Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Νείλος»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
μ
== Ονομασία ==
Η ονομασία Νείλος πιθανόν προέρχεται από την [[Σημιτική γλώσσα|σημιτική]] ρίζα νάχαλ, που σημαίνει κοιλάδα ή ποτάμια κοιλάδα, και κατ' επέκταση ποταμός.
{{πηγή|Το γεγονός ότι ο Νείλος, σε αντίθεση με άλλους μεγάλους γνωστούς ποταμούς της αρχαιότητας, ρέει από τα νότια προς τα βόρεια, υπήρξε άλυτο μυστήριο για τους αρχαίους [[Αιγύπτιοι|Αιγυπτίους]] και [[Έλληνες]]. Μετά την πλήρη γεωγράφιση του πλανήτη, διεπιστώθη ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι ποταμοί που βαίνουν προς Βορράν, όπως π.χ. ο [[Ρήνος]].|Για τους αιγύπτιους ήταν ο ποταμός που ήταν αιτία του πολιτισμού τους, πως είναι και δεν τον θεώρησαν κανόνα; υπάρχει πηγή που να τεκμηριώνει ότι ήταν μυστήριο;}}
Μετά την πλήρη γεωγράφιση του πλανήτη, διεπιστώθη ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι ποταμοί που βαίνουν προς Βορράν, όπως π.χ. ο [[Ρήνος]]. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ονόμαζαν το ποταμό Αρ ή Αούρ (Κοπτικά Ιάρο), ή «μαύρο», από το χρώμα μεταφερόμενων από αυτόν ιζημάτων κατά τις πλημμύρες.
 
Η ιλύς του Νείλου είναι αρκετά σκουρόχρωμη ώστε να δώσει στη χέρσο την παλαιότερη ονομασία της, Κεμ ή Κέμι, η οποία επίσης σημαίνει «μαύρη» και συμβολίζει το σκότος.
286

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης