Ασπροβάλτα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Cinelab (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 40: Γραμμή 40:


== Αθλητισμός ==
== Αθλητισμός ==
Η Ασπροβάλτα κατά τους χειμερινούς μήνες αποτελεί για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, τον δημοφιλέστερο προορισμό για [[σέρφινγκ]] ενώ θεωρείται και ένα από τα πιο αξιόπιστα μέρη στην Ελλάδα σχετικά με την ύπαρξη κυματισμού απαραίτητου για την εξάσκηση του αθλήματος. Όταν μάλιστα τον χειμώνα όταν πνέει νότιος ανεμος υπάρχει μεγάλη προσέλευση αθλητών [[Σέρφινγκ]] στην παραλία της Ασπροβάλτας.<ref>http://www.timbertrail.gr/meey-the-sport/water-fun/158-surfing-pio-fun-den-ginetai.html</ref>.
Η Ασπροβάλτα κατά τους χειμερινούς μήνες αποτελεί δημοφιλή προορισμό για [[σέρφινγκ]] αφού όταν πνέει νότιος άνεμος θεωρείται ένα από τα πιο αξιόπιστα μέρη στην Ελλάδα για την εξάσκηση του αθλήματος.<ref>http://www.timbertrail.gr/meey-the-sport/water-fun/158-surfing-pio-fun-den-ginetai.html</ref> <ref>http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=39352&subid=2&pubid=129449485</ref> .
Ακόμη στην Ασπροβάλτα λειτουργεί κλειστό γυμναστήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου καθώς επίσης γήπεδα μπάσκετ και τένις.
Ακόμη στην Ασπροβάλτα λειτουργεί κλειστό γυμναστήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου καθώς επίσης γήπεδα μπάσκετ και τένις.



Έκδοση από την 10:35, 2 Σεπτεμβρίου 2016

Συντεταγμένες: 40°43′18″N 23°42′26″E / 40.72167°N 23.70722°E / 40.72167; 23.70722

Ασπροβάλτα
Πόλη
Εικόνα
Πανόραμα Ασπροβάλτας
Ασπροβάλτα is located in Greece
Ασπροβάλτα
Ασπροβάλτα
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρική Μακεδονία
ΔήμοςΒόλβης
Υψόμετρο0 m
Πληθυσμός2.405, 2.997, 1.806 και 2.838
Ταχυδρομικός κώδικας570 21
ΙστοσελίδαΔήμος Βόλβης

Η Ασπροβάλτα είναι μία παραθαλάσσια κωμόπολη του Δήμου Βόλβης στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Θεσσαλονίκης. Είναι ένα από τα πιό αξιόλογα καλοκαιρινά τουριστικά θέρετρα της Μακεδονίας και κατά την απογραφή του 2011 έχει 2.838 κατοίκους. Η Ασπροβάλτα βρίσκεται ανατολικά της Θεσσαλονίκης στα δυτικά παράλια του Στρυμονικού κόλπου και είναι προσβάσιμη μέσω της Εγνατίας Οδού.

Ιστορικά στοιχεία

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει εντοπίσει οργανωμένες οικιστικές εγκαταστάσεις των ύστερων κλασικών-πρώιμων ελληνιστικών χρόνων ενώ είναι γνωστό πως στα Ρωμαικά χρόνια η Αρχαία Εγνατία Οδός διέσχιζε την περιοχή. Σύμφωνα με έγγραφο του αρχείου της Μονής Σίμωνος Πέτρα, ο οικισμός Άσπρη Βάλτα κτίζεται στις αρχές του 16ου αιώνα στις νότιες παρυφές του όρους των Κερδυλλίων. Μετά τη Μικρασιατικής καταστροφής στην περιοχή εγκαταστάθηκαν 54 οικογένειες από το Ρένκιοϊ (Οφρύνιο) της Τρωάδος, κοντά στα Δαρδανέλλια της Μικράς Ασίας, μεταφέροντας πολλά κειμήλια όπως τη βιβλιοθήκη του σχολείου του Οφρυνίου. Οι Μικρασιάτες ανέπτυξαν τον οικισμό ενώ αργότερα οι απόδημοι συμπατριώτες τους από τις Η.Π.Α. βοήθησαν οικονομικά ώστε να ανεγερθεί στην Ασπροβάλτα πέτρινο σχολείο αλλά και ναός για να φυλάξουν τα κειμήλιά τους. Η ανάπτυξη του παραθαλάσσιου τουρισμού στα μέσα του 20οού αιώνα, οδήγησε στην μεγέθυνση του οικισμού με πολλές παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Αξιοθέατα

Αρχείο:Asprovalta.png
Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στην Ασπροβάλτα.
Αρχείο:Asprovalta 1.jpg
Ο παραλιακός πεζόδρομος στην Ασπροβάλτα.
  • Το Λαογραφικό Μουσείο Ασπροβάλτας.
  • Το Κέντρο πληροφόρησης για την παράκτια ζώνη του Στρυμονικού Κόλπου και του Κόλπου της Ιερισσού.
  • Ο Αρχαιολογικός χώρος στο "Λιοτόπι Ρουτσχέλη": κατά τις εργασίες διάνοιξης της σύγχρονης Εγνατίας οδού ανασκάφτηκε οικοδόμημα ύστερων κλασικών-πρώιμων ελληνιστικών χρόνων. Πρόκειται για ένα αυτόνομο και οργανωμένο συγκρότημα έκτασης πλέον των 3,5 στρέμματα στις χαμηλές υπώρειες του Κερδυλλίου όρους, με εξαίρετη θέα στον Στρυμονικό κόλπο.
  • Ο Ναός Αγίου Γεωργίου Ασπροβάλτας. Εντός του Ναού φυλάσσονται ιστορικές εικόνες που μετέφεραν οι Μικρασιάτες ως κειμήλια: δύο εικόνες του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας του 16ου - 17ου αιώνα, την εικόνα του Αγίου Νικολάου, δύο χρυσοκέντητες εικόνες και τη βιβλιοθήκη του σχολείου.
  • Τα Περιπατητικά μονοπάτια και διαδρομές στο Κερδύλλιο Όρος για ποδήλατα βουνού.
  • Το Φυσικό Πάρκο Αναψυχής Ασπροβάλτας.
  • Η Μονή του Αγίου Γεωργίου. Βρίσκεται στις δασόφυτες πλαγιές των Κερδυλίων, κοντά στον οικισμό της Ασπροβάλτας. Κτισμένη κατά το β΄ ήμισυ του 16ου αιώνα, η Μονή σήμερα έχει εγκαταλειφθεί. Διασώζεται το καθολικό, σταυροειδές με τέσσερις κολώνες, ίχνη της δυτικής και βόρειας κόρδας, καθώς και ο περίβολος. Η στέγη της Μονής καλύπτεται από σχιστόπλακες. Στο ιερό και στην πρόθεση διατηρούνται υπολείμματα τοιχογραφιών του 16ου αιώνα[1]

Αθλητισμός

Η Ασπροβάλτα κατά τους χειμερινούς μήνες αποτελεί δημοφιλή προορισμό για σέρφινγκ αφού όταν πνέει νότιος άνεμος θεωρείται ένα από τα πιο αξιόπιστα μέρη στην Ελλάδα για την εξάσκηση του αθλήματος.[2] [3] . Ακόμη στην Ασπροβάλτα λειτουργεί κλειστό γυμναστήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου καθώς επίσης γήπεδα μπάσκετ και τένις.

Κατασκηνώσεις

Στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν αρκετές παιδικές κατασκηνώσεις στις οποίες παραθερίζουν εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο.

Εικόνες

Δείτε επίσης

Παραπομπές

Πηγές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι