Κάρλοβο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 49: Γραμμή 49:
* [[Εβλόγι Γκεόργκιεβ]] (1819-1897), έμπορος, τραπεζίτης και επιχειρηματίας
* [[Εβλόγι Γκεόργκιεβ]] (1819-1897), έμπορος, τραπεζίτης και επιχειρηματίας
* [[Ιβάν Μπογκόροβ]] (περ. 1820-1892), εγκυκλοπαιδιστής
* [[Ιβάν Μπογκόροβ]] (περ. 1820-1892), εγκυκλοπαιδιστής
* [[Βασίλι Λέβσκι]] (1837-1873), επαναστάτης και εθνικός ήρωας της Βουλγαρίας
* [[Βασίλ Λέβσκι]] (1837-1873), επαναστάτης και εθνικός ήρωας της Βουλγαρίας
* [[Κρίστο Προντάνοβ]] (1943-1984), πρώτος Βούλγαρος πού κατάκτησε το Έβερεστ
* [[Κρίστο Προντάνοβ]] (1943-1984), πρώτος Βούλγαρος πού κατάκτησε το Έβερεστ



Έκδοση από την 09:27, 7 Ιουλίου 2016

Συντεταγμένες: 42°38′00″N 24°48′00″E / 42.63333°N 24.80000°E / 42.63333; 24.80000 Πρότυπο:Πόλη (Βουλγαρία)

Τράπεζα στο Κάρλοβο
Δρόμος στο Κάρλοβο
Το Κάρλοβο όπως φαίνεται από τον Αίμο
Το μνημείο του Βασίλ Λέβσκι

Το Κάρλοβο (βουλγαρικά: Карлово) είναι μία γραφική και ιστορικά σημαντική πόλη της Βόρειας Θράκης, στη Βουλγαρία. Βρίσκεται σε εύφορη κοιλάδα κατά μήκος του ποταμού Στριάμα στους νότιους πρόποδες της οροσειράς του Αίμου. Ανήκει διοικητικά στην επαρχία της Φιλιππούπολης και έχει πληθυσμό περίπου 28.321 (σύμφωνα με την απογραφή του 2005), ο δήμαρχος είναι Ναϊντέν Ναϊντένωφ.

Το Κάρλοβο είναι διάσημο για το γνωστό σε όλο τον κόσμο ροδέλαιο, από τα τριαντάφυλλα τα οποία καλλιεργούνται εκεί και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αρωμάτων. Εκτός από αυτό, το Κάρλοβο είναι η γενέτειρα του Βασίλ Λέβσκι, από τους πιο διακεκριμένους Βούλγαρους για την προετοιμασία της εθνικής απελευθέρωσης από την οθωμανική κυριαρχία στα τέλη του 19ου αιώνα. Υπάρχει ένα μεγάλο μουσείο και ένα μνημείο είναι αφιερωμένο σε αυτόν. Το Κάρλοβο είναι επίσης ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, Βούλγαροι αρχαιολόγοι έκαναν ανακαλύψεις στην κεντρική Βουλγαρία οι οποίες συνοψίζονται ως «Η Κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων". Στις 19 Αυγούστου 2005, ορισμένοι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν την πρώτη θρακική πρωτεύουσα, η οποία βρισκόταν κοντά στο Κάρλοβο της Βουλγαρίας. Πολλά στιλβωμένα κεραμικά χειροποίητα αντικείμενα (κομμάτια της οροφής, κεραμίδια και ελληνικής τέχνης αγγεία) ανακαλύφθηκαν αποκαλύπτοντας την ιστορικότητα της πόλης. Το βουλγαρικό Υπουργείο Πολιτισμού υποστήριξε τις ανασκαφές.

Ιστορία

Κουρσούμ Τζαμί, χτισμένο στις αρχές του 15ου αιώνα

Το Κάρλοβο βρίσκεται στην περιοχή του μεσαιωνικού φρούριου της Κόψης, μιας φεουδαρχικής κτήσης του Σμίλετς της Βουλγαρίας (β. 1292-1298) κατά το 13ο – 14ο αιώνα, και πιθανή πρωτεύουσα του βραχύβιου βασιλείου του αδελφού του Δεσπότη Βοϊσίλ. Η σύγχρονη πόλη έχει την αρχλη της το 1483 στο χώρο του χωριού Σούσιτσα (που είναι σήμερα μία από τις συνοικίες του Κάρλοβου), αλλά απέκτησε μεγάλη σημασία τον 19ο αιώνα ως κέντρο του βουλγαρικού πολιτισμού και επαναστατικής δραστηριότητας. Από το 1953 μέχρι το 1962, η πόλη ονομαζόταν Λέφσκιγραντ (Levskigrad).

Γεωγραφία

Το Κάρλοβο βρίσκεται σε υψόμετρο 386 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην κοιλάδα των Ρόδων. Φημίζεται για τη μεγάλη κλίμακας παραγωγή τριαντάφυλλων. Φθάνοντας στην πόλη, αμέσως ξαφνιάζεστε από την απέριττη ομορφιά της οροσειράς του Αίμου, που σχεδόν αιωρείται πάνω από την πόλη. Η ψηλότερη κορυφή της φημισμένης οροσειράς - Μπότεβ, 2376m - είναι πραγματικά πολύ κοντά στο Κάρλοβο. Η πόλη βρίσκεται 140 χιλιόμετρα ανατολικά από τη βουλγαρική πρωτεύουσα - Σόφια, και 60 χιλιόμετρα βόρεια από τη Φιλιππούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.

Κλίμα

Το κλίμα της περιοχής είναι εύκρατο ηπειρωτικό, με ήπια και ζεστά καλοκαίρια, που αναζωογονείται με τον άνεμο που κατεβαίνει τα βουνά της βαλκανικής, και χιονισμένους χειμώνες. Η μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου είναι 0,1 ° C (με απόλυτη ελάχιστη τιμή -25,8 ° C). Η μέση θερμοκρασία του Ιουλίου είναι 22,9 ° C (με ένα απόλυτο ανώτατο όριο των 39,6 ° C).

Μέση συνολική ετήσια βροχόπτωση είναι 694 χιλιοστά, είναι υψηλότερη κατά τη θερινή περίοδο (221 χιλιοστά) και χαμηλότερη το χειμώνα (169 χιλιοστά).

Υποδομές και μεταφορές

Το Κάρλοβο βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο Ε 78, έναν από τους δύο δρόμους που συνδέουν την πρωτεύουσα Σόφια με το νότιο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Η πόλη είναι ένα σημαντικό κόμβος για τη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ της Σόφιας και του σημαντικού εμπορικού λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας Μπουργκάς. Υπάρχουν συχνά τρένα για το δεύτερο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της χώρας – Φιλιππούπολη. Το συνολικό μήκος των δρόμων στην περιφέρεια του δήμου του Κάρλοβου είναι 301,4 χιλιόμετρα. Το Κάρλοβο απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά από το πιο σημαντικό δρόμο στη Βουλγαρία – Αυτοκινητόδρομος Θράκης, που είναι στην πραγματικότητα ο κύριος δρόμος μεταξύ Σόφιας και Κωνσταντινούπολης. Ο διεθνής δρόμος προς Βουκουρέστι είναι επίσης μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά.

Δήμος

Το Κάρλοβο είναι η έδρα του δήμου Κάρλοβου (τμήμα της επαρχίας Φιλιππούπολη - Plovdiv ). Ο πληθυσμός του δήμου Κάρλοβου είναι περίπου 73.000 άτομα. Περιλαμβάνει 27 πόλεις και χωριά (κύριες πόλεις Μπάνυα, Καλοφέρ, Κλεισούρα).

Διάσημοι πολίτες

Αξιόλογες εκδηλώσεις

  • Η Ημέρα των ρόδων κατά τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου
  • Επέτειος του θανάτου του Βασίλ Λέβσκι

Aξιοθέατα

Καταρράκτης Σούτσουρουμ

Ο ύψους 15 μέτρων καταρράκτης Σούτσουρουμ (ιπτάμενο νερό) είναι επίσης γνωστός ως καταρράκτης του Κάρλοβο. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον υδροηλεκτρικό σταθμό του Κάρλοβο, στον αριστερό παραπόταμο του Ποταμού Στριάμα - Στάρα Ρέκα, που τροφοδοτείται από δύο παραπόταμους - το Μαλκάτα Ρέκα, που πηγάζει νότια των κορυφών Αμπάριτσα και Μάλακ Κούπεν και τον Ποταμό Γκολιάματα, που πηγάζει νότια κάτω από την κορυφή Ζούλτετς. Με πολλά ρέματα, λιμνούλες και αυλάκια πάνω από το Κάρλοβο ο Στάρα Ρέκα πάφτει από 15 μέτρα σε ένα γραφικό καταρράκτη.

Εθνικός Δρυμός "Κεντρικά Βαλκάνια"

Ο Εθνικός Δρυμός "Κεντρικά Βαλκάνια" βρίσκεται στην καρδιά της Βουλγαρίας, στα κεντρικά και ψηλότερα τμήματα του Αίμου. Η ψηλότερη κορυφή του Δρυμού είναι η κορυφή Μπότεβ (2376 μ.). Το χαμηλότερο σημείο βρίσκεται κοντά στο Κάρλοβο, σε υψόμετρο 500 μέτρων. Ο δρυμός καταλαμβάνει συνολική έκταση 720.210 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τμήματα 5 επαρχιών (Λόβετς, Γκάμπροβο, Στάρα Ζαγόρα, Σόφια και Φιλιππούπολη). Περιέχει 9 φυσικούς οικότοπους – “Μπόατιν”, “Τσαρίτσινα”, “Kόζια Στένα”, “Στένετο”, “Σέβερεν Τζέντεμ”, “Πέεστι Σκάλι”, “Σοκόινα”, “Τζέντεμα” και “Στάρα Ρέκα”. Οι οικότοποι καταλαμβάνουν μια έκταση 200.196 στρεμμάτων. Οκτώ από αυτούς (πλην του “Kόζια Στένα” και ο Δρυμός "Κεντρικά Βαλκάνια" περιλαμβάνονται στον κατάλογο εθνικών δρυμών και προστατευόμενων περιοχών του ΟΗΕ. Οι Μπόατιν, Τσαρίτσινα, Τζέντεμα και Στένετο είναι τμήμα ενός δικτύου καταφυγίων βιόσφαιρας. Το 2003 ο Εθνικός Δρυμός "Κεντρικά Βαλκάνια" έγινε μέλος των Δρυμών ΔΠΠ (Δικτύου Προστατευομένωβν Περιοχών), διεθνής αναγνώριση της καλής διατήρησης και διαχείρησης άγριας φύσης του.

Τιμητικά

Το Κάρλοβο έχει αδελφοποιηθεί με το νησί Λίβινγκστον στο Νότιο Σέτλαντ, της Ανταρκτικής και πήρε το όνομά του από το Κάρλοβο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι