] υπήρξε καθοριστική, καθώς υπό την επίδρασή του εγκατέλειψε τα καθιερωμένα ακαδημαϊκά αισθητικά πρότυπα. Ο ίδιος εισήγαγε τον όρο ''Merz'', προκειμένου να περιγράψει το σύνολο του καλλιτεχνικού του έργου, το οποίο αν και υπήρξε εν γένει συγγενικό με το ντανταϊστικό κίνημα, διατήρησε παράλληλα κάποια απόσταση από αυτό. Αποτέλεσε μέλος της [[ντανταϊσμός|ντανταϊστικής]] ομάδας του [[Βερολίνο|Βερολίνου]], ωστόσο μετά από διαφωνίες, εγκατέλειψε και εγκαταστάθηκε στο [[Αννόβερο]]. Ιδιαίτερη συνεισφορά είχε στην αφηρημένη ηχητική ποίηση των ντανταϊστών και ειδικότερα με το ποίημα ''Ursonate''.
Από το [[1923]] και για συνολικά εννέα χρόνια υπήρξε ο εκδότης του περιοδικού ''Merz''. Τον ίδιο χρόνο, ξεκίνησε την κατασκευή του έργου που αναφέρεται ως ''Merzbau'', ένα κολάζ σε τρεις διαστάσεις, με κάθε είδους αντικείμενα που συνέλεγε ο ίδιος - μεταξύ αυτών και προσωπικά αντικείμενα συναισθηματικής αξίας - και τα οποία σχημάτιζαν σταδιακά ένα είδος ''κτίσματος''. Αυτό αποτέλεσε το έργο ζωής του Σβίττερς, που βρισκόταν διαρκώς υπό εξέλιξη και το οποίο δημιούργησε από την αρχή τρεις φορές, αρχικά στο [[Αννόβερο]], όπου καταστράφηκε στο [[Β' Παγκόσμιος Πόλεμος|Β' Παγκόσμιο πόλεμο]] κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, αργότερα στη Νορβηγία όπου κάηκε το [[1951]] και τέλος στην Αγγλία, το μοναδικό ''Merzbau'' (γνωστό και ως ''Merzbarn'') που διασώθηκε.
Τον Ιανουάριο του [[1937]], εγκατέλειψε τη [[Γερμανία]] και εγκαταστάθηκε στη [[Νορβηγία]]. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, φιλοξενήθηκαν έργα του στην έκθεση ''Παρακμιακής Τέχνης'' (''Entartete Kunst'') που διοργάνωσε το ναζιστικό καθεστώς της [[Γερμανία|Γερμανίας]] στο [[Μόναχο]]. Τρία χρόνια αργότερα, εξαιτίας της εισβολής των ναζιστικών δυνάμεων στη Νορβηγία, αναγκάστηκε εκ νέου να μετεγκατασταθεί, αυτή τη φορά με προορισμό την [[Αγγλία]]. Μέχρι το [[1945]], έζησε στο [[Λονδίνο]] και αργότερα στο Άμπλσαϊντ, όπου με χρηματοδότηση από το [[Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Νέα Υόρκη)|Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης]] ξεκίνησε τη δημιουργία του ''Merzbarn''. Πέθανε τον Ιανουάριο του [[1948]], αφήνοντας το έργο του ημιτελές.
200

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης