ΦΚ Ιντερνατσιονάλε Μιλάνο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
IM-yb (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ο IM-yb μετακίνησε τη σελίδα ΦΚ Ιντερνατσιονάλε Μιλάνου στη ΦΚ Ιντερνατσιονάλε Μιλάνο πάνω από την ανακατεύθυνση: σελ. συζήτησης
IM-yb (συζήτηση | συνεισφορές)
πηγή
Γραμμή 52: Γραμμή 52:
}}
}}


Η '''ΦΚ Ιντερνατσιονάλε Μιλάνο'''<ref>[http://www.e-soccer.gr/italy/item/1678-%CE%B9nter-eton-105 Ίντερ... ετών 108 ] e-soccer.gr</ref> ([[Ιταλική γλώσσα|ιταλικά]]: ''FC Internazionale Milano'', <small>ιταλική προφορά:</small> [[:en:Help:IPA for Italian|internat͡sjo'naːle]]) ή απλούστερα '''Ίντερ''', είναι [[Ποδόσφαιρο|ποδοσφαιρική ομάδα]] της [[Ιταλία]]ς με έδρα το [[Μιλάνο]]. Οι οπαδοί της ονομάζονται Ιντερίστι (Interisti) ή Νερατζούρι (Nerazzurri).
Η '''ΦΚ Ιντερνατσιονάλε Μιλάνο'''<ref>[http://www.e-soccer.gr/italy/item/1678-%CE%B9nter-eton-105 Ίντερ... ετών 108 ] e-soccer.gr</ref> ([[Ιταλική γλώσσα|ιταλικά]]: ''FC Internazionale Milano'',<ref>{{cite web |url=http://www.inter.it/en/organigramma |title=Organization Chart |website=F.C. Internazionale Milano&nbsp;– Official website |accessdate=6 July 2013}}</ref> <small>ιταλική προφορά:</small> [[:en:Help:IPA for Italian|internat͡sjo'naːle]]) ή απλούστερα '''Ίντερ''', είναι [[Ποδόσφαιρο|ποδοσφαιρική ομάδα]] της [[Ιταλία]]ς με έδρα το [[Μιλάνο]]. Οι οπαδοί της ονομάζονται Ιντερίστι (Interisti) ή Νερατζούρι (Nerazzurri).


==Ιστορία==
==Ιστορία==

Έκδοση από την 23:30, 1 Αυγούστου 2016

Ίντερ
Αρχείο:Internazionale (2014).png
Επίσημη ονομασίαFootball Club Internazionale
Milano S.p.A.
ΠροσωνύμιοNerazzurri (Νερατζούρι)
Ίδρυση1908
ΈδραΜιλάνο, Ιταλία
Στάδιο«Τζουζέπε Μεάτσα»
Μιλάνο, Ιταλία, Μιλάνο[1][2]
Χρώματαμπλε, μαύρο και χρυσό
Πρόεδρος Έρικ Τοχίρ
Προπονητής Ρομπέρτο Μαντσίνι
ΠρωτάθλημαΣέριε Α
Ιστότοποςinter.it
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η ΦΚ Ιντερνατσιονάλε Μιλάνο[3] (ιταλικά: FC Internazionale Milano,[4] ιταλική προφορά: internat͡sjo'naːle) ή απλούστερα Ίντερ, είναι ποδοσφαιρική ομάδα της Ιταλίας με έδρα το Μιλάνο. Οι οπαδοί της ονομάζονται Ιντερίστι (Interisti) ή Νερατζούρι (Nerazzurri).

Ιστορία

Η Ίντερ ιδρύθηκε το 1908 και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ιταλίας το 2010 για πέμπτη συνεχή φορά. Τα επίσημα χρώματά της είναι το γαλάζιο και το μαύρο, εξού και το προσωνύμιο "Nerazzurri" (μαυρογαλάζιοι). Το γήπεδο της Ίντερ είναι το Τζουζέπε Μεάτσα (Σαν Σίρο) του Μιλάνου, το οποίο μοιράζεται με τη Μίλαν. Η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη Ιντερνατσιονάλε (Internazionale) που σημαίνει Διεθνής. Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ιταλίας και της Ευρώπης.

Ιστορικά, στο Μιλάνο η Ίντερ (παρωνύμιο "bauscia", σε ελεύθερη απόδοση "αλαζόνες") εκπροσωπεί την αστική τάξη του κέντρου της πόλης, ενώ η Μίλαν (παρωνύμιο στην τοπική διάλεκτο "casciavit" δηλαδή "κατσαβίδια") τα λαϊκά στρώματα της βιομηχανικής περιφέρειας και τα εργατικά συνδικάτα. Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα είναι συγκεχυμένα. Η Μίλαν ελέγχεται από τον συντηρητικό βαρόνο των ΜΜΕ και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Ίντερ από τον κεντροαριστερό πετρελαιοβιομήχανο Μάσιμο Μοράτι.

Το 1964, η Ίντερ κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών αφού επικράτησε 3-1 της Ρεάλ Μαδρίτης στη Βιέννη.

Τα Ρεκόρ

Κατά το πρωτάθλημα του 2007 η Ίντερ έσπασε όλα τα κοντέρ συγκεντρώνοντας 97 βαθμούς, κάτι το οποίο αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του Ιταλικού ποδοσφαίρου και έκανε τις περισότερες σερί νίκες (17) όλων των εποχών στο Campionato. Είναι η μοναδική Ιταλική ομάδα που δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ στη Serie Β και επίσης είναι η μόνη στη χώρα της που κατέκτησε το treble δηλαδή Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ την ίδια περίοδο (2009-10).

Μάσιμο Μοράτι

Ο Μάσιμο Μοράτι, ιστορικός διοικητικός παράγοντας της Ίντερ.

Στις 18 Φεβρουαρίου 1995, 17 χρόνια μετά την προεδρεία του πατέρα του, Άντζελο, ο Μάσιμο Μοράτι αποκτά και πάλι την Ίντερ σε μια ταραχώδη περίοδο στην ιστορία του συλλόγου. Υπό την προεδρία του, η Ίντερ άρχισε να βελτιώνει τη θέση της στο πρωτάθλημα και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις όπου συμμετείχε. Αγορές παικτών όπως των Ronaldo και Vieri θεωρήθηκαν σημαντικές για την πρόοδο αυτή. Η Ίντερ κατακτά το κύπελλο UEFA το 1998. Το 2010, 4 χρόνια μετά το σκάνδαλο του Calciopoli, ο σύλλογος κερδίζει 5ο συνεχόμενο πρωτάθλημα αλλά και το champions league με προπονητή τον Ζοσέ Μουρίνιο, που μετακόμισε στην Μαδρίτη για λογαριασμό της Ρεάλ σε λιγότερο απο μία εβδομάδα μετά την κατάκτηση του τροπαίου.

Έμβλημα

Το έμβλημα της Ίντερ έχει εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου.

Τίτλοι

Διακεκριμένοι ποδοσφαιριστές

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 14260. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  2. 2,0 2,1 (Ιταλικά) SIRBeC.
  3. Ίντερ... ετών 108 e-soccer.gr
  4. «Organization Chart». F.C. Internazionale Milano – Official website. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι