Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Νείλος»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
376 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 5 έτη
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
Ο Νείλος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της [[Αφρική]]ς, αλλά και του κόσμου.
Πηγάζει νότια του [[Ισημερινός|Ισημερινού]] και ρέοντας προς Βορρά δια μέσου της βορειοανατολικής Αφρικής εκβάλλει στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Έχει μήκος 6.669 χιλιόμετρα και αποστραγγίζει έκταση που υπολογίζεται σε 3.349.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέση παροχή νερού 2.830 κυβικών μέτρων το δευτερόλεπτο. Ο Νείλος είναι ένας "διεθνής" ποταμός, καθώς τους υδάτινους πόρους του, τους μοιράζονται 11 χώρες, η [[Τανζανία]], το [[Μπουρούντι]], η [[Ρουάντα]], το [[Κονγκό-Κινσάσα πρώην [[Ζαΐρ]], η [[Κένυα]], η [[Ουγκάντα]], η [[Αιθιοπία]], η [[Ερυθραία]], το [[Νότιο Σουδάν]], το [[Σουδάν]] και η [[Αίγυπτος]]. Συγκεκριμένα, ο Νείλος είναι η κύρια πηγή νερού της Αιγύπτου και του Σουδάν. Ο Νείλος σχηματίζεται από τρία κύρια υδάτινα ρεύματα, τον Κυανού Νείλου (Αμπάι) και τον Άτμπαρα, που ρέουν από τα υψίπεδα της [[Αιθιοπία]]ς, και τον Λευκό Νείλο, που πηγάζει στις λίμνες Βικτωρίας και Αλβέρτου.
 
== Ονομασία ==
Η ονομασία Νείλος πιθανόν προέρχεται από την [[Σημιτική γλώσσα|σημιτική]] ρίζα νάχαλ, που σημαίνει κοιλάδα ή ποτάμια κοιλάδα, και κατ' επέκταση ποταμός.
{{πηγή|Το γεγονός ότι ο Νείλος, σε αντίθεση με άλλους μεγάλους γνωστούς ποταμούς της αρχαιότητας, ρέει από τα νότια προς τα βόρεια, υπήρξε άλυτο μυστήριο για τους αρχαίους [[Αιγύπτιοι|Αιγυπτίους]] και [[Έλληνες]]. Μετά την πλήρη γεωγράφιση του πλανήτη, διεπιστώθη ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι ποταμοί που βαίνουν προς Βορράν, όπως π.χ. ο [[Ρήνος]].|Για τους αιγύπτιους ήταν ο ποταμός που ήταν αιτία του πολιτισμού τους, πως είναι και δεν τον θεώρησαν κανόνα; υπάρχει πηγή που να τεκμηριώνει ότι ήταν μυστήριο;}}
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ονόμαζαν το ποταμό Αρ ή Αούρ (Κοπτικά Ιάρο), ή «μαύρο», από το χρώμα μεταφερόμενων από αυτόν ιζημάτων κατά τις πλημμύρες.
 
286

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης