Οικογένεια Μπαχ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Η '''οικογένεια Μπαχ''' ήταν μεγάλη οικογένεια μουσικών από τη [[Γερμανία]]. Aποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία λόγω της εκπληκτικής πολιτιστικής της προσφοράς, αφού ανέδειξε περισσότερους από πενήντα μουσικούς. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο πρέπει να έπαιξε η αντίληψη που υπήρχε για τη μουσική ως είδος τέχνης που μπορούσε να καλλιεργηθεί και να περάσει από τη μια γενιά στην επόμενη. Η σταδιοδρομία ενός μέλους της οικογένειας στη μουσική αποφασιζόταν σχετικά νωρίς, και την (τουλάχιστον πρώιμη) εκπαίδευσή του αναλάμβαναν συνήθως άλλα μέλη της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο [[Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ]], που πήρε μαθήματα από τον μεγαλύτερο αδελφό του, [[Γιόχαν Κρίστοφ Μπαχ|Γιόχαν Κρίστοφ]], ενώ ο ίδιος με τη σειρά του υπήρξε δάσκαλος των παιδιών του αλλά και έξι ανιψιών του. Τα μέλη της οικογένειας έζησαν και εργάστηκαν κυρίως στην περιοχή της [[Θουριγγία|Θουριγγίας]]. Η συνεισφορά τους στη μουσική ζωή της περιοχής και ειδικά στο [[Έρφουρτ]] ήταν τόσο μεγάλη, ώστε μέχρι το 1793 οι μουσικοί της πόλης (Stadtpfeifer) αποκαλούνταν «Μπαχ», παρά το γεγονός πως κανείς δεν έφερε πλέον στην πόλη το όνομα της οικογένειας<ref>Andreas Kruse, ''Die Grenzgänge des Johann Sebastian Bach''. 2.&nbsp;Auflage, Springer, Berlin Heidelberg 2014, σελ.&nbsp;35, ISBN 978-3-642-54627-3</ref>.
 
Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ μελέτησε συστηματικά την ιστορία της οικογένειας και περίπου το 1735 ολοκλήρωσε την περίφημη Γενεαλογία του, η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα το πλέον αξιόπιστο κείμενο που διαθέτουμε για αυτή, ειδικά για τις παλαιότερες γενεές. Αν και το πρωτότυπο έργο δεν διασώζεται, γνωστά είναι ορισμένα αντίγραφά του, μεταξύ αυτών και η Γενεαλογία που έφερε στο φως ο [[Καρλ Φίλιπ Εμάνουελ Μπαχ]] το 1774-75 και περιέχει ορισμένες συμπληρωματικές πληροφορίες και διορθώσεις του ιδίου. Για ορισμένα μέλη της οικογένειας, αν και πιθανότατα συνδέονται με τον γενάρχη [[Φάιτ Μπαχ]] του κλάδου του Βέχμαρ, παραμένει δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ποιάποια είναι η θέση τους στο γενεαλογικό δέντρο των Μπαχ<ref name=grove>Christoph Wolff, et al. "Bach." ''Grove Music Online. Oxford Music Online''. Oxford University Press, 4 Αυγούστου 2016</ref>.
==Οικογενειακό δέντρο==
[[File:GeneaBach.jpg|right|thumb|550px|ΓενεαολογικόΓενεαλογικό δέντρο των μουσικών της οικογένειας Μπαχ. Οι παρενθέσεις μετά τα ονόματα αναφέρονται στην αρίθμηση που ακολουθεί ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ στη Γενεαλογία του (1-53) ή μεταγενέστερη συμπληρωματική αρίθμηση (>53) <ref name=tree>Wolff et al. (1993), σελ. 16-17</ref>.]]
Το σύνολο των μουσικών της οικογένειας Μπαχ περιλαμβάνει τα εξής μέλη:
* [[Φάιτ Μπαχ]] (περ. 1555 - 1619)

Μενού πλοήγησης