Ποντικός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 16: Γραμμή 16:
}}
}}


Το '''ποντίκι''' ένα μικρό ζώο της κλάσης των [[Θηλαστικά|θηλαστικών]], και της τάξης των [[Τρωκτικά|τρωκτικών]]. Είναι το πιο γνωστό και το πιο διαδεδομένο τρωκτικό στον κόσμο. Είναι δραστήριο κατά το [[λυκόφως]] και τη νύχτα, παμφάγο, αρχίζει να αναζητά την τροφή του μόλις πέσει το σκοτάδι. Ζει σε μικρές "ανδροκρατούμενες" οικογενειακές ομάδες. Μερικές φορές τα αρσενικά δίνουν τρομερές μάχες για να εξασφαλίσουν την θέση τους στην ιεραρχία της ομάδας. Ζει δυόμιση χρόνια περίπου και είναι πολύ γόνιμος: Ζευγαρώνει όλο το χρόνο και το θηλυκό γεννά 4 έως 8 φορές το χρόνο, από 7 έως 10 μικρά κάθε φορά. Τα ποντικάκια μπορούν να έχουν τα δικά τους μικρά μόλις φτάσουν σε ηλικία 2 μηνών. Τα ποντίκια έχουν πολλούς εχθρούς, όπως τη [[γάτα]], τα [[φίδι]]α και την [[κουκουβάγια]] που περιορίζουν τους πληθυσμούς τους. Bέβαια ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι ο [[άνθρωπος]] που τα εξοντώνει είτε άμεσα (ποντικοφάρμακα,φόλες) είτε έμμεσα (φυτοφάρμακα κ.ά.). Ο κοινος ποντικος ζει παντου εκτως από τη Σιβηρια τη Γροιλανδια την Ιαπωνια την Αρκτικη και την Ανταρκτικη. Προτιμα τα χωράφια σπαρμένα με δημητριακα αλλα συναντάται παντου.Το μηκος του σωματος ενός ενηλικου ποντικου κυμενεται από 6 εως 10 εκ. κα η ουρα του από 6 εως 11 εκ.
Το '''ποντίκι''' ένα μικρό ζώο της κλάσης των [[Θηλαστικά|θηλαστικών]], και της τάξης των [[Τρωκτικά|τρωκτικών]]. Είναι το πιο γνωστό και το πιο διαδεδομένο τρωκτικό στον κόσμο. Είναι δραστήριο κατά το [[λυκόφως]] και τη νύχτα, παμφάγο, αρχίζει να αναζητά την τροφή του μόλις πέσει το σκοτάδι. Ζει σε μικρές "ανδροκρατούμενες" οικογενειακές ομάδες. Μερικές φορές τα αρσενικά δίνουν τρομερές μάχες για να εξασφαλίσουν την θέση τους στην ιεραρχία της ομάδας. Ζει δυόμιση χρόνια περίπου και είναι πολύ γόνιμος: Ζευγαρώνει όλο το χρόνο και το θηλυκό γεννά 4 έως 8 φορές το χρόνο, από 7 έως 10 μικρά κάθε φορά. Τα ποντικάκια μπορούν να έχουν τα δικά τους μικρά μόλις φτάσουν σε ηλικία 2 μηνών. Τα ποντίκια έχουν πολλούς εχθρούς, όπως τη [[γάτα]], τα [[φίδι]]α και την [[κουκουβάγια]] που περιορίζουν τους πληθυσμούς τους. Bέβαια ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι ο [[άνθρωπος]] που τα εξοντώνει είτε άμεσα (ποντικοφάρμακα,φόλες) είτε έμμεσα (φυτοφάρμακα κ.ά.). Ο κοινος ποντικος ζει παντου εκτως από τη Σιβηρια τη Γροιλανδια την Ιαπωνια την Αρκτικη την Ανταρκτικη τα νησια της νοτιοανατολικης Ασιας και την περρισοτερη εκταση της Αυστραλίας [ζει μονο στην β ορειοανατολικη Αυστραλια]. Προτιμα τα χωράφια σπαρμένα με δημητριακα αλλα συναντάται παντου.Το μηκος του σωματος ενός ενηλικου ποντικου κυμενεται από 6 εως 10 εκ. κα η ουρα του από 6 εως 11 εκ.





Έκδοση από την 07:15, 9 Ιουλίου 2016

Το «ποντίκι» ανακατευθύνει εδώ. Για άλλες χρήσεις, δείτε: ποντίκι (αποσαφήνιση).
Ποντίκι

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Τρωκτικά (Rodentia)
Οικογένεια: Μυίδαι (Muridae)
Γένος: Μυς (Mus)
Είδος: Μ. musculus
Διώνυμο
Μυς ο μυώδης (Mus musculus)
Linnaeus

Το ποντίκι ένα μικρό ζώο της κλάσης των θηλαστικών, και της τάξης των τρωκτικών. Είναι το πιο γνωστό και το πιο διαδεδομένο τρωκτικό στον κόσμο. Είναι δραστήριο κατά το λυκόφως και τη νύχτα, παμφάγο, αρχίζει να αναζητά την τροφή του μόλις πέσει το σκοτάδι. Ζει σε μικρές "ανδροκρατούμενες" οικογενειακές ομάδες. Μερικές φορές τα αρσενικά δίνουν τρομερές μάχες για να εξασφαλίσουν την θέση τους στην ιεραρχία της ομάδας. Ζει δυόμιση χρόνια περίπου και είναι πολύ γόνιμος: Ζευγαρώνει όλο το χρόνο και το θηλυκό γεννά 4 έως 8 φορές το χρόνο, από 7 έως 10 μικρά κάθε φορά. Τα ποντικάκια μπορούν να έχουν τα δικά τους μικρά μόλις φτάσουν σε ηλικία 2 μηνών. Τα ποντίκια έχουν πολλούς εχθρούς, όπως τη γάτα, τα φίδια και την κουκουβάγια που περιορίζουν τους πληθυσμούς τους. Bέβαια ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι ο άνθρωπος που τα εξοντώνει είτε άμεσα (ποντικοφάρμακα,φόλες) είτε έμμεσα (φυτοφάρμακα κ.ά.). Ο κοινος ποντικος ζει παντου εκτως από τη Σιβηρια τη Γροιλανδια την Ιαπωνια την Αρκτικη την Ανταρκτικη τα νησια της νοτιοανατολικης Ασιας και την περρισοτερη εκταση της Αυστραλίας [ζει μονο στην β ορειοανατολικη Αυστραλια]. Προτιμα τα χωράφια σπαρμένα με δημητριακα αλλα συναντάται παντου.Το μηκος του σωματος ενός ενηλικου ποντικου κυμενεται από 6 εως 10 εκ. κα η ουρα του από 6 εως 11 εκ.